Auzim foarte multe recomandari despre adoptarea unui stil de viata sanatos, dar ce inseamna acesta? In general, o persoana sanatoasa nu fumeaza, are o greutate adecvata si sanatoasa, mancanca sanatos si face exercitii. Suna simplu, nu-i asa?
Secretul unui stil de viata sanatos este realizarea unor mici schimbari…parcurgerea mai multor pasi, adaugarea fructelor la cereale, un pahar in plus cu apa… acestea sunt doar cateva metode prin care puteti incepe sa traiti sanatos, fara a face schimbari drastice.
Exercitiile fizice
Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii din zilele noastre este lipsa activitatii. Stim ca este buna pentru noi, dar o evitam ca pe ciuma, ori fiindca ne-am invatat cu sedentarismul, ori pentru ca ne este frica ca exercitiile vor fi mult prea grele pentru a le acorda din timpul nostru. Adevarul este ca miscarea este miscare si cu cat faci mai multa, cu atat devii mai sanatos. Chiar si activitatile moderate, precum treburile casnice, gradinaritul si mersul pe jos vor face sa se simta diferenta.
Adaugand doar putina miscare in viata voastra, puteti:
•reduce riscul bolilor de inima, atacurilor de cord si diabetului;
•imbunatati stabilitatea articulatiilor;
•creste si imbunatatii raza de miscare;
•ajuta la mentinerea flexibilitatii, pe masura ce imbatraniti;
•mentine masa osoasa;
•preveni osteoporoza si fracturile;
•imbunatati starea de spirit si reduce simptomele anxietatii si depresiile;
•creste increderea in sine;
•imbunatati memoria, in cazul persoanelor in varsta;
•reduce stresul.
Deci, chiar daca optati pentru schimbarile minore si o pierdere a greutatii modesta, tot veti vedea ca beneficiile sunt la fel de bune. Un studiu desfasurat de cercetatorii americani a demonstrat ca doar 10% din reducerea greutatii a ajutat pacientii obezi sa reduca tensiunea arteriala, colesterolul si sa mareasca longevitatea.
Metode simple de a face miscare
Puteti incepe procesul de reducere a greutatii prin adaugarea unei cantitati mici de activitate la rutina zilnica. Daca nu sunteti gata pentru o program structurat, incepeti cu portii mici. Fiecare bucatica este importanta si influenteaza arderea caloriilor.
1.Inchideti televizorul. O data pe saptamana inchideti televizorul si faceti ceva de natura fizica, impreuna cu familia. Jucati un joc, faceti o plimbare…aproape orice ar insemna sa fiti mai activi si mai mult decat statul in fotoliu.
2.Mergeti pe jos mai mult. Cautati trasee scurte, pe care sa ajungeti, mergand pe jos, acasa. Cand mergeti sa ridicati posta, faceti si o tura de bloc sau scoate-ti cainele la o plimbare suplimentara.
3.Treburile casnice. Faceti partie si curatati zapada, lucrati in gradina, strangeti frunzele, curatati florile…astfel de activitati nu sunt exercitii extenuante, dar va mentin in miscare, in timp ce va puneti si casa in ordine.
4.Mergeti in timp ce vorbiti. Cand vorbiti la telefon, mergeti sau faceti curat. Aceasta metoda este foarte buna pentru a va pastra in miscare, in timp ce faceti ceva util sau placut;
5.Fiti constienti. Faceti o lista cu toate activitatile fizice pe care le faceti intr-o zi normala. Daca descoperiti ca marea parte timpului o petreceti stand jos, faceti alta lista cu toate caile prin care v-ati putea misca mai mult: ridicarea din ora in ora pentru a va intinde sau pentru a merge putin, urcati treptele de la birou, etc.
O dieta sanatoasa
O dieta sanatoasa este o alta parte a unui stil de viata sanatos. O dieta curata nu numai ca va ajuta la controlul greutatii, dar va imbunatateste si sanatatea si calitatea vietii pe masura ce inaintati in varsta. Trebuie sa determinati cate calorii aveti nevoie si pe ce grupe de alimente trebuie sa va concentrati. Daca va intereseaza schimbarile mici, aruncati o privire la metodele simple pe care le-am mentionat mai jos:
•mancati mai multe fructe. Adaugati-le la cereale, salate sau chiar la meniul pentru cina;
•introduceti mai multe legume. Adaugati-le cum puteti: o rosie intr-un sandwish, ardei pe pizza sau mai multe legume in sosul pentru paste. Tineti-le taiate dinainte sau la conserva sau congelate, pentru a pregati rapid gustarile;
•schimbati sosul de la salata. Daca aveti un sos cu grasimi, treceti pe ceva mai usor si automat, veti consuma mai putine calorii;
•mancati produse lactate semi-degresate sau fara grasime. Trecand la lapte degresat sau iaurt fara grasime veti consuma intr-un mod simplu mai putine calorii, fara a va schimba radical dieta;
•faceti cateva substituiri. Uitati-va prin dulapuri si frigider si alegeti 3 alimente pe care le consumati zilnic. Notati continutul nutritional si, data viitoare cand sunteti la cumparaturi, cautati inlocuitori cu calorii mai putine, doar pentru cele 3 produse alese.
Crearea unui stil de viata sanatos nu inseamna schimbari drastice. De fapt, schimbarile majore duc aproape intotdeuna la esecuri. Facand schimbari minore in stilul vostru, dar in fiecare zi, veti ajunge la recompense mari, asa ca puteti sa incepeti sa va ganditi ce veti face pentru sanatatea voastra astazi.
funda?