Aritmogriful se construieşte în felul următor.
Se porneşte de la un cuvînt bază, ceva mai lung( 6 - 8 litere) care se înscrie pe o foaie de aritmetică. Dacă e vorba de lemn căutăm un cuvînt tematic care se înscrie în tema "lemn".
Să zicem PĂDURE.
Înscriem acest cuvînt pe verticală ( de sus în jos) şi în fiecare căsuţă a cuvîntului PĂDURE alăturăm şi o cifră. Pentru P =1, A= 2, D= 3, U = 4, R = 5, E = 6.
Apoi căutăm cuvinte denumiri de arbori care să conţină literele cuvîntu lui PADURE.
Aceste cuvinte se vor înscrie pe orizontal, de la stînga la dreapta.
La Litera P, de la PADURE vom scrie CARPEN.
La A, de la PADURE înscriem cuvîntul CASTAN ( A poate fi a doua sau a patra); la D scriem cuvîntul ZADA; la U scriem cuvîntul ALUN; la R scriem cuvîntul ARTAR; la E scriem cuvîntul MESTEACAN.( cu E pe poziţia a doua sau a patra).
Tuturor literelor din joc li se dau cifre. Cele din cuvîntul PADURE, notate iniţial cu 1, 2, 3, 4, 5 şi 6, sînt valabile în tot jocul.Ele se înscriu în grilă. Pentru celelalte litere ale jocului se acordă numere de la 7 în continuare. Ele fiind aceleaşi pentru toate celelalte litete. De ex. C va fi 8, N va fi 9, şamd.
În mod normal în grilă nu se scriu literele.
Grila este goală. Coloana pe care se înscrie cuvîntul iniţial PADURE, se limitează, în exterior de literele A şi B, şi se dă următorul enunţ.
Pe coloana A - B aflaţi denumirea unui anume tip de vegetaţie.
Pe rîndurile orizontale şase denumiri înrudite cu cuvîntul bază.
Cam asta e!
Dacă nu ai înţeles aştept să revii cu întrebări.
Desi nu eu am pus intrebarea, multumesc pentru lamurirea termenului de aritmogrif si cum se construieste.