Ce ma ajuta pe mine la examene e sa imi iau 10-15 min la inceput in care sa pot respira si sa imi adun gandurile.Parerea mea e ca mai bine stai la inceput sa te reculegi si sa incepi dupa in forta decat sa stai tot examenul panicata.
Incearca sa lucrezi modele de examene si sa te cronometrezi.Sa te prefaci ca esti in sala de examen si sa nu te opresti la nicio problema sa verifici notitele sau raspunsurile.In felul asta vei reusi sa iti dai sema unde trebuie sa depui mai mult efort si te vei obisnui cu ideea de timp limita. (am facut asta pentru bac si prima data cand am incercat am ajuns la aproape 4 ore de scris, limita fiind de 3 ore, dar cu timpul am reusit sa ma incadrez in aproximativ 2 ore jumate deci nu te speria daca treci peste limita la inceput si incearca sa te concentrezi pe completarea modelului)
Cand dai un examen (si asta sa tii minte pentru toate testele pe care le vei avea) sa nu iti pierzi tot timpul pe o singura problema.Incearca sa treci prin cat mai multe posibil cat mai repede (pe ciorna) si daca te blochezi la o problema mai mult de 5 min treci peste si te duci la urmatoarea.Cand termini te intorci la fiecare problema rezolvata, le verifici atent si le rezolvi corect si frumos pe foaia de lucru si abia dupa te duci la probleme unde nu ai reusit sa le dai de capat.
In timp ce te gandesti la o problema sau chiar la inceput incearca sa scrii cat mai multe formule, chiar daca ai nevoie de ele sau nu.Cateodata iti vin mai usor rezolvarile cand vezi formulele fizic in fata decat sa iti amintesti de ele.
Stiu ca par multe lucruri de tinut minte, dar cu cat exersezi mai mult o sa iti gasesti propriul "ritual" si o sa realizezi cat de repetitive sunt genul asta de examene.
Pentru anxietate in general e bine sa vorbesti cu parintii sau persoane in care ai incredere despre ce simti.Incearca sa ocolesti cafelele, energizantele si tigarile/vapeurile pentru ca fac muuuult mai rau decat bine (mai ales la varsta ta). Incearca sa mananci cat mai sanatos, sa bei apa si sa dormi!(din experienta zic ca anxietatea te doboara atat fizic cat si psihic si e bine sa ai grija de corpul tau)Incearca diferite metode in care sa iti controlezi anxietatea pana gasesti ceva ce functioneaza pentru tine (pe mine ma ajuta sa ma joc cu mainile sau sa respir adanc de cateva ori)
Pari o persoana care invata si isi da interesul deci crede-ma ca singura ta problema vor fi propriile emotii.Imi pare rau ca te simti asa la varsta asta din cauza unui amarat de examen, dar te asigur ca totul o sa fie bine.Am incredere in tine! Succes!