| ComradeIlici a întrebat:

Hristos a inviat!
Buna ziua! Am sa va prezint situatia in care ma aflu si am sa va cer o parere. Eu sunt in clasa a 11 a, la un liceu pe profilul economic. Liceul este bunicel, am intrat cu media 8, 63 -pentru mine a fost putin dezamagitoare, insa nici nu m-am strofocat cu invatatul atunci-. Am ales sa merg la acest liceu la sfatul mamei, eu dorind sa merg la altul pe profil de mate-info.Inca ii multumesc mamei ca mi-a explicat de nenumarate ori de ce e mai bine sa vin la liceul la care sunt actual decat la cel la care voiam sa ma duc. Stiu parintii ce stiu. Bun, m-am lungit aiurea cu amintirile. Am ajuns la liceu, au trecut aproape 3 ani. Modulele de pe profilul meu sunt groaznice - spre exemplu contabilitatea pe care o fac din a 9 a - si nu ma atrage absolut deloc-, insa nu ma plang asa tare, avand in vedere ca la matematica si romana am profesori competenti carora le place nu doar sa ne invete materiile lor, ci si sa ne formeze ca oameni. Am inceput clasa a 11 a cu gandul ca o sa ma axez doar pentru a ma pregati pentru bac si a lua permisul de conducere - am picat sala cu 21 din cauza emotiilor. imi tremura mana pe dosar mai rau ca unui bolnav de Parkinson. Pana si politistul supraveghetor mi-a spus sa ma calmez laughing. Asta este, imi inving emotiile si merg inainte-. Dupa ce am palavragit atat, am ajuns la miezul problemei : inca nu m-am decis incotro sa merg. Sunt foarte confuz. Am cateva variante. Avand in vedere ca tatal meu a lucrat in domeniul armatei acum fiind militar in rezerva sau, mai scurt, pesionar, fratele meu este activ in domeniu cu multe alte rude, familia ma indruma spre o cariera militara - cum poate era de asteptat-. M-am gandit mult la acest sfat pe care mi l-au dat, insa singurul post pe care m-as duce in armata ar fi pilot de lupta. Imi surade mult ideea, stiu ce presupune, atat munca pentru a ajunge student la AFA cat si sacrificiile pe care le faci cand esti pilot. Frica imi este de cum o sa-mi reactioneze corpul la acele simulatoare. Buun, am lungit-o si cu prima varianta a carierei laughing. A doua perspectiva pe care o am este aceea de a fi inginer - civil -, urmand o facultate. Ma gandeam la ETTI -Facultatea de electronica, telecommunicatii si tehnologia informatiei- sau sa merg la Facultatea de Agronomie si Medicina Veterinara - Am auzit ca inginerii agronomi castiga foarte bine-. Vreau sa va cer parerea asupra acestor perspective de cariera. Bineinteles, e posibil ca viitorul sa ma indrume spre altceva, insa prezentul imi ofera aceste variante. Eu sunt putin mai retras - nu la modul in care nu vorbesc cu nimeni sau sunt complet antisocial, pur si simplu nu fac foarte multe activitati sociale normale pentru copiii de varsta mea. Nu prea ies in cluburi sau sa plec in drumetii.- Eu consider ca ma pot pregati indeajuns pentru a intra cu brio la aceste universitati/academie.Imi place foarte mult sa citesc, si foarte foarte foooooarte rar sa compun. In general cand scriu... scriu foarte mult si aproape exagerat de detaliat - Se poate observa big grin- dar nu as vrea sa ma duc la Litere. Pot fi autor si daca am o cariera in afara literaturii. Sper ca nu v-am indus in eroare, imi cer scuze din avans. Vreau sa stiu doar parerea voastra referitor la aceste perspective, poate niste comparatii. - cu pro si contra daca se poate-.Multumesc!

1 răspuns:
| Violleta2022 a răspuns:

In primul rand, nu am inteles de ce este atat de important pentru tine permisul auto, pus in aceeasi balanta cu BAC-ul.
Permisul auto il poti lua pana la 70-80 de ani, nefiind o chestie atat de importanta in viata, doar daca intentionezi sa te faci sofer profesionist.
In orice caz, BAC-ul ar trebui sa fie prioritatea numarul 1 din viata ta, ca de asta depinde cariera ta.
Cu un liceu economic la baza, poti sa faci un ASE si sa ajungi contabil sau economist, ceea ce ti-ar asigura o paine buna si o cariera foarte buna, daca te axezi pe ele.
In armata te poti inrola, doar daca ai trage de inima spre disciplina si executie, ca nici pilotarea unui tanc/ sau avion nu se face de capul tau, ci in urma ordinelor primite.
Cu agronomia, se castiga foarte bine intra-devar, dar se munceste foarte mult. De la 4-5 dimineata trebuie sa fii pe tarlaua agricola si sa te intorci noapte tarziu, cand s-a terminat ziua de munca agricola.
Aici este munca de zi de zi, indiferent de vreme: zi friguroasa, insorita, ploioasa sau fierbinte, tu trebuie sa fii pe camp sa asisti muncitorii.
Despre Medicina veterinara, tot ce tine de animale, de la hrana, interetinere, pana la vindecarea lor de anumite boli, ajutorul lor pentru inseminare, sau chiar asistenta la fatare (nasterea animalelor).
Decizia iti apartine!