Este oreteta usoara de tort cu biscuiti
pui pe un dog mare biscuiti apoi pui mere rase calite, apoi budinca peste si peste budinca frisca si il lasi vreo 7-8 ore sa se inmoaie si apoi e numa bun de mancat
Ingrediente pentru blat:
- 300 gr de faina
- un praf de copt
- o priza de sare
- 180 gr de unt
- 220 gr de zahar
- 100 gr de cioclata de menaj (cu lapte sau amaruie, la alegere)
- 250 ml de apa
- 2 oua
- o esenta de vanilie
Intr-un vas, cernem faina cu praful de copt si sarea. Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul, pana amestecul devine pufos. Topim ciocolata in bain-marie si o racim, apoi o punem peste unt, impreuna cu vanilia. Mixam 3-4 minute, pana la incorporarea completa. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
Punem apoi ingredientele solide (amestecul de faina) in 3 transe, alterand cu apa si mixand cca 1 minut dupa fiecare ingredient. Dupa ce am omogenizat bine, turnam amestecul intr-o tava de tort, cu diametrul de 22 de cm, unsa si tapetata cu faina.
Coacem blatul aproximativ 30-40 de minute, in cuptorul incins. E gata cand trece testul scobitorii.
Ingrediente pentru crema:
- 330 gr de zahar pudra
- 7 linguri de apa fierbinte
- 130 gr de ciocolata topita si racita
- o esenta de vanilie
- 60 gr de unt la temperatura camerei
Intr-un bol mixam zaharul si apa la viteza mica, pana cand obtinem o crema destul de densa. Punem apoi ciocolata si vanilia, incorporam bine si apoi adaugam si untul, treptat, pe bucatele. Aceasta e reteta de baza, eu insa am modificat-o putin, in sensul ca am pus si un plic de gelatina, pentru ca blatul fiind la jumatate din inaltime normala nu am putut sa il umplu, deci am pus crema peste si am dat la rece 3-4 ore.
Ingrediente pentru glazura de ciocolata (chocolate ganache)
- 250 gr de ciocolata de menaj (eu am folosit si cu lapte si amaruie)
- 250 ml de frisca lichida
Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere, tocam ciocolata marunt, apoi turnam frisca fierbinte peste ciocolata si amestecam cu un tel pana cand ciocolata se topeste si avem o glazura bogata. Pentru un plus de stralucire, puteti pune si putin unt in compozitie.
Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere, tocam ciocolata marunt, apoi turnam frisca fierbinte peste ciocolata si amestecam cu un tel pana cand ciocolata se topeste si avem o glazura bogata. Pentru un plus de stralucire, puteti pune si putin unt in compozitie.
Am asezat tortul pe un gratar si am turnat glazura in mijloc si am distribuit-o cu o spatula. Am topit ciocolata alba si am facut un soi de panza de paianjen si alte decoratii
Pofta buna!
claudya întreabă: