Pai, din cate stiu eu, pe primul strat sau K se pot pune maxim 2 electroni, pe al doilea sau L 8, pe al treilea sau M 18 electroni (doar daca ai 18, daca ai mai putini, de ex. 9 electroni dupa ce ai asezat pe primele straturi, pe M se asaza doar 8, si pe N 9). Presupun ca lucrul asta il stii si tu, asa ca nu-l detaliez anapoda.Grupa o poti afla cu ajutorul electronilor de pe ultimul strat, insemnand ca daca ai 1 electron pe ultimul strat, oricare ar fi acela, grupa va fi I principala, sau daca ai 3, grupa va fi III A. Daca pe stratul M (3) ai 8 electroni, grupa va fi principala (A), iar daca ai 18 electroni, grupa va fi secundara (B). Daca ai 20 electroni, cum este in cazul Calciului de ex, numarul de ordine al acestuia in sistem va fi 20, la fel cum numarul de straturi rep. nr. perioadei (4 straturi, perioada 4). Valenta este capacitatea de combinare a atomilor dintr-un element cu atomii dintr-un alt element.Adica, de exemplu atomul unui element se combina cu un atom de hidrogen (constant monovalent) => element monovalent; daca se combina cu 2 atomi de H => divalent si tot asa.
Nu stiu daca intelegi mare branza din ce am incercat eu sa explic, mi-aduc aminte cat de cat din ce mai stiam si eu din scoala. Sper sa fie de folos!
Succes la test!
Nu stiu sa iti esxpic asa pe dinafara daca as vedea tabelu periodic te-as ajuta, iata idu meu monika_bv_08 poate acolo pot ajuta mai bine.
Multumesc frumos pentru fundita; vreau sa rectific ceva ce am sesizat in raspunsul meu, greseala mea: am spus in primele randuri ca daca iti mai raman doar 9 e dupa ce asezi pe primele doua straturi a. î. acestea sa fie cmoplete (2 e pe primul si 8 e pe al doilea), pe M vei aseza 8 si pe N 9. Am gresit cifra, vei aseza un singur electron pe N. 8+1=9, scuze!
Succes
Pe ultimu strat nu ai voie mai mult de 8 electroni sa ai. Cele care au opt sunt stabile. La calciu este K2L8M8N2 => 2 pe ultimu strat -> perioada 2 si pentru ca avem K, L, M, N, adica 4 litere ==> grupa 4 A sau 14. Sper sa te ajute modelu