Probabil traiesti la oras si de aceea spui asta. tu nu sti farmecul copilariei de la tara, unde copilul are libertate deplina. Ion Creanga daca se nastea la oras, nu isi mai scria nicio amintire din copilarie, probabil devenea un Bacovia dintre blocurile gri. Daca ai citi "Amintiri din copilarie " probabil ai observat cu cata claritate este descis totul, imprejurarile si emotiile pe care le are, iti da impresia ca povestea se petrece chiar sub ochii tai. Ion Creanga prin asta a facut povestile sale cunoscute, a reusit sa faca cititorul sa simta ce a simtit el in copilarie, sau cel putin a incercat foarte bine. Fiecare poveste se citeste la o anumita varsta. O sa intelegi intr-un fel o poveste la 8 ani, insa o sa o intelegi diferit la 15, iar la 30, o sa o intelegi si mai diferit. O carte e inteleasa mai bine daca ai cunostinte despre cultura in care s-a nascut autorul. Nu o sa intelegi bine o carte scrisa despre viata unui chinez daca actiunea are loc intr-un timp marcat in istorie de un raboi, sau daca nu sti ca mentalitatea lui este data de cultura si e corect pentru el ce nu e corect pentru tine, care nu ii cunosti cultura. Am citit o carte despre drama unei familii chineze, si a trebuit sa citesc separat informatii despre dinastiile chineze si raboiul civil ca sa pot intelege mai bine cartea. In fine, ca sa intelegi ce vreau sa zic, nimeni nu ar trebui sa te condamne ca nu gasesti "Amintirile din copilarie " interesante, intrucat tu nu ai trait in Humulesti, prin anul o mie opt sute si ceva, intr-o lume "virgina ", unde copilul nu se distra in fata unui calculator sau desene animate ci intr-un copac dupa pupeze, sau la scaldat. Tu ai alt mediu, Ion creanga a avut altul. Cu cat o sa ne modernizam si natura o sa isi piarda din inteles, Ion Creanga o sa fie din ce in ce mai neinteles, sau o legenda si o sa inceapa cu " A fost odata ca niciodata ". Cineva zicea ca Ion Creanga este imaginea copilului universal, parca G. Calinescu, daca nu ma insel. Daca era chiar asa, atunci oameni ca tine puteau sa ii inteleaga povestile, te regaseai cumva in povestile lui. Eu zic ca copilul Ion Creanga nu e iamginea copilului universal. Copii de la oras nu o sa aiba niciodata libertate, doar copilul de la tara e intr-adevar liber. Ion Creanga si copilul de la oras sunt total opusi. Esti cumva de la oras?
Da,sunt din oras.Dar totusi cum ai spus ca pentru cei de la tara ii mult mai frumoasa opera epica"Amintiri din copilarie", unde din punct de vedere cultural sunt mai putin cunoscatori, inseamna ca la oras unde este mult mai complexa cultura nu e asa importanta deci prin urmare entru cei inculti ii buna dar pentru oameni de profesie sau culti nu ii buna, am dreptate?
Povestirile lui pot fi intelese de toti oameni, si cei nascuti la tara ( daca au vazut si alte locuri ) si cei de la oras ( daca au trecut vreodata pe la tara ). Frumusetea povestirilor dincolo de cuvintele lui Ion creanga o inteleg cei care stiu ce inseamna viata la tara. Eliade a fost fascinat de campiile Indiei doar ca simplu calator. El nu a trebuit sa se nasca in india ca sa ii descrie frumusetea in scrierile sale.
Sti, odata ce te nasti intr-un loc, nu ii vezi frumusetea, pentru ca esti esti obisnuit cu acel loc. Ion Creanga isi daduse seama de frumusetea locului natal si a copilariei la o varsta destul de matura, cand nu mai locuia in Humulesti, el descopera frumusetea humulestiului dupa ce vede alte locuri diferite. Locul il ascociaza cu copilaria si astfel are un inteles mai profund pentru el. Eliade, la fel, descoera frumusetea salbatica si misterioasa a Indiei prin comparatia acesteia cu Occidentul. Intotdeauna ai nevoide de o comparatie sa vezi valoarea unui obiect. Ion Creanga nu era un incult, si nu reprezenta lumea inculta de la tara. Eu il vad ca pe un om ajuns la oras, printre intelectuali, care ajunge si reuseste sa faca diferenta intre cele doua lumi diferite mediul rural - mediul urban, libertate - reguli, frumusete naturala - frumusete artificiala. Iti amintesti cum incepeau amintirile lui..."Nu stiu alti cum sunt dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele... "? el de la inceput face aceasta comparatie, a locului sau natal cu cel al altora. Eu am vrut sa subliniez faptul ca trebuie sa cunosti cultura unei natiuni ca sa cunosti pe autor si cartea sa. Trebuie sa cunosti viata de la tara ca sa intelegi ce a scis Ion Creanga. Asta nu inseamna ca trebuie sa te nasti la tara. ( cum nici Eliade nu s-a nascut in India ), trebuie doar sa cunosti lumea lor ( vizitezi, calatoresti in mediul rural, citesti despre foclor, mituri, superstitii ). Sa sti ca sunt si oameni inculti la oras, chiar nu ii vezi in fiecare zi la televizor? Crema prostiei poti sa o vezi la televizor si nu cred ca se difuzeza vreo emisiune din vreun sat neauzit din tara, ci din orasele cele mai mari. Tu faci o confuzie mare - nu toti oameni de la sate sunt inculti, nu toti oamenii de la oras sunt culti. Sau poate este o prejudecata si nu o confuzie.
Da ma, asa e, oricine poate sa scrie ce pozne a facut in copilarie habar nu ai ce vorbesti, frate. ia de citeste o carte pana la capat. bafta.