Totul e relativ, in afara de viteza luminii.
Cum Einstein a descris : Lucrurile pe care tu le observi sunt mereu schimbate in funtie de pozitia ta ca observator.
Un ceas pe o masa pare ca sta neclintit, chiar daca acel ceas se afla pe o planeta ce se invarte cu 1600 km/h in jurul axei sale si cu 110, 000 km/h in jurul soarelui.
Acum, imagineaza-ti ca esti intr-o nava spatiala, undeva langa pamant cu un telescop si privesti ceasul respectiv care e pe masa ( si se misca cu 110, 000 km/h, pentru ca e pe pamant ).
Daca ai avea un cronometru precis, ai putea verifica cat timp trece pentru ceasul respectiv ( de pe masa ) si ai vedea ca 1 secunda trece mai greu pentru ceas decat pentru cronometru pentru ca, cu cat lucrurile se misca mai repede cu atat timpul incetineste pentru ele.
Aici intervine viteza luminii; Daca masuram viteza luminii langa ceas ( pe pamant ) avem c=1 079 252 848, 8 km/h. Imagineaza-ti ca esti tot in acea nava spatiala si vezi lumina ce se reflecta de pe ceas si avand in vedere ca pamantul deja se misca cu 110, 000 km/h, te gandesti ca lumina de data aceasta are viteaza de c - ( minus ) 110, 000 km/h, nu? Gresit, viteza luminii este constanta, nu conteaza starea sau viteza observatorului/ilor.
Intr-un caz extrem, daca te-ai misca cu 99% din viteza luminii si ai privi un foton ( o particula din 'lumina' ) sigur acel foton trebuie sa se miste la 1% din viteaza luminii, nu? Gresit. Se misca cu 100% din c=1 079 252 848, 8 km/h.
Deci teoria relativitatii se refera doar la faptul ca viteza luminii ramare intotdeuna constanta?