Mancarea trebuie sa fie variata, la orice masa prin rotatie ar trebui sa existe :
Carne:
- carne rosie (de vita, porc, miel), muschi, muschiulet, rasol alb, pulpa slaba, carne afumata, pastrama, muschi file, sunca de Praga, prosciutto, jambon, friptura slaba rece
- carne de pui, curcan (piept si pulpe), sunca din curcan sau pui, pui la rotisor, ficatei de pui, shaorma sau kebab, insa fara cartofi prajiti si maioneza
- peste proaspat sau congelat
Lactate
- lapte proaspat degresat sau partial degresat (max 1, 5 %), lapte batut, perle de branza, iaurt cu maxim 3% grasime, branza de capra, telemea, urda sau ricotta, branza de vaci slaba, crema de branza proaspata, iaurt de baut cu fermenti activi cu mai putin de 1% grasime, mozzarela proaspata, smantana cu maxim 12% grasime, unt (a cate 10 g pachetelul), parmezan.
Fainoase
- paine integrala, de secara, neagra, cu cereale. Vechimea painii nu trebuie sa depaseasca o zi.
Legume
- legume proaspete de orice fel, legume congelate, muraturi in otet sau saramura, ardei iute, usturoi, ceapa, cartofi congelati semiprajiti, care pot fi gatiti la cuptor.
Fructe
- fructe proaspete de orice fel, fructe uscate sau deshidratate, banane aproape coapte, fructe de padure, gem si marmelada fara zahar.
Condimente, uleiuri, sosuri
- ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb - pastrate maxim o luna
- sosuri gata preparate pentru paste sau orez, pe baza de sos de rosii, sosuri pentru salate, cele light
- mustar, hrean, sare cu adaos de iod, otet de orice tip, pasta de tomate, bulion, suc de rosii
- ierburi aromate, condimente naturale
Dulciuri
- sarlote de vanilie, ciocolata, de maxim 125 de grame, ciocolata neagra
- inghetata cu maxim 7% grasime
- bomboane cu indulcitori tip Solano, deserturi cu indulcitori
Bauturi
- apa, ceai fara zahar, limonada cu indulcitor, cafea, bauturi light
Alimente nesanatoase, care trebuie evitate :
Carne
- salamurile de orice tip, cotlet, ceafa, parizerul, carnea gata tocata, sunculita, mezeluri obtinute din pasta de carne, semipreparate congelate, cremwurstii, conservele de carne, pateul de ficat, costite, carnea impanata, micii, carnatii, toba, lebar, kaizer, bacon, rulade din carne, aripioare, fie ele proaspete sau prajite.
Lactate
- smantana cu peste 15% grasime, iaurt cu fructe, cereale sau musli achizitionate din comert, iaurt gras cu peste 5-6% grasime, mozzarela, branza burduf, margarina, branza topita, branza grasa de vaci, lapte sau creme-desert cu fructe, orez, crema de branza grasa, cascavalul de orice tip, branzaturile frantuzesti, laptele pentru cafea, frisca, cacao cu lapte, milk-shake, lapte condensat.
Fainoase
- paine alba, croissantele, briosele, cornurile, snacks-urile, covrigeii, pufuletii, bake-rolls, biscuiti simpli sau cu crema, popcorn, cerealele cu zahar, ciocolata, mere sau fructe, orez pilaf, paine prajita cu adaos de grasime, sticksurile.
Legume
- mancaruri de legume la conserva sau la borcan, semipreparate de legume, cartofi prajiti in ulei, produse din soia, legume in ulei la borcan, fulgi de fasole sau de cartofi, salata de vinete, salata cu legume si maioneza, preparate industrial.
Fructe
- suc de fructe, chiar si fara adaos de zahar, conserve de fructe, compot, fructe oleaginoase in cantitati mari (seminte, alune, fistic, nuci).
Condimente, uleiuri si sosuri
- uleiul de gatit, grasimea pentru gatit, maslinele in ulei, pasta de masline, sosurile gata preparate, maioneza, dressing-urile de salate din comert.
Dulciuri
- toate produsele de cofetarie: prajituri, torturi, checuri, fursecuri, rulade, piscoturi, etc.
- ciocolata alba, cu lapte sau fructe, eugeniile, napolitanele, bomboanele, mierea, untul de arahide, inghetata cu sosuri de fructe sau ciocolata, alune, nuci, caramel; ciocolata pentru diabetici si alte dulciuri light, creme si pudding-uri la plic, zaharul.
Bauturi
- sucurile racoritoare, bauturile energizante, bere de orice tip, bauturile alcoolice, ciocolata calda, cafea sau capuccino la plic, ceaiul verde sau de fructe gata preparate din comert.
Pentru inceput foarte multe legume si fructe, pestele nu foarte mult, spanacul, conopida, urzica(astea in special)s. a.>
Uite aici niste retete: http://www.retete-gustoase.ro/retete-mancare-sanatoasa
si aici cateva sfaturi simple: http://www.ziare.com/articole/sfaturi+mancare+sanatoasa
Specialistii au elaborat o reprezentare sub forma unei corabii a ceea ce ar trebui consumat din punct de vedere al alimentatiei globale. A fost denumita corabia alimentara si va propune sa efectuati urmatoarele schimbari in alimentatia dumneavoastra:
1. Consumati cel putin 5 fructe (2) si legume (1) pe zi, sub toate formele (ca atare sau preparate - crude, fierte, uscate, conservate) la fiecare masa.
2. Mariti aportul de feculente (3): adica alimente cerealiere complete (au continut bogat in fibre), leguminoase, cartofi etc. Inlocuiti painea alba cu cea integrala.
3. Micsorati consumul de zahar (4) si de alimente dulci (ciocolata, prajituri, sucuri, patiserie etc.)
4. Din gama lactatelor (5) consumati 3 produse pe zi alternand sortimentele alegand branzeturile mai putin grase si mai putin sarate.
5. O data sau de doua ori pe zi consumati carne, peste (6) si fructe de mare sau oua alternandu-le in cantitati limitate si mai putin grase. Mancati peste cel putin de doua ori pe saptamana.
6. Limitati consumul de grasimi totale (7) (lipide totale) si mai ales consumul de grasimi saturate (mezeluri, unt, sosuri, patiserie etc.) Trebuie privilegiate materiile grase de origine vegetala (8): uleiul de masline si cel de rapita. sper ca te ajuta
liliana096 întreabă: