Pai anemia inseamna ca ai un numar de globule rosii mai mic decat al unei persoane obisnuite si nu esti rezistenta la efort fizic si psihic.Probabil stii deja ca sangele contine globule rosii, albe si plasmna.Din fericire este bine ca nu ai mai multe globule albe intr-o cantitate foarte mare fiindca astfel ar fi existat posibilitatea sa faci leucemie. Oricum ai grija de tine si urmeaza tratamentul prescris de doctor, iar in cel mai scurt timp vei fi din nou o persoana activa rezistenta la efort
Anemia apare atunci cand nivelurile hemoglobinei si ale hematocritului scad sub valorile normale.(fierul lipseste din organism)...insanatosire grabnica
Stare de slăbiciune cauzată de scăderea numărului de globule roșii din sânge...
cam asta inseamna! si in general este cauzata de lipsa de fier din organism... trebuie sa mananci mai bine si sa ai o viata mai organizata si mai ales sa iei vitaminele pe care le-a prescris doctorul, nu te stresa totusi pentru ca aproape 30% din tineri sunt diagnosticati cu anemie, si de cele mai multe ori este doar ceva trecator
asa ca nu e cazul sa intrii in panica
Bun uite aici raspuns explicit astept funda : Ce este anemia?
Celulele rosii contin hemoglobina, o proteina bogata in fier care duce oxigenul de la plamani la toti muschii de pe corp si organelor.
Anemia apare cand numarul de celule rosii din sange scade si corpul primeste mai putina energie de cat are nevoie pentru a indeplini functiile normale.
Daca nu este tratata se poate agrava si poate duce la complicatii care pun in pericol viata.Cand numarul de celule rosii scade, inima trebuie sa lucreze mai mult, sa trimita mai mult oxigen in corp.
Daca inima lucreaza din greu poate sa isi creasca ritmul(tahicardia) si alta complicatie ce poate aparea este ca ventriculul stang se poate mari ceea ce poate duce la stop cardiac.
Anemia este de peste 100 de tipuri.
Primele simptome sunt paloarea, pierderea apetitului, extenuarea, transpiratia, aparitia ametelilor si a sunetelor din urechi, constipatia, iritabilitatea, durerile de cap si, uneori, edeme la picioare. O persoana e anemica daca hemoglobina in sange scade sub 13g% la barbati si sub 12g% la femei. Anemia poate fi semnul unei afectiuni mai severe.
deoarece simptomele anemiei se pot confunda cu simptomele altor boli e bine sa consultati un medic pentru un control.
Anemiile pot fi cauzate de foarte multi factori in functie de mecanismul care le determina. Acestea pot fi:
- Imposibilitatea organismului de a produce suficiente hematii.
- Pierderea sau distrugerea hematiilor (hemoliza).
- Cea mai frecventa este anemia feripriva (anemia prin deficit de fier). Motivul aparitiei acesteia difera in functie de sex si varsta.
- La sugari si copiii in crestere, cauza cea mai frecventa e alimentatia saraca in fier sau o tulburare a organismului, care nu poate absorbi fierul din alimente (sindrom de malabsorbtie). De asemenea, poate fi vorba de faptul ca, in perioada de sarcina sau in timpul alaptarii, mama n-a consumat suficient fier.
- La femei, o cauza frecvent intalnita este menstruatia abundenta si prelungita (menoragiile) sau pierderea de sange in afara ciclului menstrual normal (metroragiile).
- Pierderile patologice de sange din zona digestiva. Acestea pot fi de multe ori latente (invizibile, imperceptibile), cauzand anemierea treptata.
- Folosirea aspirinei in bolile inflamatorii sau infectioase. Acest lucru a determinat cresterea numarului de cazuri de hemoragii digestive. Aspirina sau medicamentele cu acid acetilsalicilic trebuiesc luate dupa mese si, preferabil, in preparate tamponate.
- Lipsa vitaminei B12 (anemii megaloblastice), frecventa la varstnici, vegetarieni, pacienti operati de stomac, cei cu afectiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze.
- Lipsa in organism de acid folic - intalnita la alcoolici, in parazitoze si la persoane care slabesc prin infometare.
- Distrugerea globulelor rosii (anemii hemolitice).
Medicul iti va explica faptul, ca un rol important in tratamentul anemiei il are dieta si unii suplimentii de nutritie. Daca anemia nu este grava, poate fi usor tratata cu dieta, prin suplimenti de nutritie, care vor creste cantitatea de hemoglobina: suplimenti cu fier, crom, magneziu, calciu si alte minerale; acid folic, vitamina C si alte vitamine. Prevenirea si tratarea precoce a bolii sunt foarte importante.
Femeile sunt mai predispuse la anemie. Cele care au menstruatii abundente, sunt vegetariene sau tin cure de slabire, au o dieta haotica sau vor sa ramana insarcinate trebuie sa ia suplimente de nutritie.
Dieta trebuie sa includa alimente bogate in fier (carne slaba rosie, ficat, peste, cereale, mazare, fasole, fructe).
Vitamina C din fructe sau suplimenti cu vitamina C favorizeaza asimilarea fierului si apara împotriva infectiilor. Unele alimente inhiba absorbtia fierului (cele bogate in acid tanic, prezent mai ales in ceaiul negru); la fel se intampla si cu medicamentele ce contin tetraciclina.
Anemia apare cand numarul de celule rosii din sange scade si corpul primeste mai putina energie de cat are nevoie pentru a indeplini functiile normale.
Daca nu este tratata se poate agrava si poate duce la complicatii care pun in pericol viata.Cand numarul de celule rosii scade, inima trebuie sa lucreze mai mult, sa trimita mai mult oxigen in corp.
Unii spun ca anemia nu e cine stie ce dar daca nu este tratata poate duce la STOP CARDIAC. Asa ca ia ce ti-a prescris doctorul daca nu se poate agrava. Sper ca te-am ajutat