| SoJustMeAndU a întrebat:

Imi puteti va rog care sunt utilizarile ACIZILOR?Cel mai bun raspuns-Funda!

Răspuns Câştigător
| MissxD a răspuns:

- reactivi in laborator, obtinerea sarurilor, obtinerea hidrogenului;
- neutralizarea bazelor;
- obtinerea ingrasamintelor, colorantilor, maselor plastice, medicamentelor, explozibililor etc.
- H2SO4 - acumulatori auto, obtinerea detergentilor;
- HCl - decaparea metalelor, obtinerea solventilor, clorurilor, Cl2, fabricarea gelatinei.

1 răspuns:
| Ebsghjs a răspuns:

Acidul acetic este un acid slab, din clasa acizilor carboxilici, având formula brută C2H4O2 și formula chimică CH3-COOH. Numit și acid etanoic, acidul acetic este un lichid incolor cu miros pătrunzător și iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numește acid acetic glacial datorită aspectului de gheață al cristalelor formate la temperatura camerei. În soluții diluate (3% - 6%) se numește oțet și se folosește în alimentație.
Acidul acetic este miscibil cu apa și cu majoritatea solvenților organici. Este insolubil în sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partiție mai mare în solvenți polari nemiscibili care conțin apă decât în apă, din această cauză se poate extrage din soluții apoase în eter sau acetat de etil. La rândul său, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rășinilor și a uleiurilor esențiale.
Acidul acetic joacă un rol esențial în industria chimică organică. Este utilizat atât ca solvent, deși este puternic coroziv, cât și la prepararea unui număr mare de compuși importanți, printre care acetanimida, anhidrida acetică, cetena, acetatul de vinil și acidul acetilsalicilic, acetatul de celuloză, esteri utilizați în parfumerie, coloranți.