In ciuda originilor sale si a faptului ca este legat de sarbatoarea Tuturor Sfintilor, Halloweenul este inca inconjurat de o aura de mister datorita miturilor sale. Cum se intampla ca in aceasta perioada din an, cu totii suntem fascinati de povesti infricosatoare?
Unul dintre cele mai populare mituri de Halloween este in mod sigur cel legat de felinare sculptate in dovleci numite de americani "Jack-o-lantern". Aceste felinare erau facute la inceput din napi, pentru ca apoi sa se foloseasca dovlecii.
Desigur ca exista si un mit in spatele acestui obiect care trebuie sa existe in fiecare casa in noaptea de Halloween. Acest mit izvoraste dintr-o veche legenda irlandeza care spune ca a fost odata un fermier batran si avar numit Jack Zgarcitul. Acesta era zgarcit, cartofor si avea un temperament foarte urat.
Se spune ca el a pacalit diavolul sa se catere intr-un copac si apoi l-a prins acolo sculptand o cruce pe trunchiul copacului. Diavolul, infuriat, pentru a se razbuna l-a blestemat pe batranul Jack sa cutreiere pentru totdeauna pamantul, fara sa poata intra vreodata in iad sau in rai. Singurul lucru pe care i l-a ingaduit diavolul a fost sa poarte cu el un felinar sculptat intr-un dovleac care sa ii lumnineze calea.
Pisicile negre sunt de obicei asociate cu mitul vrajitoareleor care in noaptea de Halloween isi iau zborul pe matura si pleca in cautarea de copii. Multi oameni cred inca in acest mit, insa el este doar o poveste din batrani. Copii din ziua de azi iubesc ideea de a se costuma in fantome si vrajitoare tocmai pentru a onora acest mit.
Colindul "Ne dati ori nu ne dati!?" reprezinta unul din ritualurile in care copiii isi pot lasa imaginatia sa zburde, se pot costuma in ceea ce isi doresc si isi pot inspaimanta vecinii. Acest obicei este legat de mitul care spune ca in aceasta noapte poti transorma strainii in prieteni atata timp cat ii convingi sa iti dea dulciuri.
Se credea ca noaptea de Halloween este una din noptile de peste an in care iti poti vedea viitorul. Datorita tuturor obiceiurilor si legendelor pline de incarcatura magica, se credea ca prin niste ritualuri simple poti vedea ce te asteapta in anul care urmeaza.
Legende de Halloween – Obiceiuri si traditii cu ocazia sarbatorii de Halloween
Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica care este preluata in zilele noastre de tot mai multe popoare. Printre aceste popoare incepe a se numara Romania, caci tot mai des in ultimul timp se organizeaza diverse spectacole si petreceri pe tema Halloween-ului. Eu consider ca este binevenita, caci este un prilej de bucurie si sarbatoare si ce altceva am putea face, doar sa muncim tot timpul?
Numele de halloween vine de la expresia „all hallows’ even", din limba engleza, ceea ce reprezinta numele unei sarbatori crestine numita a tuturor sfiintilor "ajunul zilei tuturor sfintilor". Denumirea a fost prescurtata in „Hallowe’en" si apoi in Halloween.
Sarbatoarea de Halloween este sarbatorita in general in noaptea de 31 octombrie. Spun in general, caci sunt si tari care au alte obiceiuri legate de sarbatoarea Halloween-ului. Astfel in Suedia Halloween-ul este sarbatorit in prima sambata din noiembrie.
Ceea ce este specific sarbatorii de Halloween si cu ceea ce asociem noi tot timpul aceasta sarbatoare este dovleacul cioplit in diverse forma, dar in special in personaje infricosatoare.
Altceva ce este specific acestei sarbatori si ca un obicei, dar care la noi nu a fost preluat inca, este faptul ca in aceasta noapte copiii se costumeaza in cele mai ciudate si infricosatoare costume, in vrajitori, mumii, schelete, stafii sau alte personaje sinistre si colinda pe la case punand intrebarea „Trick or treat?", ceea ce s-ar traduce „Pacaleala sau dulciuri?". Aceasta fraza se interpreteaza ca o amenintare ca daca nu vor primi dulciuri, atunci persoana careia i s-a colindat i se va face o farsa.
In multe tari in seara zilei de Halloween si cateodata si in seara premergatoare acesteia se organizeaza diverse parade si carnavaluri prin care este serbat Halloween-ul.
Daca va intrebati daca Halloween-ul are o legenda, aflati ca da, are chiar mai multe.
Iata care ar fi unele dintre povestile sau legendele Halloween-ului…
Se spune ca in noaptea considerata de Halloween, de 31 octombrie, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind conditia de a dobandi o alta viata dupa moarte.
Celtii inca considerau ca in aceasta noapte de Halloween toate legile spatiului si timpului interactioneaza si astfel portile care separa vii de morti se deschid permitand spiritelor rele sa se intoarca si sa-i posedeze pe cei vii. Pentru ca cei vii sa se apere si sa nu fie posedati, in noaptea de 31 octombrie, nu se aprindeau focuri in case pentru ca spiritelor sa le fie frig si astfel sa nu le calce pragul. De asemenea, costumele ciudate si care mai de care mai infricosatoare erau imbracate de cei care colindau sau participau la parade, in acelasi scop, pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.
Costumele de Halloween cel mai des intalnite la parade si la petreceri sunt cele care imita personaje cat mai suprarealiste si infricosatoare, ca fantome, mumii, vampiri, vrajitoare, demon, iar culorile predominante ale sarbatorii de Halloween sunt portocaliul si negrul, aceste culori fiind asociate dovleacului si mortii.
Dovleacul sculptat in figuri infricosatoare este numit „Felinarul lui Jack" (Jack-o’lantern). Acest bostan sculptat provine din povestile populare irlandeze din secolul XVIII. Se spune ca Jack era un irlandez care il pacalise pe Satana sa se urce in varful unui mar, dupa care acesta sculptase in coaja copacului simbolul crucii, astfel impiedicandu-l pe diavol sa mai poata cobora din pom. Conform traditiei, dupa ce Jack a murit, acesta nu a fost primit in rai datorita metodelor sale diavolesti, dar nu i s-a permis nici intrarea in iad deoarece l-a pacalit pe diavol. Astfel Jack a ramas sa cutreiere fara incetare pamantul, pana cand se spune ca Stana induiosat i-a daruit lui Jack o bucata de jar pentru a-si lumina drumul in timpul noptii. Jack a amplasat jarul primit in capul unui dovleac pe care tocmai il mancase… si astfel am ajuns la dovleacul de Halloween din zilele noastre.
Ca si o traditie de Halloween, se spune ca daca in acesta noapte cureti de coaja un mar in fata unei oglinzi luminate de o lumanare poate sa-ti apara in oglinda imaginea ursitului.
Istoria Halloween-ului, ca fiecare festival din istorie, este inspirata din traditii ce s-au mentinut de-a lungul timpului din generatie in generatie, insa, odata cu trecerea timpului, sarbatoarea de Halloween tinde sa se degradeze si sa capete alte conotatii.
Asadar, in fiecare seara de 31 octombrie, imbracam pelerina de magician sau incalecam pe matura de vrajitoare, patrunzand in lumea spiritelor si luptand impotriva lor cu orice arma avem la indemana.
Chiar daca "Noaptea Sfantului Andrei" ( 30 noiembrie) este echivalentul romanesc al acestei sarbatori, deja am preluat numeroase din traditiile Halloweenului, informandu-ne si asupra superstitiilor legate de aceasta zi.
Daca la origini, Halloweenul era un festival al celtilor, ce credeau ca in fiecare an la 1 noiembrie spiritele mortilor coboara pe pamant pentru a-i vizita pe cei dragi, acum sarbatoarea tuturor sfintilor a capatat conotatii nebanuite. De altfel, o alta legenda cunoscuta atribuita acestei date este si cea a irlandezului Jack, cel care a reusit sa pacaleasca diavolul in timpul vietii. Ajuns la judecata de apoi, nu i-a fost permisa nici intrarea in rai, dar nici in iad. Se spune ca, de atunci, el rataceste prin lume cu un felinar facut dintr-o gulie scobita in care tine un taciune, incercand sa pacaleasca spiritele rele si sa isi castige astfel biletul in rai.
Si, pentru ca ne aflam in prag de sarbatoare pagana ce pune mare pret pe traditii si superstitii, citeste mai jos care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui sa le stii de Halloween. Chiar daca esti mai sceptic din fire, ai putea sa le gasesti interesante, sau cel putin amuzante:
1. Cel mai cunoscut obicei de Halloween este cel numit "Trick or Treat"- Ne dati ori nu ne dati. Nu foarte practicat la noi, copiii din tari ca Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii pregatesc diverse farse celor ce nu se indura sa le ofere ceva in aceasta seara. Obiceiul isi are originea in Anglia acolo unde se credea ca daca dai de mancare celor saraci in aceasta zi, ei se vor ruga pentru sufletele mortilor familiei tale.
2. Aprinde cat mai multe lumanari in casa si in dovleceii speciali pregatiti pentru aceasta ocazie. Doar astfel iti vei lumina caminul, dar si calea spiritelor bune ce salasluiesc pe Pamant in noaptea de Halloween. Regula de baza in acest caz este ca acele lumanari sa fie folosite o singura data, in caz contrar ele aducandu-ti ghinion.
3. Aprinde o lumanare noua la miezul noptii si las-o sa arda pana la rasaritul soarelui, daca vrei sa ai noroc in anul ce va urma.
4. Spiritele isi fac si ele simtite prezenta prin diverse moduri: o lumanare se stinge fara motiv, un liliac iti intra in casa etc.
5. De asemenea, daca liliacul iti inconjoara casa de trei ori este semn de moarte, dar daca el apare in preajma casei tale in dupa-amiaza de Halloween inseamna ca a doua zi va fi vreme frumoasa.
6. Destinul celor nascuti pe 31 octombrie este unul cu totul si cu totul special. Se spune ca ei au fost trimisi pe pamant tocmai pentru a-i proteja pe ceilalti oameni de spiritele rele cu care ei pot comunica.
7. O persoana draga tie a trecut in nefiinta? Daca in aceasta seara vezi un paianjen, este semn ca ea te viziteaza si te protejeaza.
8. In noaptea de Halloween iti poti afla ursitul. Pune-ti sub perna o floare de rozmarin si o moneda de argint sau du-te la un rau cu o lampa sau cu o lumanare. Odata ce vei privi in apa, vei vedea reflexia celui cu care te vei casatori.
9. Fereste-te de pisica neagra...sau de cea alba. O superstitie deja cunoscuta noua face referire la pisica neagra, considerata inca din Evul Mediu intruparea diavolului. Totusi, in tari ca Marea Britanie, cele aducatoare de ghinion sunt pisicile albe, si nu cele negre.
10. Noaptea de Halloween – potrivita pentru vraji si farmece. Se stie deja ca, pentru practicarea magiei albe sau negre, unul dintre cele mai potrivite momente este chiar noaptea de Halloween. Acum, vrajitoarele folosesc coji de nuci pentru a-si pune in practica ritualurile.
11. Exista mai multe metode pentru a ne feri sau pentru a alunga spiritele rele de la casa noastra. Iata cateva dintre ele:
- Ori de cate ori vezi un semn rau, bate in lemn
- Ingroapa in fata casei oase de animal sau pune o poza cu un animal in fata usii de la intrare.
- Poarta pe dos cel putin un obiect vestimentar
- Poarta cu tine un clopotel si ori de cate ori simti ca esti in fpricol, suna din el pentru a indeparta spiritele rele
- Confectioneaza-ti vestitul dovleac cu un felinar sau o lumanare inauntru pentru ca acesta este cea mai buna arma impotriva demonilor si a fantomelor.
- Mergi cu spatele in jurul casei tale de trei ori inainte de a apune soarele.
Legenda spune ca orice om care merge in cimitir in mijlocul noptii de Halloween poate vedea fantome dar, cu pretul pierderii propriului suflet
Intr-o astfel de noapte, un grup de prieteni au hotarat sa vada daca legenda era adevarata. Au mers in cimitir, dar unul dintre ei nu a indraznit si a hotarat sa ramana la intrare. Baietii au inceput sa alerge prin cimitir si o buna bucata de timp nu s-a intamplat nimic. La un moment dat, baiatul ramas in afara cimitirului i-a vazut pe ceilalti indreptandu-se spre el cu niste ochi mari si iesiti din orbite.
A inceput sa tipe, iar oamenii care locuiau in apropierea cimitirului l-au auzit si i-au venit in ajutor. Cand au ajuns, baietii erau morti, iar cel care ramasese in afara cimitirului a amutit.
Nici pana azi nu sa putut afla ce se intamplat, de fapt, in cimitir in noaptea de Halloween!
Desi este o sarbatoare traditionala a americanilor, primim si noi cu bratele deschise, an de an, povesti despre fantome, dovleci sculptati, magie, vrajitoare. Sunt aceste povesti un mit sau au un sambure de adevar?
Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori, datand de mii de ani si isi are originea in festivalul pagan al celtilor din Irlanda, Marea Britanie si Franta.
Istoria Halloween-ului e inspirata din traditii care s-au mentinut din generatie in generatie. Aceasta sarbatoare a fost modificata, aparand multe povesti de groaza cu fantome, vrajitoare.
Numele de „Halloween" vine de la termenul „hallow" („sfant"). Noaptea de Halloween, 31 octombrie, era numita „Noaptea tuturor sfintilor".
Romanii sarbatoreau ziua respectiva in numele celor care nu se mai numarau printre cei vii, aducandu-le sacrificii si rugandu-se pentru acestia, numita Ziua Tuturor Sufletelor.
Ea era celebrata pe 21 februarie in trecut, la sfarsitul anului roman, cu focuri si parade, la care oamenii participau in vestimentatii de sfinti ori diavoli. Pentru a inlocui festivalul pagan pentru cei morti, Papa Bonifaciu al IV-lea a introdus, in secolul al VII-lea, festivalul celtic numit „Samhain" (care dura timp de trei zile), urmand ca mai tarziu Gregory al III-lea sa schimbe data la 1 noiembrie.
Dupa sute de ani de stapanire romana, obiceiurile Samhainului si traditiile romane s-au amestecat, devenind o sarbatoare unica de toamna.
Noaptea de 31 octombrie a devenit cunoscuta ca All Hallow Even, All Hallow's Eve, apoi ca Halloween. Se spune ca, in aceasta zi, spiritele celor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor trupuri vii pentru a le poseda.
Iar pentru ca acest lucru sa fie evitat, in acea noapte, satenii imbracau costume caraghioase, stingeau focurile din case pentru a li se face frig si a nu mai fi doriti de spirite.
Halloween-ul a fost adus in America in 1840 de imigrantii irlandezi, iar obiceiul de „trick or treat" (ne dati ori nu ne dati?) provine de la europeni din secolul al IX-lea. La 2 noiembrie, fiecare crestin cersea cat mai multe „prajituri cu suflet", ce contineau bucati de paine cu coacaze sau stafide, pentru a inmulti numarul rugaciunilor spuse pentru cei morti (astfel sufletele lor puteau ajunge in rai).
Povestea dovleacului
Obiceiul de a face o fata dintr-un dovleac, luminata din interior de o lanterna ori o lumanare (numit „dovleacul Jack", la americani), isi are originile din folclorul irlandez.
Se spune ca un barbat betiv si trisor, Jack, l-a pacalit pe diavol sa urce intr-un copac, pentru ca mai apoi sa ciopleasca imaginea unei cruci pe trunchiul copacului si sa faca un pact cu acesta ca il va lasa sa coboare daca nu-l va mai pacali.
Povestea spune ca Jack nu a fost primit nici in rai, nici in iad dupa ce a murit, iar diavolul i-a dat o lampa pentru a-si lumina drumul prin intuneric, pe care Jack a pus-o intr-un dovleac sculptat.
Activitatile de Halloween sunt, printre altele, „trick or treat", sculptarea dovlecilor, citirea povestilor de groaza, magie, stafii, vizionarea filmelor horror.
Dar noi o consideram, mai mult, un prilej de organizare a petrecerilor in stilul „balului mascat".
Desi este un obicei copiat din afara, acest „detaliu" nu mai conteaza atat de mult, din moment ce aceste activitati sunt distractive si ii tin ocupati pe cei mici.
Pai am citit pe net cateva chestii tari, desigur nu pot spune totul dar o spun cateva.halloweenul are niste simboluri pe care vi le voi spune.simbolurile sunt:1)dovleacul 2)vrajitoarele 3)liliecii 4)pisica 5)mastile 6)luna. dar aceste simboluri sunt asociate si cu anumite culori:negru:asociat cu noaptea, vrajitoarele, pisica neagra,, vampiri, lilieci portocaliu:asociat cu dovlecii si toamna purpuriu:asociat cu noaptea, misticul si supranaturalul rosu:asociat cu sangele si raul. daca vreti mai multe informatii scrieti pe google si scrieti:SIMBOLURI DE HALLOWEEN.acolo o sa gasiti si informatii si despre traditii si alte lucruri.
Pe 31 octombrie, familia Klack isi deschise un restaurant numit "Halloween". Pe 31 oct. este ziua lui Jack fiul Danlkie(mama baiatului & Blojk (tatal baiatului) nu ii dadeau dulciuri lui Jack, iar Jack s-a dus cu colega lui Kandy sa cerseasca bomboane. Ei ziceau "Bomboane sau pacaleala?" oamenii alegeau bomboane. Jack afea o glicemie mare, el cu Kandy mancase toate bomboanele. Jack lesinase iar un copil scapase un dovleac, iar fata lui Jack i se puse in acel dovleac, iar acel dovleac se duse la mormantul tatalui sau ( Blojk)...
Legenda zice ca pe 31 oct. de ziua lui Jack spiritele se strang in acel dovleac...
Like?!