Http://maniere.go.ro/ aici gasesti tot ceea ce cauti, detaliat si pe intelesul tau:)
Crezi ca intr-un raspuns pe acest site poti primi toate bunele maniere care se invata (sau ar trebui sa se invete, dar azi se intimpla mai rar) in "cei 7 ani de acasa"?
Iata citeva: sa cedezi locul tau altuia, sa dai intiietate altuia, sa saluti frumos cind intilnesti pe cineva cunoscut, sa nu vorbesti urit in public, sa dai dovada de respect fata de persoanele mai in virsta ca tine, sa dai o mina de ajutor acelora care au nevoie de ea, sa nu rizi de nimeni de cum arata sau ce face - nimeni nu arata cum ar fi vrut, si adesea gresim, suntem oameni. Lista poate continua. Nici macar nu pot spune ca am inceput.
Ma bucura un lucru. Intr-o lume cum e cea de zi, in care esti mai bine vazut daca nu te comporti civilizat, in care esti tare si smecher daca faci tocmai pe dos de cum ar trebui, iata ca cineva intreaba de acele lucruri pe care, daca toti le-am aplica, am duce cu siguranta o viata mult mai frumoasa. Ma bucur ca ai pus aceasta intrebare. Sper sa afli raspunsul la ea, si sa si aplici ceea ce ai aflat.
Codul bunelor maniere este un ghid care te invata cum sa te comporti in societate in asa fel incat sa nu deranjezi pe nimeni si mai mult decat atat sa faci impresie buna. Tot codul bunelor maniere iti spune ce ar trebui sa faci sa o impresionezi pe ea, sau pe el.
Sa zicem ca te afli intr-o situatie noua, sau frecventezi mai nou niste cercuri cu "pretentii", ca sa nu dezamagesti, sa fii noul lor subiect de "barfa". Codul bunelor maniere se mai refera si la arta conversatiei, bunele maniere in scris, compartament civilizat in viata de zi cu zi, cum vorbim cu personalul de serviciu (adica menajera), ce cadouri se potrivesc in diverse situatii si nu in ultimul rand cam cum trebuie sa ne purtam in familie.
Daca stranuta cineva nu este recomandat sa se spuna "sanatate" ci sa te faci ca nu ai observat.
Nu este necesar sa ciocnim paharele, ci este suficient doar sa se ridice. La romani se obisnuieste sa se ciocneasca paharele foarte des.
Pateul nu se taie nici el ci se mananca cu furculita.
Evita sa tii coatele pe masa si tine-le pe langa corp.
Nu te garbi si mananca si bea cu masura.
Branza nu se ia cu fruculita ci se taie in bucati si se mananca asezata pe cate o felie de paine.
Astea sunt codul bunelor maniere la masa!
Bunele maniere la intalniri
Un baiat iti tine haina cand te imbraci, iti deschide usa cand intri undeva, iti da mana la coborare din masina, iti tine scaunul cand te asezi, te conduce acasa seara, dupa intalnire!
Codul bunelor maniere reprezinta, de fapt, „arta de a trai frumos" în toate împrejurarile vietii.
Vin de la sine...
Cand ma gandesc la maniere imi amintesc de o poezie facuta in a 3 a, e ceva de genu:
Un copil politicos, e cu lumea cuvincios
El saluta pe oricine, ca asa'i frumos si bine
Dupa ce m-am desteptat
Si m-am coborat din pat
Merg la mama si la tata
Si spun :"Buna dimineata!"
Cand ma duc eu la plimbare
Si'ntalnesc un om in cale
Ma gandesc ce'i de facut?
"Buna ziua!" il salut.
De copii cand ma despart
Indata i'am salutat
Le dau mana cu placere
Si le zic " La revedere"
Cand e patu asezat
Si sunt gata de culcat
Spun atunci parintilor
"Noapte buna, somn usor!"