Daca vrei sa nu te simti cu burta plina mult timp dupa ce ai luat masa, alege alimentele care se digera usor. Cu cat digestia este mai rapida, cu atat tu te vei simti mai bine, fara sa ai crampe digestive sau sa-ti fie greu sa te misti pentru ca ai mancat prea mult. Ca sa fie complet digerate, alimentele au nevoie de timp, dar nu toate alimentele se digera la fel de repede. Unele sunt mai greu digerabile decat altele. Iata cateva exemple:
Cartofii si cerealele - 2 ore
Aceste alimente contin amidon si au nevoie de un timp de digestie de aproximativ 2 ore.
SFAT: Saliva contine o enzima care ajuta la digerarea glucidelor. De aceea, cartofii si pastele fainoase trebuie sa fie mestecate incet, pentru ca digestia lor incepe inca din cavitatea bucala.
Carnea - 2-4 ore
Pentru a fi complet eliminata din stomac, carnea are nevoie de doua pana la patru ore. Pentru o digestie mai usoara, se recomanda consumarea carnii alaturi de legume fierte sau salata de cruditati.
DE EVITAT: Carnea nu trebuie asociata niciodata cu preparate pe baza de carne sau de paste fainoase. In aceasta situatie, timpul de digestei creste pana la 12 ore!
Timpul de golire al stomacului este extrem de variabil, dar in medie poate fi considerat a fi de 4 ore--- vezi in "digestia si absorbtia":http://www.mediculmeu.com/......gestiv.php
Timp de doua ore, cu ajutorul acidului clorhidric, dupa care te apuca iar o stare de foame