| EugenEB a întrebat:

In liceu am fost batut la cap sa iau BACU deoarece o sa imi pice din cer masinile si o sa vad un om cu o foaie pe strada care ma opreste din drum si ma intreaba o formula la matematica, iar daca dau raspunsul corect primesc bani.
In traducere toata lumea spune ca daca iau examenul asta am un servici mai bun si o viata mai usoara.
L-am luat si acum nu gasesc de servici, tot la somaj am ajuns unde trebuie sa ma inscriu la un loc de munca pe care il ofera ei si daca in 60 de zile nu gasesc pot sa imi pun dosarul pentru a primi 250 lei pe luna, cu care nu fac nimic.
Cand m-am prezentat la ANAF pentru adeverinta un gardian m-a intrebat daca am luat BACU si i-am zis ca da, iar el m-a intrebat de facultate.
Ce era sa ii zic? Da-mi bani de Facultate, deoarece numai admiterea este minim 1 milion, imi trebuie bani de manuale care sunt ale naibi de scumpe pentru niste carti, bani de facultate si chiar daca intru la buget tot am nevoie de bani pentru cazare, mancare, facturi, la facultate, deoarece presupun ca pe langa manuale si etc. tot mai trebuie sa cotizezi.
Si nu e vorba de sume de 12, 15 miliane, ci de sume mari 25, 30 milioane.
Joburile pe care le ofereau cei de la somaj sunt frizer, ospatar, etc.
Pentru ce am mai luat eu BACU care se zice ca este examenul maturitatii care deschide 'cufarul magic' daca sunt comparat tot cu unul cu 10 clase iar peste tot te lovesti de bani, in cazul facultatii chiar si la buget tot ma storc de bani.
Peste tot se zice ca Romania este in EU, este o tara civilizata si dezvoltata, dar se zice asta doar din gura, faptele sunt ca apa din desert, aproape 0.
Alta problema este experienta, cum sa am experienta cand abia am absolvit si nici nu am primit inca diploma.
La scoala nu esti invatat ce trebuie sa stii, inveti Mihai Eminescu si alte prostii de care nu te intreaba nimeni, alte tari ca Danemarca, Norvegia sau Italia (lucreaza mama acolo si s-a interesat) nu iti baga in cap toate idioteniile de care nu ai nevoie gen Morometii, educatie plastica, tehnologica, matrici, determinanti sau logaritmi la matematica, se face mult mai putina teorie si mai multa practica pe o meserie.
In Romania iesi pamant de flori din liceu.
Acum ce sa fac, unde sa ma angajez? Chiar si cu minimul pe economie, sa nu aud de MC, KFC si alte prostii, au ras altii mult si bine in liceu ca o sa ma vada acolo daca nu iau BACU.

Răspuns Câştigător
suntserios
| suntserios a răspuns:

Aici e mare mare mare ta greseala... mentalitatea.

Nu ai bani sa faci o facultate, dar nici sa muncesti nu ai vrea... iti cad coiele sa servesti lumea la mana 2-3 zile pe saptamana ca sa te intretii la facultate?

Eu lucrez in IT si consider toate cunostintele pe care le am acumulat in scoala si liceu la fel de utile ca pe cele de informatica si matematica pe care le am acumulat in facultate si in cursul anilor de munca.

In place sa stiu cine a fost Moromete, imi place sa stiu despre ce este vorba in poeziile poetului national, in place sa stiu cum se numesc diverse substante pe care le folosesc zilnic, imi place sa stiu biologie, imi place sa stiu ce ape si ce munti avem in tara si imi place sa imi cunosc istoria strabunilor mei.

Daca singura lucru util pe care il vezi tu in a cunoaste literatura este ca trebuie sa discuti cu cineva comentarii literare inseamna ca nu ai inteles nimic din literatura.

Poate intr-o zi o sa te intalnesti cu cineva si vei auzi zicala "Sa se mire prostii", sau poate ai sa intri pe softpedia si ai sa vezi sectiune "Poiana lui Iocan" sau poate intr o zi ai sa auzi la cineva termenul "fonciirea"... sau poate ai vrea sa afli cat de mult se chinuiau copii sa faca 2-3 ore de scoala in perioada interbelica.

Sau poate ai sa ramai cu impresia ca Luceafarul e doar un nou cantaret de manele

Sau poate intr-o zi ai sa fii curios cum a trait un om normal primul razboi mondial si nu vei avea o descriere atat de amanuntita precum o face Rebreanu in Padurea Spanzuratilor.

Totul tine de tine ca persoana unde vrei sa te plafonezi si in ce zone ale societatii vrei sa te invarti... jos la pasionatii de manele si la mancatorii de seminte... sau ceva mai sus in societatea care se poate mandri cu un set de cunostinte

46 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Deocamdata ai studii medii. Ai o pregatire generala, de asta cuprinde Luceafarul, putina matematica, etc. Poti face o munca care nu necesita studii, sau poti sa te califici pentru o munca care nu se invata greu. Iar bac-ul l-ai luat ca sa ai dreptul de a da admiterea la facultate.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai el nu prea vrea sa munceasca... mai mult parea cu banu il intereseaza, si daca banu ar veni fara niciun efort

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

El vrea sef direct, a luat bacul, zici ca si-a luat doctoratul.

| EugenEB explică (pentru anonim_4396):

Nu vreau ma sef direct, dar nici faiantar sau ospatar ca ultimul om.
Ce naiba...

| EugenEB explică (pentru suntserios):

Unde am zis eu ca nu vreau sa muncesc? Am zis ca nu vreau sa muncesc joburi gen ospatar, muncitor pe sant sau barman.
Asta poate sa faca si unu de clasa a 10 a.

Nu am zis ca vreau bani fara nici un efort, am zis ca vreau un serviciu mai de doamne ajuta, nu strungar, faiantar, barman sau ospatar, asta poate face si unu cu 10 clase.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am intrebat destul de clar, ce vrei sa muncesti?

Https://www.olx.ro/......8UE83.html

Loc de munca la paza, cerinte:minim 8 clase absolvite si MINIM PE ECONOMIE.
Nu cred ca este mare diferenta intre serviciile oferite de aia de la somaj.
SUNT COMPARAT CU O PERSOANA CU 8 CLASE, ceilalti 4 ani + examenul nu conteaza.
De ce trebuie sa primesc minim pe economie, iar altul cu 8 clase sau 10 tot aceeasi suma?
Credeti ca este corect? Unu care depune mai mult efort sa fie tratat ca altul care i-s-a facut lene si a bagat abandon?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru EugenEB):

Pune mana si fa o facultate ca vad ca stii doar sa te plangi ca o fetita.

vrei o meserie mai de doamne ajuta munceste pentru ea.

punct. e atat de simplu.

As prefera, tinand cont ca am doar liceul si BACU macar la un supermarket sa pun marfa pe raft sau la caserie, unde nu mare mirarea sa castigi la fel ca unu cu 8 clase la paza, as vrea si eu macar 15 milioane, cu 1-2 milioane mai mult decat cel minim care este 12-13 sau cat e.
Daca ar fi dupa mine as vrea sa fac Facultatea de Drept, dar nu exista in orasul meu asa ceva, trebuie sa ma duc tocmai la Bucuresti, si chiar daca intru la buget sunt slabe sanse sa prind loc la camin, si atunci trebuie sa inchiriez ceva sau sa stau la cineva si cred ca nu e mica chiria + ca imi trebuie mancare si bani de facturi.

Cum ma? Nu sunt facultati la mine in oras, tocmai la Bucuresti trebuie sa merg, mancare, cazare daca nu prind loc la camin ca e bataie pe ele si arata ca naiba, cel putin din ce se da la televizor.
Si in Bucuresti sunt scumpe ca dracu toate.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru EugenEB):

Exact ce se spunea mai sus... tu vrei doar banu sa ajunga la tine si atat.

Plangi ca o fetita si nu ai sa reusesti niciodata sa iti depasesti stadiul mediocru din cauza mentalitatii mediocre.

| AC4S4 a răspuns:

Din clasa a 11-a scoala nu e obligatorie. Puteai sa te opresti.
Din cate stiu sunt licee din filiera tehnologica, seral, frecventa redusa care te invata anumite meserii (bucatar, ospatar, electrician, zidar...). Alea da, sunt meserii care necesita munca fizica. Daca vrei mai mult, trebuie sa faci o facultate.
In timpul facultatii ai putea merge cu Work and Travel in SUA si sa muncesti pe bani mai multi.

Sunt unii care din clasa a 9a sau a 10a invata pentru o anumita facultate.

Nu stiu ce e cu mentalitatea asta. Toti vor sa faca liceul si sa se angajeze la un birou apoi, cu notele de la bac. Daca vrei sa te specializezi pe ceva, faci o facultate.

E mai complicat ca stai intr-un oras mic, dar trebuia sa te gandesti de mult timp la ce vrei sa faci, nu acum in timpul admiterilor.

| Lioana a răspuns:

Iti inteleg nemultumirea. Am trecut si eu pe acolo desi eu aveam facultate cand imi cautam de lucru.
Nu e usor. Trebuie perseverenta in cautari. Gandeste-te asa: din mai multi candidati care au exact aceleasi studii de ce te-ar alege pe tine? Inchipuie-ti ca esti tu angajatorul! Pe ce criterii ti-ai alege angajatul? Trebuie sa te remarci prin ceva. Prin comportament, prin abilitatile tale. Daca ai recomandarea cuiva ajuta foarte mult.
In orice caz daca nu aveai bacalaureatul sansele tale sa gasesti un job pe gustul tau ar fi fost zero. Atunci sigur gaseai loc numai la lopata.
Din pacate in ziua de azi se cer studii superioare (facultate) pentru posturi pentru care in urma cu 10 ani se cereau doar studii medii (Bacul). De exemplu in institutiile publice.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru EugenEB):

Pai ca sa pazesti iti trebuie carte? Cu ce te ajuta bac-ul in domeniul asta?

Nu stiu, asta imi ofereau la SOMAJ.