Bună!
Schimbarile care marcheaza dezvoltarea fizica a unui baiat intr-un barbat matur, unul care este capabil de reproducere, apar in jurul varstei de 14 ani si se completeaza intre varstele de 14 - 18 ani. In pubertate baietii devin mai inalti si mai musculosi, cu umeri mai lati, cu organe genitale mai dezvoltate, si cu par care apare axial, pe fata, pe piept, pe brate si pe picioare. Toate aceste schimbari care apar la pubertate, sunt determinate de actiunea hormonilor, mai ales a hormonului specific barbatesc, testosteronul. Barbatul adult mai prezinta o schimbare a vocii datorita maririi laringelui si datorita faptului ca la barbati corzile vocale devin mai lungi si mai groase, ducand la ingrosarea vocii. O alta schimbare este o crestere a cantitatii de transpiratie si a activitatii glandelor sebacee.
Incepand de la varsta de doi ani baietii cresc aproximativ cu 5 cm/an pana la varsta de 13 - 14 ani, cand incep sa se dezvolte organele sexuale. Adolescenta aduce cu ea o crestere rapida in inaltime si forta. Cresterea rapida care insoteste pubertatea tine cativa ani.
La sfarsitul acestei perioade de crestere, oasele au devenit mai tari si s-au schimbat in proportie, deoarece diferite parti ale corpului cresc diferit. Odata ce umerii incep sa se lateasca, soldurile par mai mici in comparatie si aceasta silueta caracterizeaza barbatul matur.
Parul facial devine mai gros si mai inchis la culoare odata cu maturizarea barbatului. Barba si mustata pot avea aceeasi culoare cu parul de pe cap sau diferita.
Baietii, din cauza cresterii rapide, sunt adesea stangaci, lenesi, dezordonati, pe foarte multi nu-i intereseaza modul cum arata. Trebuie sa li se aminteasca mereu de necesitatea pastrarii igienei. Sunt constienti de transformarile produse in sfera genitala.
Baietii isi evalueaza initial masculinitatea in comparatie cu alti baieti, comparandu-si musculatura, capacitatea de eforturi fizice.
Adolescenta mijlocie incepe la baieti intre 14 si 17 ani. Perioada celor mai rapide schimbari fizice a trecut si adolescentul se concentreaza mai putin asupra cresterii si a altor schimbari corporale si devine absorbit de identitatea personala: "cine sunt?", "ce voi face cu viata mea?".
Este perioada in care se dezvolta personalitatea. Devin critici ai parintilor, ai altor autoritati adulte precum si ai atitudinilor lor. Declarandu-si independenta de familie devin intens implicati in grupurile de prieteni, adopta nivelul de cultura al adolescentilor. Imita colegii de grup, alte cunostinte si vedete pe care le admira, imprumutand arte din comportamentul si opiniile acestor persoane. Incep sa-si faureasca anumite planuri despre cariera. O mare parte din adolescenti sunt interesati de sexualitate.
SURSA,
http://www.util21.ro/despre-femei/cresterea-copiilor-pubertatea-baieti.htm
Te pup!
Andreiu201 întreabă:
Andra0987654321 întreabă: