Perioada de tranzitie de la copilarie la adolescenta, definita prin dezvoltarea caracterelor sexuale si printr-o accelerare a cresterii staturale, conducand la dobandirea functiilor de reproducere.
Pubertatea normala - Aceasta perioada de tranzitie, marcata prin modificari fiziologice importante, debuteaza intre 11 si 13 ani la fete si intre 13 si 15 ani la baieti. Fenomensl initiator al pubertatii este inca prost inteles. Totusi, se stie ca aceasta transformare se face sub actiunea succesiva a structurilor cerebrale (hipotalamus, anterohipofiza), apoi a gonadelor (ovare si testicule) si, in sfarsit, a unor tesuturi ale organismului. Glandele suprarenale intervin si ele in dezvoltarea pilozitatii sexuale.
Descriere -La fete, primul semn al pubertatii este aparitia unei pilozitati pubiene si/sau dezvoltarea sanilor, survenind in medie in jurul varstei de 11 ani si jumatate. Pilozitatea axilara apare un an sau un an si jumatate mai tarziu. Primele scurgeri menstruale survin in medie la doi ani dupa primele semne pubertare, atunci cand pilozitatile pubiana si axilare au ajuns la aspectul adult. Fluxul menstrual devine regulat dupa un an sau doi. Primele cicluri sunt fara ovulatie.
- La baieti, pubertatea incepe printr-o crestere in volum a testiculelor sub efectul stimularii prin gonadotrofine. Virilizarea baietilor (cresterea in lungime a organului viril, dezvoltarea pilozitatii pubisului, apoi a celei a axilelor si a fetei) rezulta esentialmente din secretia de testosteron de catre testicule; astfel se explica intarzierea de cateva luni care exista intre cresterea testiculara in volum si dezvoltarea pilozitatii pubiene. Cresterea secretiei de testosteron stimuleaza producerea de spermatozoizi, antreneaza maturarea veziculelor seminale si a prostatei. Ea provoaca si caracteristicile masculine ale pilozitatii fetei, toracelui si abdomenului. Laringele se largeste, coardele vocale se alungesc si se ingroasa, vocea se schimba.
- La ambele sexe, pubertatea este insotita de un puseu de crestere care transforma total aspectul fizic al copilului. Cresterea anuala in inaltime trece de la 5 cm inainte de pubertate la 7-9 cm in timpul picului pubertar. Varsta medie a acestui pic este de 12 ani la fete si de 14 ani la baieti, dar exista variatii mari de la un individ la altul: la 14 ani, unii copii au terminat in totalitate perioada pubertara, in timp ce altii au inca organe genitale imature. De asemenea, la ambele sexe, se observa o crestere in greutate: aceasta poate sa se dubleze in cursul perioadei pubertare datorita mai ales cresterii masei musculare la baieti si a masei adipoase la fete.
Anomaliile pubertatii - Ele se refera la data de aparitie a diferitelor semne pubertare, data care poate fi precoce sau intarziata.
Dezvoltarea prematura a sanilor - Se vorbeste de dezvoltarea prematura a sanilor atunci cand acestia apar inaintea varstei de 8 ani. Acest fenomen poate fi insotit de o crestere accelerata in inaltime; in acest ultim caz se poate crede ca este vorba de o pubertate patologica, de origine hipofizara sau ovariana. Aceasta eventualitate priveste mai curand dezvoltarile mamare care apar intre 5 si 7 ani. In schimb, majoritatea dezvoltarilor izolate ale sanilor, fara vreun alt semn de pubertate precoce, nu constituie dovada vreunei patologii si nu necesita un tratament in toate cazurile, totusi este de dorit consultarea unui pediatru endocrinolog.
Pubertatea in avans - Este caracterizata printr-un debut pubertar care se situeaza intre 8 si 10 ani la fete si intre 9 si 11 ani la baieti. Astfel de pubertati au de cele mai multe ori un caracter nepatologic, dar familial. Cautarea unei tumori a hipotalamusului sau a hipofizei nu se justifica decat in absenta antecedentelor familiale sau in cazul unui progresii pubertare rapide. Atunci se procedeaza la efectuarea unui scaner cerebral.
Dezvoltarea prematura a pilozitatii feminine - Aceasta survine in 80% dintre cazuri la fete si poate fi asociata cu o pilozitate precoce a axilelor sau cu o acnee. Este vorba de o tulburare cu caracter benign. Totusi, pentru a elimina orice eventualitate a unei situatii patologice (tumora virilizanta a glandei corticosuprarcnale), sunt necesare examene endocrinologice si biochimice.
Variatiile in aparitia primelor scurgeri menstruale -Acestea pot avea semnificatii diverse. La un mic procent de fete sanatoase, scurgerile menstruale apar de la inceputul pubertatii; acest fenomen nu este, in general, patologic, dar un examen ginecologic permite sa se elimine eventualitatea unui fibrom sau a unui polip uterin. Invers, o intarziere mai mare de 3 ani si jumatate sau 4 ani intre debutul pubertatii si aparitia primelor scurgeri menstruale poate fi anormala; atunci aceasta trebuie sa duca la cautarea cauzelor psihologice (anorexie mintala) sau nutritionale; uneori, de vina este practicarea intensiva a unor sporturi. Dupa aparitia primelor scurgeri menstruale, se observa frecvent neregularitati. Menometroragiile (sangerari importante la intervale neregulate) pot necesita un tratament endocrin cu estroprogestative. Durerile abdominale si pelviene insotesc uneori scurgerile menstruale ale tuturor fetelor. Atunci se impune o consultatie ginecologica pentru a decide un eventual tratament.
Intarzierea pubertara - Aceasta se defineste prin absenta semnelor pubertatii dincolo de varsta de 13-14 ani la fete, de 15-16 ani la baieti. Ea se numeste "simpla" atunci cand ulterior are loc o dezvoltare pubertara spontana completa. La fete, intarzierea este cauzata, in jumatate din cazuri, de o anomalie de dezvoltare a ovarelor in cadrul unui sindrom al lui Turner. La baieti, intarzierea pubertara este de cele mai multe ori "simpla" si nu antreneaza decat o stanjeneala pentru adolescent din cauza inaltimii sale inferioare celei a altor baieti de varsta lui. Doar in absenta dezvoltarii testiculelor se impune o consultatie in mediu medical specializat; ea va permite sa se elimine o eventuala cauza endocrina (insuficienta testiculara). Daca este cazul, un tratament cu hormon de crestere va putea fi instituit cu scopul de a corecta un deficit statural greu tolerat de catre copil. fundita?:X
anonim_4396 întreabă:
Anonim133 întreabă: