| betty17 a întrebat:

luni dau test la contabilitate din cele 3 metode de amortizare, dar amortizarea in sistem degresiv nu prea am inteles-o.profa ne-a explicat de mai multe ori dar nimeni din clasa nu a inteles(in afara de 3 elevi care sunt cei mai bunibig grinhappymentionez ca sunt in clasa a11. puteti voi sa imi explicati? sau daca nu macar un link ceva cu explicatii si exemplu...mersi

1 răspuns:
| Fredie a răspuns:

Amortizarea degresivă
Amortizarea degresivă reprezintă acel regim de amortizare a mijloacelor fixe, care presupune multiplicarea cotelor de amortizare liniară cu anumiţi coeficienţi, prin care se accelerează procesul de recuperare a amortizării, în primii ani de la punerea în funcţiune a mijlocului fix, iar pe măsura trecerii anilor aferenţi duratei normale de funcţionare se diminuează.
Conform legislaţiei actuale în vigoare, coeficienţii degresivi sunt :
• 1, 5 – pentru mijloacele fixe cu durată normată (normală) de funcţionare cuprinsă între 2 –5 ani;
• 2, 0 - pentru mijloacele fixe cu durată normată (normală) de funcţionare cuprinsă între 5 – 10 ani;
• 2, 5 - pentru mijloacele fixe cu durată normată (normală) de funcţionare mai mare de 10 ani.
Utilizarea regimului de amortizare degresivă se aprobă de către consiliul de administraţie al agentului economic sau responsabilul cu gestiunea.
Regimul de amortizare degresiv se bazează pe două considerente :
• mijloacele fixe au o capacitate de exploatare mai mare în primii ani;
• deprecirea mijlocelor fixe (unele categorii) este mai mare în primii ani de funcţionare, fapt ce antrenează şi cheltuieli mai mari cu întreţinerea acestora.
Amortizarea degresivă se poate aplica în două variante, determinate în principiu de data intrării în funcţiune a mijlocului fix, respectiv :
• Amortizarea degresivă fără influenţa uzurii morale (AD1),
• Amortizarea degresivă cu influenţa uzurii morale (AD2).
Amortizarea degresivă fără influenţa uzurii morale (AD1)
În acest caz, amortizarea anuală se calculeză şi se înregistrează pe toată durata normată de funcţionare.
Procedeul de aplicare a amortizării degresive fără influenţa uzurii morale :
• amortizarea degresivă pentru primul an de funcţionare a mijlocului fix se calculează prin aplicarea cotei de amortizare degresivă corespunzătoare, la valoarea de intrare a mijlocului fix;
• amortizarea degresivă pentru anii următori de utilizare se calculeză prin aplicarea cotei de amortizare degresivă la valoarea rămasă (valoarea net contabilă), până în anul de utilizare, în care amortizarea anuală rezultată este egală sau mai mică, calculată pentru perioada de funcţionare rămasă.
Din anul în care amortizarea anuală este egală, mai mică decât amortizarea liniară, şi până la expirarea duratei normale de funcţionare se aplică amortizarea anuală liniară, iar amortizarea medie anuală liniară se determină prin împărţirea valorii rămase de recuperat la numărul de ani ramasi
Amortizarea degresivă cu influenţa uzurii morale (AD2)
Calculul amortizării anuale după această metodă include şi uzura morală, care, adăugată celei fizice, permite amortizarea valorii contabile de intrare a mijloacelor fixe, într-o perioadă mai scurtă decât durata normată de utilizare, diferenţa în ani reprezentând influenţa uzurii morale.
Agenţii economici care utilizează această variantă a regimului de amortizare degresivă nu sunt obligaţi să scoată din funcţiune mijloacele fixe, înaintea expirării duratei normate de funcţionare, prevăzută în "catalog", dar nu vor mai calcula amortizarea anuală aferentă perioadei de timp care corespunde cu uzura morală. Aceştia pot scoate din funcţiune mijloacele fixe înainte de expirarea duratei normale de utilizare, cu condiţia ca acestea să fie amortizate integral, putând astfel contracara efectul uzurii morale.
Pentru mijloacele fixe care au o durată normală de utilizare până la cinci ani inclusiv, nu se calculeză influenţa uzurii morale, amortizarea medie anuală stabilindu-se în funcţie de numărul de ani de utilizare în regim degresiv şi numărul de ani de utilizare în regim liniar.
Pentru determinarea efectului uzurii morale, trebuie mai întâi stabilită durata de utilizare, în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, atât cea degresivă, cât şi cea liniară.
Pentru calculul amortizării în regimul de amortizare degresivă cu influenţa uzurii morale se vor avea în vedere următoarele elemente :
• durata normală de utilizare;
• cota de amortizare în regim de amortizare degresivă;
• perioada în care se calculează amortizarea degresivă;
• perioada în care se calculează amortizarea liniară.
Deoarece pentru duratele normate de utilizare cuprinse între 2 şi 5 ani nu se calculeză uzura morală, durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, astfel, este egală cu durata normală de utilizare.
Efectul uzurii morale are influenţă asupra mărimii duratelor de utilizare, cu regim de amortizare degresivă şi regim de amortizare liniară în sensul reducerii primei durate şi majorării celei de-a doua, ca număr de ani.
• Durata totală în care se înregistrează amortizarea se obţine ca diferenţă între durata de funcţionare şi durata recalculată (dL).
• Din durata totală de amortizare astfel calculată, un număr de ani egal cu dL este în regim liniar, iar diferenţa, în regim degresiv (se începe în regim degresiv şi se continuă în regim liniar).