Valența (numărul de oxidare) caracterizează capacitatea de combinare a unui atom cu un alt atom. Ea este dată de numărul electronilor cu care atomul participă la formarea legăturilor chimice și variază în funcție de atom și grupare chimică. Valența elementelor raportată la hidrogen crește în perioadă de la grupa IA la grupa IVA, apoi scade. Pentru elementele din grupele V-VII valența față de hidrogen se stabilește cu ajutorul relației: Valența = 8 - nr. grupei Electrovalența reprezintă valența elementelor care se transformă ușor în ioni și este egală cu numărul de electroni cedați sau acceptați.
Valența (numărul de oxidare) caracterizează capacitatea de combinare a unui atom cu un alt atom. Ea este dată de numărul electronilor cu care atomul participă la formarea legăturilor chimice și variază în funcție de atom și grupare chimică.
Valența este determinată de numărul electronilor care participă la legătura chimică. Numărul grupei principale indică valența maximă a elementelor. Valența se poate raporta la hidrogen sau la oxigen. Valența elementelor raportată la hidrogen crește în perioadă de la grupa IA la grupa IVA, apoi scade. Pentru elementele din grupele V-VII valența față de hidrogen se stabilește cu ajutorul relației: Valența = 8 - nr. grupei Electrovalența reprezintă valența elementelor care se transformă ușor în ioni și este egală cu numărul de electroni cedați sau acceptați. Covalența reprezintă valența exprimată prin numărul de electroni pe care un atom îi pune în comun cu electronii altui atom. Covalența se notează cu cifre romane scrise în paranteză în dreapta simbolului chimic. De exemplu: H(I), O(II).
valenta : capacitatea de combinare a atomilor uni element cu atomii altui element s.n valenta.
(Valenta fata de hidrogen)Pt grupele principale 1-A...3-A valenta creste de la 1 la 4, fiind egala cu nr grupei.Pt grupele principale 5-A, 6-A, 7-A valentele sunt 3, 2, 1 fiind egale cu diferenta dintre 8 si nr. grupei.
Electrovalenta
elem. cu caracter electropozitiv este pozitiva si = cu nr de electroni cedati.
electrovalenta elem.cu caracter electronegativ este negativ si = cu nr electronilor acceptati.
Si daca v-a mai predat cv ar fi bine sa iei totusi lectia de la un coleg funda?
SmallBrain întreabă: