Esti sigur ca dai teza la mate? :-? Pentru ca nu vad nicio legatura intre predicate si mate. Predicatul nominal este alcatuit dintr-un verb copulativ si un nume predicativ.
Ex.: Dan devine inginer. (predicatul nominal este devine inginer, unde devine este verbul copulativ si inginer este numele predicativ).
Predicatul verbal este alcatuit doar dintr-un verb predicativ (nu are nume predicativ)
ex.: Eu mananc mere. (predicatul verbal este mananc, care este un verb predicativ)
Pentru a face diferenta intre verbele predicative si cele copulative (pentru ca practic ca sa iti dai seama daca este predicat verbal sau nominal trebuie sa stii daca verbul este predicativ sau copulativ) trebuie sa inveti toate verbele copulative si mai ales cand sunt ele copulative si cand sunt predicative. Uite aici un link cu verbele copulative:
http://art-zone.ro/literatura/Verbul_definitie_referat.html
Bafta la teza!:)
Predicatu nominal este format din acele verbe copulative[devine, a fi, a insemna, a iesi s.a.m.d]si mai are nevoie de nume predicativ
a deveni=este intotdeauna copulativ.
Iar predicatul verbal din verbele gen: a munci. a canta etc.
Sper ca ai inteles. Fuunda?.
Predicatul nominal se formeaza dintr-un verb copulativ si un nume predicativ di raspunde la intrebarile : cine ste? cum este? ce este? si predicatul verbal raspunde la intrebarea ce face? sper ca te-am lamurit...
Predicatul nominal este format din verb copulativ si nume predicativ
de ex:
Ea este frumoasa.
"este frumoasa"- predicat nominal
deoarece nu poti zice doar fata este nu are inteles de aceea am adaugat numele predicativ
Cartea este pe banca.
este- predicat verbal
pentru ca este se poate inlocui cu se afla
depaft toata smecheria este asta
cand verbul se poate inlocui cu "se afla, a existat" atunci este verbal
cand nu este nominal
sper ca te-am ajutat
bye