Depinde la ce departare se sta de acei vapori. Orbirea apare cand acidul formic se formeaza in corp si ataca ochiul.Vaporii aceia nu sunt inghititi, ei sunt prezenti in aer deci in contact cu ochiul.Nu stiu sigur daca o sa orbeasca sau nu in timp dar e de preferat sa nu stea cu sticla aia asa.
Daca incepe sa se formeze acid formic, fiind datorita unor vapori si nu inghitirii metanolului, vederea nu o sa dispara brusc deoarece cantitatea de HCOOH nu o sa fie exagerat de mare.
Ochiu o sa inceapa sa se duca treptat.Acea persoana o sa aiba mai intai probleme cu vederea care or sa te trimita la un medic.Acesta cred ca o sa isi dea seama analizand ochii ca acestia sunt afectati de ceva mai grav decat o simpla problema de vedere.
Vreau sa mai adaug ceva:
Orbirea este doar un simptom grav.Pe langa asta pot aparea multe altele.O persoana nu o sa se intoxifice niciodata asa cu Metanol, iar daca cineva vrea sa faca rau singura modalitate este contaminarea puternica/inlocuirea unei bauturi cu continut mare de Etanol deoarece au mirosuri asemanatoare.
Aveti grija si cand faceti tuica.Prima mana si cred ca si ultima este Metanol, nu Etanol.O modalitate de a vedea daca aveti Metanol sau Etanol este aprinderea acestora.Metanolul are flacara albastra.
Revenind la scenariul tau, teoretic, s-ar putea sa apara probleme in timp.Practic,nu or sa apara deoarece:
-Nimeni nu o sa lase sticla asa
-Daca o pune cineva cu scopul de a face rau mirosul de alcool si senzatia de om otravit la producerea unei eventuale intoxicari or sa dea de gol planul.
Singura metoda de a te intoxica accidental sau pentru ca asa vrea cineva cu Metanol este inghitirea lui crezand ca este Etanol sau contaminarea bauturilor care contin Etanol(dar Etanolul sa fie mult mai putin).
Etanolul este antidot pentru Metanol.
In cazul unei intoxicari cu doza letala de Metanol, daca esti singur si nu reactionezi repede o sa mori deoarece:
-Esti beat.De obicei cand ajungi in starea aia iti povestesc prietenii cum a fost.
-Poti sa orbesti, facandu-te incapabil sa suni la 112.
-Nu poti sa strigi deoarece esti beat.
Daca ai baut doar doza letala de Metanol pur poate nu o sa fi beat si o sa poti suna la 112 dar vederea tot ai sanse mari sa ti-o pierzi si chiar si viata deoarece simptomele apar tarziu dupa intoxicare cand substantele deja isi fac efectul.
Catalyn94 întreabă: