Este ca rezolvarea unei ecuatii gen 100*x^2+20*x*y+y^2=numar. Sa luam un numar cu 3 cifre abc, se determina x ca cifra cea mai mare a carei patrat sa fie mai mic decat a, apoi se scade din numarul respectiv - practic in ecuatie 100*x^2 este trecut in partea dreapta a ecuatiei, care devine: 20*x*y+y^2=abc-100*x^2.
La fel, pentru rezolvarea radacinei cubice se poate folosi o ecuatie de genul 1000*x^3+300*x^2*y+30*x*y^2+y^3=abcd.
Sper ca explicatia pe care ti-am dat-o sa iti fie de ajutor.
36 2
18 2
9 3
3 3
1
daca ai un numar, de exemplu 36, il imparti cum am facut eu in exemplul de sus, il imparti la 2, la sfarsit, faci acea bara, sau numai stiu cum se numeste( nici nu are nume, dar sper ca-i inteles), si inainte de a o pune, faci pereche de cate 2 numere ex:in exemplul pe care ti l-am facut, pui intre cei 2 de 2 si la cei 3 de 3(ai inteles?)si apoi le inmultesti. cand pui bara aceea de,, V'' intr-o parte, nu pui 4, pui 2 si la 3, tot 3, le inmultesti apoi iti v-a da,, 6''. daca ai alt numar de scos de sub radical si ai de exemplu sa faci 2 inmultit cu 3 si iti ramane alt numar care n-are pereche, cel fara pereche il pui ca radical, si-ti da 6 radical 4 de exemplu.
sper ca-i inteles.succes.
Nu e asa.
E simplu : radical din 25 e 5, pentru ca 5 inmultit cu 5 = 25
La numere mari te folosesti de algoritm.
Iei de exemplu 144. imparti numarul de la dreapta la stanga in grupe de cate 2 si avem : 1'44. acum : ce numar ridicat la a 2a ne da ceva egal sau mai putin cu 1? raspuns : 1, pentru ca 1 la a 2a este 1. scrii numarul : 1. si scazi din 1 pe unu, obtii 0 si cobori urmatoarea grupa. dublam nr de mai sus pe care il gasiram si obtinem 2, acum : ce numar pus langa 2 si inmultit cu 2 sa ne dea 44? raspuns: 22 inmultit cu 2 = 44. il pui pe doi langa 1. si ai nr 12
facem proba : 12 ori 12 = 144
cumdc întreabă: