Salut...iti contrazic raspunsurile primite ...nu, numele predicativ nu se formeaza doar cu verbul "a fi" si si cu 1. a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
2.a deveni (este întotdeauna copulativ)
3.a ieși (când are sensul de a deveni)
4.a se face (când are sensul de a deveni)
5.a ajunge (când are sensul de a deveni)
6.a rămâne (cand nu are sensul de a sta)
7.a însemna (cand nu are sensul de a nota)
8.a (se) părea (cand arata aparenta)
9.a reprezenta
10.a se numi
11.a se chema
12.a se naște
13.a constitui
http://ro.wikipedia.org/wiki/Verb_copulativ
Buna!
La verbul predicativ, se formeaza intra-devar numai cu verbul "este". Iti poti da seama daca este predicativ sau copulativ inlocuind cu exista se afla
Creionul este pe banca
Creionul exista/se afla pe banca
Merge => este-vb predicativ
2. Copulativ cand nu are inteles de sine stator [nu poate forma singur un predicat] atunci formeaza impreuna cu numele predicativ [n. p.] un PN [predicat nominal]
Creionul este nou
Creionul exista/se afla nou
Nu se poate! => Este nou-predicat nominal; este-vb copulativ; nou-nume predicativ
3. verb auxiliar-cand ajuta la formarea timpurilor compuse:
indicativ viitor II, conjunctiv perfect, conditional-optativ perfect
SA fi plecat era bine
fi-verb auxiliar
Voi fi plecat maine.
fi-verb auxilir indicativ viitor 2
As fi plecat mai devreme
fi-verb auxiliar conditional-optativ perfect
Sper ca te-am lamurit! Daca mai ai nevoie de vreo lamurire, te astept cu un mesaj pe privat ^^. O zi buna iti doresc!
Da in structura verbului " a fi" atunci cand acesta nu are inteles de a se afla, a exista sau in structura altor verbe copulative cum ar fi: a deveni, a iesi cand are intelesul de a deveni( El a iesit medic), a se face tot cu intelesul de a deveni, a parea, a ramane, a se chema, etc.
Exemple: Fata este isteata.
El a devenit medic.
Checul va iesi delicios.
El si-a propus sa se faca inginer.
Nu,te contazic. Predicatul verbal reprezinta totalitatea verbelor, ex: am facut, am scris, citise, a preda printre care si verbul a fi.Cand acest vb are sensul de un loc este predicat vb.
Ex. Eu sunt in fata scolii.Aici,vb.,,sunt"
este predicat vb, deoarece arata locul.
Ex. Luna isi cerne o scara de vapaie reflectandu-se in lacul limpede si linistit care surade de infatisarea incatatoare a acesteia.
Predicatul nominal este format din verb copulativ (este) si numele predicativ.
Ex. Ea este frumoasa.➡este =vb copulativ iar frumoasa=nume predicativ.
Madalina_9364 întreabă:
anonim_4396 întreabă: