anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Olimpiada de istorie. Cine are experienta cu ea? Ceva sfaturi pentru mine? Sunt clasa a 8a happy

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da am fost, si am luat locul doi big grin la noi a fost. si eu tot intr-a 8 a sunt. Nu-ti fa griji, fii calm, repeta materia, trage aer in piept inainte. FUNDA?

2 răspunsuri:
| bogdan72 a răspuns:

Am fost intr-a 9-a pana la nationala, dar n-am luat nimic... Sa ma gandesc ce-as putea sa-ti spun ca sa te ajute.

Pai, la clasa a 8-a e bataia cea mai mare. Vei avea concurenta serioasa si la judet si la faza pe tara. Nu intentionez sa te sperii, doar ca trebuie sa o iei in serios daca ai planuri legate de asa ceva.

Un lucru care imi displace este ca nici la nationala nu vei avea sansa sa iti arati cu adevarat cunostintele. E absolut necesar sa ai un fond de pregatire teoretica inainte (sa inveti lectiile, sa le mai citesti prin carti de specialitate), dar pentru a lua punctaj mare vei fi nevoita sa te mulezi pe niste cerinte, mai mult sau mai putin obscure. Avand baremul in fata, comisia va puncta mai degraba un eseu prost care raspunde cerintelor, decat unul bun, detaliat, in care ideile se leaga intre ele, cu premise si concluzii, cu relatia cauza-efect bine evidentiata. Ce ti-am spus acum se refera la nationala, mai mult. Pe judet, unele comisii tind sa incline spre elevii cu multe cunostinte. Bineinteles ca nu poti spune exact care ce stie. Si atunci vine un avantaj, daca ai limbaj istoric (nu se obtine greu, il iei din carti) si inveti pe de rost cateva introduceri pompoase, din carti, potrivite lectiilor, vei aparea foarte bine in ochii comisiei. Dar tot va trebui sa inveti si din manual. Comisia nu ridica in ascuns cu mai mult de jumatate de punct.

Acum, daca nu treci, nu-i nicio suparare. Dintr-a 9-a in sus cresc sansele (lumea se da pe tanjeala sau pe alte materii), intr-a 10-a e materia foarte frumoasa (cel putin mie imi place). Ai timp destul. Nu vreau sa te dezamagesc, dar cand o sa dai cu nasul de ratari sau de manarii facute pe la nationala (exista, da), nu vei fi socata.

In rest, optimism, invata, ah, da, si ultimul sfat: dupa ce inveti rezolva subiecte date in anii anteriori, vorbeste cu profesoara ta, sa se uite pe ce ai facut, sa te indemne. Fara sa ai idee cum se fac chestiile astea si ce se cere de fapt, vei avea doar jumatate din sanse.

Succes!