| AndreiStefan62626363 a întrebat:

Pai, sa incepem cu inceputul. Sunt Andrei, am 18 ani. Ideea cu care vreau sa incep este daca mai pot lua bacul, avand in vedere ca eu nu stiu absolut nimic, pentru ca, in scoala am fost extrem de idiot si oricat ma straduiam sa incerc sa invat nu puteam. Parintii mei, nici nu vreau sa discut despre ei, de fiecare data cand le spuneam sa fac meditatii, spuneau ca nu. Acum ei ma trimit la munca si eu nu am nici macar bacul, nu stiu ce salariu voi avea., probabil voi avea mediu pe economie si atat, dar eu vreau sa fiu mai sus, dar ei nu inteleg asta si imi spun sa ma duc la munca, credeti ca as mai avea o sansa sa iau bacul sa ma angajez la un servici mai bun? Si inca ceva, credeti ca pot lua bacul in timp ce sunt la munca? Este o situatia foarte dificila de cand bunica mea a murit..., va rog sa nu va suparati ca am scris asa mult dar efectiv nu mai pot.

1 răspuns:
| isemilia a răspuns:

Oky, hai sa le luam pe rand. Habar nu am la ce specializare ai fost si la ce ar trebui sa dai BACul (presupun ca il dai in vara si ca anul asta incepi a 12a?), insa ai timp sa inveti. Chiar si daca muncesti. Cauta un loc de munca lejer si eventual care acorda ceva sprijin pentru studenti / elevi. (da, unele companii dau si asa ceva) Nu e important sa fie ceva wow, doar sa fie. Important e sa faci ceva, sa nu te mai bata ai tai atat la cap (poate asa vei putea face si niste meditatii, voiai din cate am inteles). Poate sa fie orice : casier, sa livrezi mancare, call center etc. Daca nu puteti sa va intelegeti nicicum (spuneai ca vor musai sa te duci la munca), atunci fa-le pe plac (daca nu te poti muta in alta parte, ceea ce nu cred ca e posibil). Si nu te speria atat de BAC. E un examen. Da, e important. Insa nu iti decide toata viata. Il iei bine, nu il iei, incerci data viitoare si gata. Da, straduieste-te, dar nu te gandi ca vai nu stiu ce si vai nu stiu cum. E un test si atat.
Probabil nu intelegeai fiindca nu era modul de predare potrivit pentru tine. Adevarul e ca toti intelegem informatia altfel. Unii au nevoie de exemple reale ca sa poata sa prinda o idee, altii inteleg perfect si o teorie cu termeni stufosi si nu au nicio problema.
Spuneai ca nu te lasa sa faci meditatii... Nu ai musai nevoie de asta. Internetul e plin de resurse de invatat. (incearca totusi sa le verifici sa fie bune inainte sa le folosesti) Fa o lista (bine, a facut ministerul asta pentru tine, trebuie doar sa o cauti pe google) cu tot ce ai de invatat si aduna materia de pe lista aia. Cand ai timp liber, incearca sa inveti ceva. Fa o problema la matematica (daca esti pe real), invata un eveniment de la istorie (daca esti pe uman) sau orice altceva. Tu stii cel mai bine cum iti este mai simplu sa inveti. Incearca sa intelegi totul. Cel mai important e sa faci ceva si sa nu te gandesti ca vai, daca ai un loc de munca nu mai poti invata si nu iei BACul si iti distrugi viata. Da, va fi mai complicat sa inveti totul, insa e posibil. Ia-o incet. Intai afla tot ce trebuie sa faci si dupa fa-ti o lista cu ce ai vrea sa faci cand. Planifica-ti timpul si materia pe care trebuie sa o parcurgi in acel timp. Sunt sigura ca vei reusi sa te descurci cumva, trebuie doar sa nu te dai batut de la inceput. Examenul asta tot o sa mai fie in fiecare an.

Ps. Cum incercai sa inveti? Pune accent pe calitate, nu pe cantitate. Ia-o calm si incearca sa intelegi conceputul (fie el la matematica, biologie, logica, istorie, fizica sau orice altceva). Invata lucrurile specifice (anii, terminologia, formulele etc) dupa ce intelegi ideea in sine si cum e ea (practic ce s-a intamplat in X an si de ce s-a intamplat, ce zice X proprietate si de ce spune asta, cum ar putea ea fi dovedita etc)
Abia dupa asta invata ca papagalul. Imi vine imposibil sa cred ca daca intelegi ideea, dupa inveti teoria completa si o aplici (faci jocurile alea interactive cu harti la geografie, faci probleme la chime etc) nu vei retine nimic. Hai, va fi bine. Bafta la invatat (si la noul loc de munca?!)!