Pai iti este frica sa iti invingi fricile pe care le ai, pentru ca te intereseaza enorm ceea ce zic cei din jur despre tine, sau despre ce ar putea zice in eventuale situatii.In realitate, nu este tocmai cum crezi tu, nu esti punctul lor principal si crede-ma ca au destul de multe probleme oamenii din jurul tau pe care se concentreaza ei.Nu judeca dupa aparente.Pai daca nu incerci sa inveti, chiar si de faci greseli prima data, pai atunci tu cand o sa iti rezolvi problema? Pai niciodata.Da-l incolo de esec, din propria experienta iti zic(nu o spun cu rautate, eu incerc sa te ajut.am trecut prin chestia ta la un moment dat, si stiu perfect ce spun)pentru ca cu esecul nu vei face nimic, invata sa profiti de el ca sa inveti sa te ridici.Va fi o perioada de ceva timp, de cateva luni zic, in care vei lupta ca sa invingi aceste chestii, insa se va merita.Citeste pe net cat mai multe articole despre increderea de sine(cum sa ti-o cresti), despre frica si timiditate(cum sa scapi de ele), cum sa iesi din zona de confort(pentru ca presupun ca fiind singuratic, aceea iti este casa foarte draga in care iti petreci timpul din plictiseala, insa ea nu te va ajuta niciodata sa iti indeplinesti visurile din interiorul tau, pe care doresti sa le realizezi.Eu iti explic chestiile astea, si multi la fel, insa depinde si de tine a schimba situatia si tu decizi daca vrei sa nu evoluezi niciodata sau sa vrei cresti insa.Depinde si de tine, asa ca nu mai fii fricos si du-te si invinge-ti teama, pentru ca doar o data traiesti viata pe care o traiesti, si crede-ma ca si tu ti-o faci foarte frumoasa daca vrei si pui oleaca(umpicut osul la treaba)ca sa ti-o faci pana la urma.De asemenea, nu lua personal criticile celor din jur, invata din ele.Culege ceea ce este constructiv, si arunca ceea ce este inutil.Recunoaste ca poate unele te deranjeaza, poate unele sunt adevarate, insa toata lumea critica pe toata lumea, si de a-i fii perfect, tot ti se cauta nod in papura.Citeste si carti de dezvoltare personala, si ca tot ai social media, cauta persoane care au fost tot ca tine, si afla cum au scapat, devenind niste modele de urmat.De asemena, ti-as recomanda si un psiholog, deoarece legat de timiditate si a fi inchis in tine, ai nevoie cu niste sfaturi zic, pentru ca este o boala a sufletului, de care insa poti scapa.
In general se face confuzie cand ne referim la antisociabilitate. Aceasta e o tulburare de personalitate si reprezinta o persoana care vrea sa faca rau societatii, e lipsita de empatie (capacitatea de a te pune in locul altuia pentru a-i intelege mai bine perspectiva/sentimentele), este egocentrica, minte pentru propriul interes, nu ii respecta pe ceilalti. Cu siguranta nu esti antisocial! (daca nu te regasesti)
Apropo, antisociabilul se poate strecura prin multime ca mai apoi sa atace. De exemplu, renumitul criminal Ted Bundy era foarte carismatic si nimeni nu s-ar fi gandit sa il creada antisocial.
Deoarece nu ai prieteni si nu ai cu cine sa iesi te-ai putea numi asocial - adica o persoana care nu se poate integra social, DAR nu e boala, CI doar un termen care sa defineasca ceva! Asadar, nu ai nicio boala, ci doar TIMIDITATE excesiva si un nivel de emotionalitate ridicat.
Uite, sa nu crezi ca esti diferit si singurul om care e in situatia asta. Exista in psihologie doua tipuri temperamentale care foarte cunoscute: introvert si extravert. Persoanele introverte sunt calme, meticuloase, prefera linistea, au un grup restrans de prieteni (sunt foarte selectivi), iar cele extraverte isi leaga foarte usor prietenii, prefera sa fie in centrul atentiei la o petrecere (de exemplu), adora sa lucreze in echipa. Tu esti o persoana introverta, dar asta nu te impiedica sa socializezi cu ceilalti, sa scapi de timiditate si sa reusesti sa vorbesti in public. Probabil ai observat ca anumiti profesori sunt mai deschisi sau nu. Chiar daca nu ai multi prieteni nu inseamna ca nu poti sa iti imbunatatesti abilitatea de a comunica.
Ce ai putea sa faci? Chiar foarte multe! Accepta-te pe tine si schimba gandirea catastrofala ''ma simt prost in tot ceea ce fac'' cu ''pot sa fac si eu la fel de bine sau mai bine decat ceilalti sarcina x''. Colectivul daca e rautacios e de la sine inteles ca te face sa te simti aiurea. Dezvolta-ti simtul umorului ( ai o gramada de clipuri/tutoriale pe Youtube). Starea de bine e foarte importanta in viata noastra si ne ajuta sa functionam cum trebuie. Asculta-ti melodia preferata, citeste un roman bun, prefa-te ca tii un discurs in oglinda(nu are nimic daca nu reusesti, razi un pic si dupa exersezi iar -> repetitia e mama invatarii), mananca prajitura preferata etc. Vorbeste de asemenea si cu cineva din familia ta care iti e mai apropiat. Si mediul familial conteaza si te poate sustine emotional.
Nu ii lasa pe altii sa iti strice cheful, fii indiferent, insa daca se ajunge la atac fizic, exista director, politie, se poate face dreptate.
Ai 15 ani, esti in crestere. Nu fi atat de ingrozit, ca nu ai 51. Din experienta inveti sa rezolvi problemele cu care te confrunti.
Inscrie-te la un voluntariat, nu te consta bani. Vei iesi din zona ta de confort si vei intalni alte persoane care nu au niciun motiv sa te hartuiasca, sa te judece. Vei contribui la o societate mai buna si vei coopera si cu ceilalti. Sigur in orasul tau se organizeaza anumite workshop-uri (vezi pe Facebook, la evenimente) care au la baza teme precum stima de sine, cum sa comunici eficient etc.
Nu te inchide in tine, bucura-te de adolescenta. Sa faci mereu sport, mananca sanatos. In clasa ta sigur ar fi o persoana mai retrasa cu care te-ai putea imprieteni. Daca e cineva cu bun simt in clasa ta si esti sigur ca este de treaba, roag-o sa iesiti la cinema sa vedeti un film. Ii sugerezi sa te insoteasca ca nu ai cu cine sa mergi si e plictisitor de unul singur.
E bine sa fii realist, dar si un pic de optimism nu strica.
Citeste o carte despre asta. Acolo gasesti raspunsurile. Nu o sa mentionez titluri pana cand nu alegi ca asta vrei cu adevarat si asta o sa faci.
Trecand peste prima parte... imi dau seama ca esti inca la inceput. Cand sunt mici copiii sunt prostuti(zic de colegii tai) asa ca nu ar trebui sa iti pese parerea lor.
În primul rând, vreau să știi că nu vei reuși să rezolvi nimic dacă spui că nu ai nicio speranță. Trebuie să fii pozitiv și să ai încredere în tine foarte multă. Ca să depășești timiditatea, trebuie să ai stima de sine puțin mai ridicată, nu să crezi că ești demn de eșec. Bineînțeles, asta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să fii fițos, dur sau nepoliticos, nu! Încearcă să fii în continuare o persoană caldă (asta dacă ești o persoană caldă, sper că ești...) dar în același timp nu lăsa pe nimeni să te facă să te simți prost. Fii mereu optimist și sigur pe tine și cel mai important: fii doar tu. Natural, cu defecte și cu calități pentru că până la urmă cu toții aveam defecte și calități. Nimeni nu este perfect. Nu îți fie teamă să te arăți așa cum ești tu în real, pentru că nu vei fi niciodată fericit într-un colectiv dacă vei purta mereu o mască și de te vei da altcineva diferit de cum ești cu adevărat. Crede-mă că am pățit asta și știu foarte bine cum este!
Fii calm, încearcă să nu te gândești la cât de jenant poate fi să porți o discuție cu cineva, axează-te mai mult pe persoana cu care urmează să interacționezi și pe subiectul pe care îl dezbateți împreună.
Ai pasiuni? Măcar una singură? Pentru că dacă nu ai trebuie să găsești ceva ce îți place, vise, scopuri, țeluri, chestii de genul. Încearcă prin aceste pasiuni ale tale (sau pasiune) să cunoști persoane noi cu care să poți lega prietenii frumoase. De exemplu, dacă îți place sportul, de ce să nu faci fotbal sau baschet? Așa te poți împrietenii cu băieții cu care faci echipă. Dacă îți place întotul, la vară apucă-te de el și vezi ce persoane de vârsta ta sunt pe acolo. Dacă îți place muzica, actoria, orice, dar chiar orice, fă ceva ca să intri la un curs. În acest fel îmbunătățești performanțele tale și devii mai bun, dar în același timp cunoşti și interacționezi cu o grămadă de persoane.
Nu uita că poți face orice dacă îți dorești cu adevărat. Și prin "dacă îți dorești cu adevărat" nu mă refer doar la speranță, ci la faptul că trebuie să faci ceva, să te zbați pentru ceea ce îți dorești ca într-un final să atingi limitele dorite.
anonim_4396 întreabă: