Orfeu si Euridice
Orfeu a fost considerat in mitologia greaca drept cel mai renumit cintaret si poet al Antichitatii. Melodiile interpretate de Orfeu fermecau intreaga natura: oamenii si animalele salbatice se opreau sa il asculte, iar riurile isi incetau cursul. Cea mai vestita aventura este legata de casatoria sa cu Euridice. Poetul s-a indragostit de aceasta nimfa, dar chiar in ziua nuntii lor mireasa a fost muscata de un sarpe veninos si a murit.
Orfeu, cuprins de durere, si-a luat lira si, printr-o grota bintuita de duhuri rele, a coborit in Infern. La auzul incintatoarelor acorduri, paznicul lumii, cainele Cerber, l-a lasat sa treaca. Zeul Hades si zeita Persefona, impresionati de tristetea lui, i-au redat-o pe Euridice, cu conditia ca Orfeu sa nu priveasca inapoi pina ce nu va parasi Infernul. Din pacate, cintaretul nu a rezistat tentatiei de a intoarce capul pentru a o zari pe Euridice. In acel moment, nimfa s-a prabusit pentru totodeauna in tenebre.
Legendele istorisesc in mod diferit moartea lui Orfeu. Unele versiuni mentioneaza ca dupa disparitia definitiva a Euridicei, Orfeu si-ar fi luat viata. Alte variante spun ca el a fost lovit de un trasnet, drept pedeapsa pentru ca a dezvaluit profanilor tainele lumii de dincolo. Conform celor mai cunoscute istorii, Orfeu s-a retras, dupa pierderea sotiei sale, in muntii Traciei si nu a mai dorit sa vada nici o femeie. Dragoste lui Orfeu pentru Euridice semnifica limita pina la care poate ajunge devotamentul in casatorie sau existenta unei iubiri mai presus de moarte.
Abelard si Heloise
Pasiunea care i-a cuprins pe cei doi, Abelard-teolog fracez- si Heloise- discipola sa si nepoata unui coleg cleric-, a fost ravasitoare. Cei doi s-au casatorit in secret iar cind rudele Heloisei au aflat, furia a fost atit de mare incit l-au atacat pe Abelard si l-au castrat, iar pe Heloise au trimis-o la Manastire. Legenda spune ca atunci cind a fost deschis mormintul lui Abelard pentru ca Heloisa sa fie inmormintata linga iubitul si sotul ei, acesta a intins bratele spre ea.
Mihai Eminescu si Veronica Micle
Povestea lor de dragoste, dramatica si tumultoasa, a continut toate ingredientele. Corespondenta celor doi, poemele lui Eminescu dedicate Veronicai, marturiile cunoscutilor, dovedesc intensitatea si autenticitatea sentimentelor. Veronica s-a stins la doar doua luni dupa Eminescu, in noaptea de 3 august, la Varatec, curmandu-si singura viata.
Carol al II-lea si Elena Lupescu
La fel de intensa si celebra a fost si povestea lor de dragoste. Cunoscindu-se din copilarie, s-au revazut, peste ani, la o receptie. De atunci au ramas nedespartiti. Povestea intima a celor doi a fost judecata neiertator de istorici din cauza influentei nefaste pe care o avea Elena asupra regelui.
Regina Victoria si Printul Albert Victor
Portretul dragostei lor este sobru si indoliat. Marea iubire s-a "desfasurat" pe parcursul a 22 de ani. Dupa disparitia printului, doliul reginei a durat mai mult de 40 de ani.
Mihai Viteazul si Velica
Desi insurat cu Doamna Stanca, Velica a fost marea pasiune si "amanta oficiala" a Viteazului. A cunoscut-o in 1555, dupa victoria de la Calugareni. De atunci, spre marea durere a d-nei Stanca, el a iesit cu Velica in public, impunind tuturor sa i se inchine "ca unei domnite ce era si ca unei doamne ce ar putea fi".
Cuza si Maria Obrenovici
Casatorit cu Elena Rosetti, domnitorul ironic, misterios si indraznet a fost mereu in gratiile doamnelor. Maria, mai tinara cu zece ani decit Elena, atractiva, ambitioasa si cocheta a reusit sa-l seduca pe Cuza. Dragostea domnitorului pentru frumoasa Maria a fost multa vreme subiect de birfa.
Antoniu si Cleopatra
Cleopatra, regina Egiptului, numita si regina seductiei, nu avea o infatisare foarte atragatoare (spun descoperiri recente), dar a reusit sa-l farmece pe Antoniu cu ajutorul combinatiilor savante din parfumuri si unguente.
Romeo si Julieta/ Tristan si Izolda
Eroinele acestor povesti au devenit si au ramas un mit prin marea lor dragoste care a simbolizat iubirea adolescentina dusa pina la sacrificiul suprem.
Soliman Magnificul si Roxana
Soliman Magnificul, suveran al Constantinopolului, cel care a dat stralucire militara, fara precedent, Impresiului Otoman a facut o pasiune nebuna pentru Roxana, sclava sa. Pentru ca era indragostit de ea, Soliman i-a oferit libertatea, Roxana devenindu-i sotie.
Adam si Eva, Ulise si Penelopa, Paris si Elena, Zeus si Hera, Samson si Dalila, Othelo si Desdemona, Hamlet si Ofelia, Iustinian si Teodora, Napoleon si Josephina, Amiralul Nelson si Lady Hamilton, Hitler si Eva Braun, Bonnie si Clyde, Reth Butler si, Contele Vronski si Ana Karenina, Armand si Violeta, Lauren Bacall si Humphrey Bogart, Grace Kelly si Printul Rainier de Monaco.
La un banchet pe care Cleopatra l-a dat in cinstea lui Marc Antoniu, i-a pus acestuia intr-o cupa de vin, doua perle de o valoare inestimabila. Dupa ce au devenit amanti, nici Antoniu nu s-a lasat mai prejos. El i-a oferit reginei Nilul, Fenicia, Siria, Ciprul si parti din Arabia, Iudeea si Cilicia.
Cele 154 de creatii lirice ale lui Shakespeare considerate ca fiind cele mai frumoase din toate timpurile, au fost, de fapt, dedicate unei misterioase femei, Doamna Bruna.
Jim Diamont Brady a oferit actritei Lillian Russel, de care era foarte indragostit, o bicicleta aurita cu ghidon de sidef si care avea montate pe spite diamante, smaralde, safire si rubine.
Dupa tragica disparitie a actritei Marilyn Monroe, Joe Di Maggio, cel de-al doilea sot al sau, depunea de trei ori pe saptamana, pe mormintul ei, cite un buchet enorm de trandafiri rosii pentru ca iubita lui sa aiba intotdeauna flori proaspete.
Richard Burton i-a oferit lui Liz Taylor un diamant de 69, 42 karate in valoare de 5. 250. 000 franci. Alte cadouri costisitoare, cu multe zero-uri, oferite in semn de dragoste au fost: cea mai scumpa blana de vizon, diamantul Krupp, diamantul Ping-Pong, smaralde si o bratara cu safire.
sper ca te-am ajutat.
sarbatori fericite in continuare.
Romeo si julieta
Paolo si Francesca.
Ulisse si Penelopa
Tristan si Isolda
Adolf Hitler si Eva Braun
Adynanana întreabă: