Buna!
Iata 10 sfaturi pentru a alege cel mai potrivit nume cainelui tau:
1. Ia in considerare faptul ca vei merge cu prietenul in public, asta insemnand nu doar cercul de prieteni, ci si veterinarul, dresorul sau comisia de la o expozitie. Prin nume vei crea o imagine a cainelui: numele poate inspira incredere sau teama si din nume se poate deduce "menirea" pe care o are companionul: caine de terapie, caine de vanatoare, caine de salvare, de paza sau de companie pentru copii. Nu trebuie ales un nume foarte comun, care in public ar putea duce cainele in eroare daca este pronuntat de stapanul altui caine.
2. Lasa copiii sa te ajute la "botezul" cainelui. In general ei vor adora noul venit si vor alege cu imaginatie nume simple si dragute. Un nume de caine este preferabil a fi cat mai usor de rostit pentru ca el sa il invete cat mai repede si sa raspunda la apel. Mult mai receptiv va fi o catelusa la numele "Lassie", decat la un nume ca "Labyrinth".
3. Numele cainelui va spune la fel de multe despre el, dar si despre omul ce ii poarta de grija. Este indicat ca numele ales pentru caine sa exprime caracteristici fizice si de temperament ale acestuia, dar si sentimentele pe care le aveti fata de el, relatia dintre tine ca stapan si caine ca bunul tau prieten.
4. Sunt de evitat numele foarte asemanatoare cu viitoarele comenzi: "Sezi!", "Aport!", "Culcat!", etc. In viitor cainelui ii va fi mai usor sa deosebeasca aceste comenzi de propriul nume si sa le respecte mai apoi.
5. Nu este prea indicata nici denumirea cainelui cu un diminutiv care nu i se va mai potrivi la maturitate, mai ales daca este o rasa de talie mare. Puteti alege nume de caini atat lungi, cat si scurte, dar incercati ca pe cele mai lungi sa le puteti prescurta. Pentru caine, cele mai usor de retinut vor fi numele dintr-una sau doua silabe.
6. Este foarte important ca inainte sa alegi un nume, sa iti cunosti cainele! Uneori este suficient sa il urmaresti cateva zile pentru a-ti da seama de trasaturi fundamentale ale personalitatii lui. De inspiratie poate fi tara de origine a rasei cainelui tau.
7. Trebuie sa tii cont de sexul cainelui tau. Pentru masculi se aleg cel mai frecvent nume ce contin consoanele "q", "c", "r", "t" si vocala "a", iar la femele sunt intalnite numele ce au in componenta vocala "u" sau consoana "d". De exemplu: "Caporal", "Cadence", "Coyotte", "Coquin", "Crouton" sunt nume de masculi, iar "Douce", "Doudou", "Duffy", "Dinah", "Doris" sunt nume pentru femele.
8. In situatia in care cainele a avut un nume pana sa ajunga la tine si doresti cu tot dinadinsul sa i-l schimbi, incearca totusi sa alegi un nume asemanator. Daca l-a chemat "Pikey", va accepta mai usor ca tu sa ii spui "Mikey", decat sa il strigi "Pokey".
9. Testeaza numele pe care ti-ai propus sa il folosesti pentru cainele tau. Striga-l cu acel nume timp de 2 - 3 zile si cu siguranta iti vei da seama daca si cainele este la fel de incantat de noua "identitate".
10. Daca animalul tau de companie a raspuns la noul sau nume, nu uita sa il recompensezi pentru asta. O mangaiere sau un "Bravo!" il vor face sa invete si sa iubeasca acel apelativ.
Elenastoica9 întreabă: