Salut,Irina spre norocul tau, si eu am studiat acest poem acum 2 saptamani.Si eu sunt tot clasa 7-a
Are un numar mare de episoade(7 tablouri)
Este o opera epica, deoarece naratorul isi exprima ideile si sentimentele in mod indirect prin intermediul actiunii si al personajelor
Naratorul relateaza intamplarile la pers a3a
apoi apar momentele subiectului(incerci sa le scrii, dar nu intra, foarte mult in detalii)
Personajele sunt insufletite de sentimente nobile.
Sper ca ti-am fost de ajutor...SUCCES!
Poemul este alcatuit din sapte parti, precedate de un motor, un fragment dintr-un "cintic poporal":"Frunza verde de malai,/Cine merge sus in rai?/Merge Dan soiman de plai/C-a ucis el mult dusmani,/ Un viziu si patru hani" si urmareste reliefarea luptea dirze a celor doi razboinico, Dan si Ursan, impotriva navalitorilor tatari, pe care reusesc sai opreasca si sai tina in lor pina la sosirea orheienilor. Compozitia si subiectul. Dan, capitan de plai este impartit in sapte capitole tablouri (numerotate de autor cu cifre latine), fiecare cuprinzind relatarea uneia din intimplarile care contribuie la conturarea subiectului.
In expozitia (I, II) sunt prezentati eroii Dan, care traieste "pe-un munte paduratic", afla, ascultind ce vorbesc "doi vechi stejari", ca-i "sabie in tara", c-au navalit tatarii si "tara-i in foc". Vulturii si ulii (simbolizind pe tatari) ii confirma spusele stejarilor. El hotaraste sa plece deindata impotriva cotropitorilor (intriga), zicindu-si:"O, Doamne sfinte, mai da-mi zile de trai/Pin ce-oi strivi toti lupii, toti serpii de pe plai". Capitolele III -V (subiectul propriu-zis) prezinta intilnirea lui Dan cu Ursan, ca si descrierea luptei celor doi viteji cu oastea tatareasca, lupta care constituie totodata si punctul culminant al poemului.
Cei doi sunt inzestrati de autor cu puteri (supranaturale) ca ale eroilor din basme: ei reusesc sa-si taie drum prin "neagra tatarime", pina ce se intilnesc fata in fata si isi incruciseaza armele, fericiti de victorie. In cael moment insa, Ursan este ranit, iar Dan iti apara cu strasnicie tovarasul de armes incercind sa-l scoata de pe cimpul de lupta, este el insusi lovit de o alta sageata tatareasca. Aparitia fulgeratoare a Fulgai (stapinind ca o amazona cei mai focosi cai si galopind salbatic pri spatii pustii), care reuseste sa scoata trupul tatalui ei din incaierare, sosirea arcasilor moldoveni, "ce vin c-o falca-n ceruri aprinsi ca niste zmei"" ca si luarea lui Dan prizonier, constituie deznodamintul actiunii.
In final, poemul mai contine un episod emotionant, acela al aducerii lui Dan in fata hanului Ghirai (capitolul VII). Demn, eroul nu-si leapada credinta strabuna, dar isi exprima ultima dorinta: de-a mai putea saruta odata pamintul Moldovei. Este magistral episodul reintoarcerii lui Dan, grav ranit, in cortul hanului, episod incheiat cu moartea eroului. Poemul se remarca intr-o deavirsita constructie epica, evidenta din felul in care este condusa actiunea, cum sunt inlantuite diferite episoade. Actiunea se desfatoara intr-o gradatie continua si logica, din momentul in care Dan afla de navalirea tatarilor si pina la stingerea lui, in cortul hanului Ghirai.
Mai putin scris si mai pentru clasa a 7a ce ai scris tu @Annyluv nu poate face un copil de clasa a 7a
Gasesti toate raspunsurile, citind de mai multe ori poemul, fetito.
Nu trebuie sa-ti facem noi temele!
Idkrjek întreabă: