Îți recomand Rodica Ojog Brașoveanu și Cella Serghi.
Și să urmărești canale de Booktube, să citești tot ce-ți pică în mână și te atrage, și să-ți formezi singură niște gusturi.
Exemple de canale:
https://www.youtube.com/user/irinastoica/videos
https://www.youtube.com/user/VanillaMoonBooks/videos
https://www.youtube.com/channel/UC-HdNdPGg3MuCNhCMi7DROQ/videos
https://www.youtube.com/channel/UCwWVeEcx5LgOlCa8Nmaz2sQ/videos
Cititul trebuie să fie o plăcere, nu e o obligație.
Ambele categorii, dar cele clasice au mai "multă sare și piper"! Sunt mai captivante, cuprizăntoare, cu un limbaj și vocabular mai bogat. Am citit ambele categorii!
Citește ce iti place, dar si literatura obligatorie pentru scoala. Nu are rost sa citești în plus ceva in silă
Păi la scoala nu se pune problema să nu citesc clasicii, ca doar din asta se va da si la bac. Dar acum ma refer in vacanta si week-end, când vreau sa scap de scoala
Mai bine citești ce vrei tu in timpul librr. Am terminat Litere si am citit toti clasicii, toti cei români m-au plictisit de moarte. Din literatura universala pot spune ca sunt faine:
1984
Povestea Cameristei
De veghe in lanul de secara
Împăratul mustelor
Portretul lui Dorian Gray
Oliver Twist
Cum sa compari cartile cu televizorul?
Salutări!
Păi televizorul a fost inventat pe același principiu, practic cărțile reprezintă un televizor în capul tău, citești ceva și îți imaginezi acțiunile, etc.
Ce rost mai are sa citesti ceva ce nu iti place? Cel mai bine citeste orice gen de carte iti place tie.
Citeste ce-ti place tie. Daca nu te atrage o carte o citesti fix degeaba si n-o sa tragi nicio invatatura de pe urma ei. Cauta carti din domeniile care te pasioneaza pe tine si citeste-le.
Citeste Biblia de la 0. Fara asta nu intelegi prea multe din literatura, pentru ca toate se bazeaza pe ea.
Citeste ce iti place tie, atata timp cat citesti si clasicii pentru scoala, nu vad de ce nu ai citi si carti noi in timpul liber. Mie nu imi plac cartile clasice, nici macar nu inteleg unele lucruri sau cuvinte din ele si mentalitatea din ele mi se pare de moda veche, nu suport gandirea oamenilor de atunci.
Cartile noi sunt o mizerie, sunt scrie pentru a face bani, sunt comerciale, NU TE INVATA ABSOLUT NIMIC. Sunt de acord cu rudele tale, citeste marii clasici. Crede-ma, stiu ce zic, am fost profesor.
Pentru scoala citesc marii clasici, dar am pus intrebarea pentru ca in timpul liber cand mai vreau sa ma relaxez si sa scap de scoala, vreau sa citesc si carti mai noi. Doar ca rudele imi sar in cap cand aud ca in timpul liber nu mai citesc ce vor ele, si de aceea am pus intrebarea.
Uite, e bine ca vrei sa citesti, dar alea le citesti degeaba. E mai bine decat sa-ti butonezi telefonul, dar eu cred ca daca ai citi niste carti pe care ti le-as recomanda, ti-ar placea foarte mult si ai si invata multe lucruri foarte valoroase. Nu din cartile pentru scoala, altele, foarte interesante si si capodopere. Daca vrei, scrie-mi.
Literatura actuală nu se rezumă la Fluturi. Sunt multe cărți noi și interesante din care are ce învăța. Toți am citit tâmpenii la început, altfel n-ai cum să te dezvolți. Gusturile se formează în timp. O să-și dea ea seama la un moment dat ce trebuie să citească și ce nu. Dacă ea nu are o anumită înclinație pentru literatură și nu prea a citit până acum, o carte clasică ar plictisi-o și i-ar crea o impresie proastă despre citit. Asta vrei? Cititul poate fi și o relaxare, și o distracție, nu trebuie neapărat să scoți din el învățăturile vieții.
Uite, eu n-am citit tampenii niciodata, daca iti vine sa crezi. Am inceput cu Liviu Rebreanu si George Calinescu, acum citesc Victor Hugo, Balzac, Stendhal, Gustave Flaubert si multi altii. Asta i-am spus si eu, ca e mai bine sa citeasca mizerii decat sa stea pe telefon, dar nu va invata nimic. De ce sa nu invete ceva daca tot citeste? De ce sa nu scoti invataturile vietii? Bineinteles, sunt multe carti noi si interesante, dar ma gandesc la Mircea Cartarescu, nu la Irina Binder.
Vreau.
Dar ce e literatura actuală?)
Dan Brown și Murakami? Sau Coelho?) Sau Cărtărăscu?
Încearcă Mircea Eliade.
Atata stii?
Mai sunt și alți păcălici, zi-i tu pe ăia buni
Frederik Backman, Khaled Hosseini, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Isabel Allende, Julian Barnes, Alessandro Baricco, Neil Gaiman, Cormac Mccarthy, Jose Saramago, Carlos Ruiz Zafon, Donna Tartt, Chuck Palahniuk, Orhan Pamuk, Javier Marias, Ian McEwan
Români:
Dan Lungu, Stefana Czeller, Ioana Parvulescu, Lavinia Călina, Camelia Cavadia, Simona Popescu, Matei Vișniec etc.
Vrei sa stau aici pana maine? Ma rog, am pus multe genuri amestecate, dar crede-ma ca ai de unde alege depinde de tine, ce-ti place tie sa citesti. Dacă tu ai auzit doar de Murakami, Coelho și Cărtărescu, pentru că sunt la modă, e problema ta.
La români i-ai nimerit bine)
În afară de Vișniec și Pârvulescu nu dă nimeni 2 bani pe marii tăi scriitori. Ca să nu mai zic de Allende sau...Palahniuk)
Pe Dan Lungu îl putem încadra la dezaxați.
Avand in vedere ce comportament ai tu pe site-ul asta nu pari deloc o persoana citita. Puteai sa citesti Fluturi, ca era acelasi lucru. Despre tine chiar se poate spune ca ai citit degeaba.
Nu trebuie sa dea nimeni doi bani, literatura e subiectiva. Toti autorii sunt dezaxati, ca altfel nu scriau. Nu stii nimic
Nu toti suntem atat de lipsiti de personalitate incat sa citim doar ce trebuie si ce ni se spune. Eu sunt sigura ca de 3/4 din ei nici nu ai auzit.
Ce ai citit de Allende?
Țara mea inventată, bine, am luat-o într-o zi în care n-aveam ce face cu banii, altfel niciodată nu i-aș fi aruncat așă, după vreo 50 de pagini am așezat-o frumos în bibliotecă și nu mai pleacă de acolo.
Literatura nu e subiectivă. E valoroasă sau nu e. Dacă tu îl numești pe Dan Lungu scriitor, înseamnă că ți-ai pierdut viața doar cu nimicuri.
Desigur, doar tu puteai auzi de ei, doar tu îți faci curaj să intri până la Cărturești...pe restul ne sperie.
Ai citit 50 de pagini, o, uau, da, suficient cât să-ți faci o părere despre o carte și despre o autoare care a scris 20 de cărți .
M-ai convins, părerile tale sunt irelevante.
Da, m-au plictisit 50 de pagini despre magica asta țară numită Chile, wow )
De ce aș cumpăra 20 de cărți ale unui autor care mi-a arătat din prima că e...fix un păcălici.
Sunt totuși curios dacă vreodată ai citit o pagină din Proust, Cehov sau Dostoevski...cel mai probabil nu...
Nu e un păcălici, e o chestie de gust, și fiecare autor are cărți bune și cărți proaste dar tu nu ai de unde să știi asta dacă citești o dată pe an
Rămâi la filme.
Ți-aș da contul meu de Goodreads, dar mi-e lene
Nu știu de ce, dar sunt aproape sigur că biblioteca de unde locuiesc acum, care nu are mai mult de 150 de volume, bate tot ce ai citit tu vreodată.
Dacă zici tu )))))))
BrianMoser întreabă: