Te sfatuiesc sa ti dieta Atkins este bazata pe proteine si nu te infometezi dai 8 kg in 2 saptamani.
Si cum este aceasta dieta.ca nu am auzit de ea?
Este americana o tin majoritatea vedetelor. Ai voie carne, branza, oua cate vrei, cate poti, in schimb trebuie sa iti dozezi carbohidrati zilnic. Si nai foie sub nicio forma zahar, dulciuri, faina, paine, paste. Ai voie indulcitor sau cola zero dupa 2 saptamani. In prima etapa ai voie 12-15 carbohidrati pe zi din legume. Corpul transforma carbohidrati in energie astfel avand mai putini carbohidrati energia o ia din grasimi si asa slabesti.
O sa iti trimit un link de unde o poti lua. Are 4 etape, iar a4a etapa este cea de mentinere.
O sa iti trmit imediat etapele si carbohidratii care trebuie sa ii masori, dar am probleme cu mailu si nu o pot lua
ETAPA I
Peste, de orice fel:
• Cambulă
• Hering
• Somon
• Sardinele
• Unic
• Ton
• Păstrăv
Carne de pasăre, inclusiv:
• Găină
• Pui
• Raţă
• Gâscă
• Fazan
• Prepeliţă
• Curcan
Crustacee, inclusiv:
• Scoici
• Crabi
• Midii *
• Stridiile *
• Creveţi
• Calmar
* Stridii şi midii sunt mai mari in carbohidrati, astfel limita la aproximativ 4 uncii pe zi.
Toate tipurile de carne, inclusiv:
• Bacon *
• Carne de vită
• Miel
• Carne de porc
• Viţel
• Carne de vânat
Ouă în orice stil, inclusiv:
• Prăjit
• Fiert tare
• Omlete
• Fiert în apă
• Amestecate
• Fiert moale
Brânză, inclusiv:
Blue brânzeturi
Cheddar
Vacă, oaie şi capră
Brânză grasă
Feta
Gouda
Brânză Mozzarella
Parmezan
Elveţian
Legume:
Tu ar trebui sa mananci aproximativ 12-15 grame de carbohidrati net pe zi, sub formă de legume, care este echivalent cu mai multe cupe, în funcţie de conţinutul efectiv al carb legume le selectaţi.
1 ceasca este de aproximativ de mărimea unui bol, aproximativ 240 g. Măsoară următoarele legume din salata de cruditati.
De legume
Portie / Prep
grame de carbohidrati net
Varză
1 ceasca
0.4
Rucola
½ ceasca
0.2
Ţelină
1 tulpin
0.8
Arpagic
1 lingură
0.1
Castravete
½ ceasca
1.0
Andivă
½ ceasca
0.0
Chimen dulce
1 cană
3.6
Iceberg salata verde
½ ceasca
0.1
Ciuperci
½ ceasca
1.2
Pătrunjel
1 lingură
0.1
Ridichi
10/buc
0.9
Salata verde
½ ceasca
0.2
Următoarele legume sunt uşor mai ridicate în carbohidrati decât salata de legume enumerate mai sus. Ele oferă, de asemenea, substante nutritive importante pentru a adăuga varietate şi alimente de zi cu zi. Asiguraţi-vă că staţi în 12-15 de grame de carbohidrati net.
De legume
Portie / Prep
Carbohidrati net
Anghinare
¼ ceasca
4
Sparanghel
6 baghete
2.4
Anghinare inimile
1 conserve
1.0
Fructele de avocado
Un întreg (crud)
3.5
Muguri de bambus
1 ceasca conserve
1.1
Broccoli
½ ceasca
1.6
Varză de Bruxelles
¼ ceasca
2.4
Conopidă
½ ceasca (brut)
1.0
Vânătă
½ ceasca
1.8
Inimi de palmier
O inima
0.7
Nap
½ ceasca
2.4
Gulie
½ ceasca
4.6
Praz
¼ ceasca
1.7
Masline verzi
5
2.5
Masline negre
5
0.7
Ceapă
¼ ceasca (brut)
2.8
Dovleac
¼ ceasca
2.4
Rubarbă
½ ceasca (fara zahar)
1.7
Varza murata
½ ceasca (uscate)
1.2
Mazăre
½ ceasca cu păstăi
3.4
Spanac
½ ceasca (brut)
0.2
Tomată
1 (brut)
4.3
Napi
½ ceasca
2.2
Castanele de apă
½ ceasca (conserve)
6.9
Dovlecel
½ ceasca
2.0
Ierburi şi condimente (asiguraţi-vă că ele nu conţin adaos de zahăr)
Busuioc
1 lingură
0.0
Piper roşu
1 lingură
0.0
Coriandru
1 lingură
0.0
Mărar
1 lingură
0.0
Usturoi
1 căţel
0.9
Ghimbir
1 lingură rădăcină feliat
0.8
Oregano
1 lingură
0.0
Piper
1 lingură
0.0
Rozmarin
1 lingură
0.0
Salvie
1 lingură
0.0
Tarhon
1 lingură
0.0
Grăsimi şi uleiuri
Nu există carbohidrati aici, dar reţineţi că dimensiunea de servire este de aproximativ 1 lingura.
1. Unt
2. Maioneza - asiguraţi-vă că nu are nici un adaos de zahăr
3. Ulei de măsline
4. Uleiuri vegetale - Cei etichetate "presat la rece" sau "turtă de presare presat" sunt deosebit de bun şi uleiul de măsline este unul dintre cele mai bune.
o Canola *
o Nuc
o De soia *
o Seminţe de struguri *
o Susan
o Floarea-soarelui *
o Şofrănel *
* Nu lăsaţi orice uleiuri pentru a ajunge la temperaturi excesiv de ridicate atunci când gătit. Folosiţi ulei de măsline pentru sautéing numai. Utilizaţi nuc sau ulei de susan sa se imbrace legume fierte sau salata, dar nu pentru gătit.
Îndulcitorii artificiali
• Splenda - un pachet este egal cu 1 gram de carbohidrati net
Băuturi
• Bulion (asiguraţi-vă că nu are nici un adaos de zaharuri)
• Smântână, grele sau uşoare.
• Cafea şi ceai *
• Apă - cel puţin opt pahare de 8 uncii pe zi, inclusiv...
o Apa filtrata
o Apă minerală
o Apă de izvor
o Apa de la robinet
* Este posibil să beţi 1-2 cesti de ceai sau cafea cu cofeina, dacă puteţi tolera cofeina, fără a se confruntă cu pofta sau simptome de hipoglicemie.
Dacă sunteţi cu adevărat dependent de cofeina, cel mai bine este de a sparge obiceiul în timpul inductie.
Alcoolul:
Alcoolul nu este permis în primele două săptămâni de inductie. Dacă rămâneti pe această fază mai mult, puteţi avea un pahar de vin, o bere low-carbohidrati, sau o cantitate mică de alcool amestecat cu sifon sau apă plata, dar asiguraţi-vă că evitati mixere care conţin carbohidrati, inclusiv sucuri de fructe şi apă tonică. Consumul de alcool poat eincetini pierderea în greutate.
•
ETAPA II
Nu uitati, pe zi putem manca 30-35g carbohidrati! Deci cu 5g pe saptamana mai multi carbohidrati decat in prima etapa!
Alaturi de cele permise in etapa I, puteti introduce:
Atentie, cand introduci un nou aliment, nu-l manca mai des de 3 zile in prima saptamana, abia apoi zilnic.
În porţii recomandate, aceste alimente contin fiecare aproximativ 5 grame de carbohidrati Net (carbohidrati minus total de fibre).
Lactate
Portie
Carbohidrati net
Telemea 1%
¾ ceasca
4.7
Smântână
¾ ceasca
4.8
Mozzarella
5 oz
3.0
Branza ricotta
¾ ceasca
5.7
Nuci şi seminţe
Portie
Carbohidrati net
Migdale
30 nuci
5.2
Alune braziliene
10 nuci
4
Caju
9 nuci
4.4
Mieji de floarea-soarelui
6 linguri
5
Macadamias
12 nuci
4
Nuci pecan
10 jumătăţi
3.0
Fistic
50 nuci
5
Nuci
14 nuci
5
Fructe
Portie
Carbohidrati net
Afine (proaspete)
¼ ceasca
5.1
Pepene galben
¼ ceasca
3.5
Zmeură (proaspete)
¼ ceasca
3.6
Căpşuni (proaspete)
¼ ceasca
2.6
Sucuri
Portie
Carbohidrati net
Suc de lămâie
¼ ceasca
5.2
Zeamă de lămâie
¼ ceasca
5.6
Suc de roşii
¼ ceasca
4.9
ETAPA III
Legumele bogate in amidon * Portie
Carbohidrati net
Morcovi
¾ ceasca
10.2
Cartofi albi
½ ceasca
13.9
Bame
½ fierte
9.6
Leguminoase *
Portie
Carbohidrati net
Fasole
½ ceasca
12.9
Năut
½ ceasca
16.2
Linte
½ ceasca
12.1
Fructe
Portie
Carbohidrati net
Mar
½
8.7
Banană
1 mica
21.2
Cireşe
¼ ceasca
4.2
Grapefruit
½
7.9
Struguri
¼ ceasca
7.1
Guava
Un fruct mediu
5.8
Kiwi
1
8.7
Mango
¼ ceasca
6.3
Piersic
Un fruct întreg
8.9
Prună
Un fruct întreg
7.6
Pepene verde
½ ceasca
5.2
Boabe *
Portie
Carbohidrati net
Fulgi de ovăz
½ ceasca
10.6
Paste (integrală de grâu)
¼ ceasca
8.3
Orez (maro)
¼ ceasca
10.3
ETAPA IV
Menţinerea în greutate.
Această etapă o începeţi când atingeţi greutatea dorită. Cantitatea de carbohidraţi nu trebuie să depăşească 90 de grame pe zi.
Bafta!
Dieta Dukan - Principiile Regimului
Principiile de baza
"Nu putem sa pierdem grasimea noastra daca mancam grasimile altora."
OK, inainte sa intram in detalii specifice despre dieta, haideti sa petrecem cateva minute discutand principiile pe care aceasta se bazeaza si motivul pentru care functioneaza cu atata eficacitate. Si eu prima data cand am citit cartea am fost tentata sa sar peste acest capitol dar intelegerea principiilor alimentare m-a ajutat extrem de mult sa ma conformez cu dieta.
Alimentatia universala este compusa din doar trei elemente: glucide, lipide si proteine.
Ceva care m-a surprins pe mine destul de mult prima oara cand am citit cartea doctorului Dukan este diferenta enorma asupra corpului nostru intre consumul a 100 de calorii de zahar vs. 100 de calorii de unt vs 100 de calorii de peste.
Glucidele / Carbohidratii
Glucidele sunt importante pentru furnizarea de energie corpului – acestea ne furnizeaza aproximativ 50% din ratiile zilnice de energie. Glucidele sunt prezente in fructe, miere, cereale, paine, paste fainoase, orez, linte, leguminoase, etc. Fructele cele mai bogate in glucide sunt bananele, ciresele si strugurii. De asemenea vinul si toate tipurile de alcool.
Organismul nostru asimileaza glucidele extrem de repede si de usor. De asemenea, asimilarea glucidelor faciliteaza secretia de insulina care in mod direct favorizeaza producerea si stocarea de grasimi.
Planul Dukan exclude glucidele in intregime in faza de atac. In cursul perioadei de croaziera, dieta permite consumul de legume deoarece acestea nu au foarte mult zahar in componenta. Restul glucidelor vor fi reintroduse cu incetul in timpul perioadei de consolidare dar nu vor putea fi consumate in cantitati nelimitate pana cand ajungem in faza de stabilizare.
Lipidele
Lipidele sunt bineinteles dusmanul cel mai mare al slabirii. Precum doctorul Dukan spune, "Nu putem pierde grasimea noastra daca mancam grasimile altora!"
Totusi in ultimii ani un numar mare de diete au deschis portile consumului de lipide precum faimoasa dieta Atkins. Este acum clar ca din pacate aceasta a fost o eroare. Consumul de lipide rezulta in cresterea nivelelor de colesterol si de trigliceride care are efecte periculoase asupra sanatatii.
Lipidele provin din doua surse: grasimile animale si grasimile vegetale.
Grasimile animale pot fi gasite in principal in porc, miel, gasca si rata. Carnea de vaca este mult mai putin grasa cu exceptia antricotului si coastelor care sunt pline de grasimi.
Untul este o forma de grasime pura si aproape la fel este si smantana.
In grupul pestilor exista 5 mari furnizori de grasimi: sardinele, tonul, somonul, scrumbia si heringul. Trebuie sa mentionam ca si aceste tipuri de peste, desi printre cele mai pline in grasimi dintre genurile de peste existente, nu au mai multa grasime decat o bucata obisnuita de carne de vita. In plus, aceste grasimi sunt extrem de benefice organismului deoarece sunt bogate in grasimi Omega 3 care ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Grasimile vegetale sunt bineinteles uleiurile. Uleiul este de fapt si mai gras decat untul. Desi unele genuri de uleiuri ca si cel de masline, de rapita si de seminte de floarea soarelui sunt benefice sanatatii cardiovasculare, toate uleiurile au aceeasi valoare calorica si sunt interzise in cursul primelor doua etape ale dietei, trebuie evitate in cursul celei de-a treia etape, si de asemenea trebuie utilizate cu mare atentie in cursul stabilizarii finale.
In final, alimentele oleaginoase de genul nucilor, alunelor, fisticului, etc, sunt de asemenea de evitat.
In rezumat, conform doctorului Dukan, lipidele sunt dusmanii purtatori de cele mai mari pericole celor care vor sa slabeasca din urmatoarele motive:
Au pe departe cel mai mare continut caloric – de doua ori mai multe calorii pe gram decat glucidele si proteinele.
Pe langa faptul ca sunt pline de calorii nu sunt niciodata consumate singure – adica se consuma cu paine, paste, etc.
Desi corpul le asimileaza mai incet decat carbohidratii, sunt assimilate mult mai repede decat proteinele si fara a avea efectele de energie ale acestora din urma.
Nu reduc senzatia de foame deloc.
In ultimul rand nu sunt bune pentru sanatate.
Proteinele
Alimentele cele mai bogate in proteine sunt cele care provin din regatul animal – carnurile. Dintre toate carnurile animale cea de cal este cea mai bogata in proteine si are cele mai putine grasimi (desi bineinteles nu este recomandat sa o mancati deoarece sunt prietenii nostri! ). Carnea de vita este mai grasa decat cea de cal dar anumite portiuni ale acesteia (ca si file mignon) sunt mai putin grase.
Carnea de oaie, de miel si de porc sunt pline de grasimi.
Organele animale sunt destul de bogate in proteine si nu au multe grasimi sau lipide cu exceptia ficatului care are o doza mica de zahar.
Puiul, fata de gasca si rata, este foarte bogat in proteine si nu are multe grasimi deloc mai ales pieptul de pui.
Pestele, in special pestele alb este extrem de slab in grasimi: solul, codul si merluciu sunt o mina de proteine. Desi sardinele, tonul, somonul, scrumbia si heringul au putin mai multa grasime, sunt totusi o sursa excelenta de proteine. La fel si crustacele ca si crabul, crevetii, si alte fructe de mare. Trebuie mentionat ca pielea (coralul) crustacelor este destul de bogata in colesterol si de aceea pentru a fi mai sanatos indepartati pielea inainte de a le consuma.
Oul este o sursa extrem de interesanta de proteine. Galbenusul este plin de lipide si de cholesterol. Dar albusul, in mod interesant, este alimentul cel mai pur in proteine cunoscut. Astfel incat consumul celor doua impreuna permit oualor sa fie pe lista de alimente aprobate Dukan.
Digestia proteinelor este cea mai lunga si laborioasa din toate categoriile de alimente. Ii ia organismului nostru peste trei ore sa dezintegreze si asimileze proteinele. Motivul pentru acest lucru este simplu: moleculele proteinelor sunt lanturi lungi puternic sudate intre ele astfel incat este necesara o activitate de digestie laborioasa impreuna cu mestecarea acestora si impreuna cu diferite sucuri gastrice (bila, pancreas, etc) pentru a le digera. Aceasta munca de extragere este costisitoare organismului nostru: digestia proteinelor consuma 30% din caloriile de proteine mancate. Astfel, pentru o bucata de proteine cu 100 de calorii corpul nostru consuma 30 de calorii in procesul de digestie si ramane doar cu 70 la final. In plus, durata lunga a asimilarii augmenteaza senzatia de saturare si te face sa te simti plin mult mai repede si pentru mult mai mult timp.
Un lucru foarte important de mentionat este faptul ca proteinele sunt singurul nutrient vital fara de care nu putem trai. Din cele trei nutriente universale, lipidele, glucidele si proteinele, doar acestea din urma sunt indispensabile. Glucidele sunt nutrientul cel mai putin important dintre cele trei deoarece organismul nostru poate sa produca glucide, adica zahar, din carne sau din grasimi. De aceea atunci cand nu mancam glucide, in mod automat corpul nostru dezintegreaza grasimile stocate pentru a le transforma in glucide (adica de aceea pierdem atat de repede greutate cand nu consumam glucide!). De asemenea, corpul nostru este foarte expert in fabricarea si stocarea de grasimi din carne, etc. (mai ales pentru cei dintre noi care incearca sa slabeasca )
In schimb, sistemul nostru muscular, globulele rosii, cresterea parului si pana si functionarea memoriei sunt operatiuni pentru care organismul necesita proteine – un minim zilnic de un gram de proteine pentru fiecare kilogram cat cantarim. In cazul in care nu oferim organismului nostru suficiente proteine acesta incearca sa le obtina din rezervele sale: in principal din muschi, piele si oase. De aceea este extreme de periculos si nerecomandat sa urmati regimuri de lichide, sau regimuri doar de fructe, etc, pentru perioade indelungate de timp.
Care este efectul consumului doar de proteine?
Toate speciile de animale, inclusiv omul, isi obtin nutritia din consumul celor trei nutrienti universali: lipide, glucide si proteine, in amestec. Dar, pentru fiecare specie amestecul ideal al acestora recomandat difera. In cazul omului, amestecul este de 5-3-2: adica 5 parti glucide, 3 parti lipide si 2 parti proteine. Nu veti fi surprinsi sa aflati ca acesta este amestecul continut in laptele de mama. Astfel, atunci cand consumam acest amestec este cel mai usor pentru corpul nostru sa digereze si asimileze alimentele, adica sa se ingrase.
Astfel, putem deduce ca modificarea acestor proportii va duce la perturbarea digestiei si absorptiei de calorii. Si bineinteles, putem deduce ca daca vom consuma doar unul dintre aceste alimente, absorptia de calorii va fi cu atat mai redusa.
Ok, dar cum am discutat mai sus, consumul doar de grasimi sau doar de glucide nu este sanatos. Singurul aliment indispensabil pentru functionarea organismului nostru sunt proteinele. Pe acest principiu a fost nascut regimul Dukan.
Acesta dieta dukan este foarte buna.O vecina a tinut-o.Inainte avea 75 kg, iar dupa 2 luni a slabit aproximativ pana la 55-60 kg! Ti-o recomand.
Depinde si de cat timp o ti...Adica daca o ti o saptamana sau 2 ai sanse si sa dai jos 10 kg.
Mersi mult.dar te rog explicami mai pe alt inteles ce ar trebui sa mananc sau. poate daca nu poti aici trm un mesaj privat te rog mult doar sa imi explici
Pai exista mai multe etape ale dietei si trebuie sa manaci putin diefrit in fiecare etapa.
Etapa1:Atac
Cat timp trebuie sa dureze aceasta perioada? La aceasta intrebare nu exista un raspuns fix. Durata Perioadei de Atac depinde de numarul de kilograme pe care incercati sa le pierdeti, de varsta, si de numarul de diete precedente pe care le-ati urmat (deoarece cu cat mai multe diete precedente cu atat corpul si-a marit sistemul defensiv si se va opune mai mult pierderii de kilograme).
Pentru cei care doresc sa piarda mai mult de 20 kilograme se recomanda intre 7 si 10 zile dar nu mai mult de 10 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda intre 10 si 20 de kilograme se recomanda o perioada de atac de 5 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda mai putin de 10 kilograme se recomanda o perioada de atac de 3 zile.
Pentru cei care doresc sa piarda mai putin de 5 kilograme se recomanda o perioada de atac de 1-2 zile.
Alimentele autorizate
In aceasta perioada veti putea sa consumati alimente din 8 categorii aprobate plus va trebui neaparat sa consumati zilnic alimente din 2 categorii. Aceste 10 categorii sunt:
Categoria 1 - Carnurile rosii cu putine grasimi:
Carnea de vita: se poate manca pe gril sau la rotisor (bineinteles fara nici un fel de ulei, unt, etc). Sunt permise doar bucatile de carne cu putine grasimi: file mignon, muschiul dar evitand neaparat antricotul si coastele.
Vitelul: de aici este permis cotletul si ficatul (daca nivelul de colesterol vi-l permite).
Porcul si mielul nu sunt autorizate.
Puteti sa preparati aceste carnuri oricum doriti dar fara a utiliza urmatoarele: uleiuri, unt, crema, samantana, etc. Modul de pregatire recomandat este la gril dar puteti de asemenea sa le pregatiti la rotisor sau in cuptor.
Categoria 2 – organele de animale:
Din aceasta categorie doar ficatul si limba sunt permise.
Se recomanda fiactul de vita, de vitel si de pui. Singurul dezavantaj al ficatului este faptul ca are foarte mult colesterol deci pentru cei cu nivele de colesterol mari nu este recomandat sa consumati mult.
Sunt permise limba de vitel si de miel deoarece sunt cele mai putin grase.
Categoria 3 – pestele:
Din aceasta familie de alimente sunt permise toate. Este de asemenea permis si pestele afumat, mai ales somonul afumat. Si pestele in conserva atata timp cat este conservat in propriul sau sos sau intr-un sos de rosii dar nu in ulei!
Categoria 4 – fructele de mare:
Sunt permise toate crustacele: crevetii, crabul, homarul, langustele, langustinele, stridiile, midiile, molustele si cochiliie Saint-Jacques.
Categoria 5 – pasarile:
Toate pasarile sunt permise in afara celor cu ciocul plat adica: gasca si rata. Atentie! Singurul lucru care nu este permis pentru consum este pielea pasarilor deoarece este extrem de grasa. Astfel, desi pasarile pot fi gatite cu pielea (puiul la cuptor, etc) trebuie sa indepartati pielea inainte sa le consumati.
Puiul este bineinteles recomandat dar de evitat partile grase ale acestuia (aripioare, piele, etc). Cel mai sugerat este pieptul de pui.
Iepurele este un animal extrem de slab si puteti sa mancati orice portiune a acestuia.
Categoria 6 – delicatesele (mezelurile):
Se pot consuma toate delicatesele care nu contin multa grasime: de curcan, de pui, cele de filet de vita afumate (de gen carpaccio de vita, bresaola, etc).
Nu se poate consuma sunca decat daca o gasiti degresata.
Categoria 7 – ouale:
Ouale pot fi consumate fierte sau gatite in omleta dar fara a folosi ulei pentru pregatire. Pentru a gati fara ulei se recomanda o Folie Silpat de silicon.
Aceasta se poate gasi pe internet pe mai multe siteuri ca si http://www.casacofetarilor.ro/catalog/silform_si_silpat.php, http://www.egastro.ro/patiserie/folii-gratare-tavi-copt.php,
Doctorul Dukan de asemenea recomanda adaugarea de creveti sau de langustine pentru a face ouale mai interesante. Puteti de asemenea sa faceti si omlete cu cateva feliute de ceapa.
Desi restul alimentelor discutate mai sus pot fi consumate in orice cantitati problema cu ouale este continutul mare de colesterol al acestora. Astfel, se recomanda sa consumati doar intre 3 – 4 oua cu galbenus pe saptamana. In schimb, albusul poate fi consumat oricand si fara nici un fel de restrictie – precum am mentionat si mai sus acesta este forma cea mai pura de proteine in existenta. Este de asemenea recomandat ca atunci cand faceti omlete sa folositi un galbenus pentru fiecare doua albusuri – astfel veti mentine gustul de galbenus dar omelta va fi si mai sanatoasa.
Categoria 8 – lactate degresate (iaurt si branza cu 0% grasime)
Atentie! Pot fi consumate doar lactatele 100% degresate adica cu 0% grasimi. Lactatele demi-degresate nu sunt acceptate.
Laptele nu este nici acesta acceptat decat in cantitati foarte mici (adica putin lapte 0% in cafea) deoarece contine lactoza, adica zahar. Lactoza este eliminata atunci cand laptele este transformat in branza.
Deci puteti consuma iaurturi si branze cu 0% grasimi in cantitati nelimitate. Exista de asemenea pe piata si iaurturi cu 0% grasimi si indulcite cu aspartam, sucroza, etc – acestea sunt permise si ele atata timp cat bineinteles nu sunt indulcite cu zahar.
Exista de asemenea pe piata si iaurturi cu 0% grasimi dar cu fructe – acestea nu sunt recomandate in perioada de atac dar pot fi consumate in cantitati reduse in restul perioadelor.
Si acum am ajuns la categoriile obligatorii din lista noastra:
Categoria 9 – un minim de un litru si jumatate de apa pe zi
Consumul de apa este extrem de important in regimul Dukan si de aceea un litru si jumatate minimum este obligatoriu. Resturile alimentare (deseurile) pe care organismul le creeaza atunci cand consuma grasimile trebuie eliminate. Singurul mod prin care acestea pot fi eliminate este prin consumul de apa.
De asemenea bauturile ca si cafeaua si ceaiul (cu putin de lapte 0% si indulcitori) si Coca Cola light si orice alte bauturi light (adica cu indulcitori nu cu zahar) sunt permise.
Este recomandat sa beti apa cu fiecare masa – la inceput, in cursul mesei si la sfarsit.
Categoria 10 – o lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi
Ce sunt Taratele de Ovaz?
Pentru multi ani dieta Dukan nu includea in primele doua etape nici un produs fainos. Doctorul Dukan a descoperit taratele de ovaz la un congres de cardiologie in America. Taratele de ovaz sunt invelisul extern al semintei de ovaz. Acestea sunt foarte bogate in fibre solubile si in pectine. Fibrele solubile contribuie la absorptia unei cantitati insemnate de apa – aproximativ de 22 de ori mai mare ca a oricaror alte fibre. Astfel, odata ce taratele de ovaz ajung in tractul gastrointestinal absorb apa si alti nutrienti prezenti acolo si se extind ocupand un volum mare. Acest lucru are doua efecte:
Absorb apa si grasimile consumate astfel reducand numarul de grasimi care sunt reabsorbite in sange si
Ocupa mult spatiu astfel creand un sentiment de satietate aproape imediat.
Multe studii arata ca datorita proprietatilor descrise mai sus, taratele de ovaz ajuta la stabilizarea nivelului zaharului in sange (bun pentru diabetici) si contribuie la diminuarea nivelului de colesterol.
Aspectul negativ al taratelor de ovaz este faptul ca prin acelasi mecanism descris mai sus, acestea absorb si vitaminele si nutrientii valorosi din tractul gastrointestinal. De aceea, se recomanda sa luati un supliment de multivitamine pentru a compensa aceasta pierdere. De asemenea, daca luati anumite medicamente zilnic se recomanda sa asteptati o ora dupa ce ati mancat taratele de ovaz pentru a lua aceste medicamente. In general, specialistii si inclusiv Doctorul Dukan recomanda consumul de 3 linguri de tarate de ovaz pe zi ca fiind ideal pentru sanatate.
Modul de Folosire
In perioada de atac trebuie sa consumati o lingura si jumatate de tarate de ovaz pe zi.
Unde se pot gasi?
Taratele de ovaz se pot cumpara la mai multe magazine pe internet. Site-uri unde pot fi obtinute sunt:
1. http://www.farmaverde.ro/......ita-p-9246
2. http://sanatateanaturii.ro/faina/1366-tarate-de-ovaz.html
Taratele pot fi de asemenea gasite si la diferite magazine in oras. Aici sunt detaliate cateva locatii: http://dietadukan.ro/unde-gasesc-alimente-dukan
Extra Categorii:
Cafea si ceai oricat de mult doriti dar indulcite fara zahar bineinteles ci cu indulcitori
Cum am mentionat si mai devreme este permis putin lapte complet degresat pus in cafea sau ceai
Zaharul este bineinteles interzis dar indulcitorii cu 0 calorii de genul aspartamului, etc, sunt permisi
Otetul, ierburile (patrunjel, etc), usturoi, ceapa, boia si toate genurile de condimente sunt nu numai permise ci si recomandate deoarece vor ajuta sa imbunatateasca gustul mancarii,
Ceapa si muraturile sunt permise dar in cantitati extrem de mici! (adica gen condimente nu legume)
Lamaia poate fi folosita doar in adaugarea de cateva picaturi si nu a intregii lamai.
Sarea si mustarul sunt permise dar este recomandat sa nu folositi prea mult deoarece duc la retentia de apa
Ketchupul nu este autorizat deoarece in majoritatea cazurilor contine zahar. Daca gasiti ketchup fara zahar atunci puteti folosi putin.
Guma de mestecat este permisa dar atata timp cat este fara zahar.
Toate uleiurile sunt interzise.
De curand Doctorul a adaugat si fructele goji la lista de alimente permise. Acestea nu sunt obligatorii ca si consumul de apa sau cel de tarate de ovaz dar sunt benefice pentru sanatate. ATENTIE, aceste fructe pot fi consumate doar in urmatoara cantitate:
o lingura pe zi in perioada de atac
Atentie! Aceste fructe au destul de mult zahar asa ca va rog sa incercati sa nu depasiti cantitatea recomandata mai sus deoarece va ingreuna / incetini procesul de slabire.
Activitatea fizica
In afara de consumul alimentelor descrise mai sus, trebuie de asemenea sa faceti si activitate fizica precum urmeaza: Sa mergeti pe jos, in mod obligatoriu, 20 de minute pe zi. Discutam principiile activitatii fizice mai pe indelete in sectiunea denumita in acelasi fel.
In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Atac decat:
Oricare dintre alimentele discutate mai sus
Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
O lingura si jumtatate de tarate de ovaz pe zi
20 de minute de mers pe jos obligatoriu pe zi
Cafea, ceai si orice condimente
Cateva sfaturi
Mancati absolut oricand va este foame.
In acest regim nu exista o limita a cantitatii care poate fi consumata atata timp cat consumati alimentele mentionate mai sus. Atentie! Daca consumati si cea mai mica imbucatura de alte alimtente (fructe, grasimi, paine, etc) regimul nu va mai functiona. Pentru ca perioada de atac si de croaziera sa functioneze trebuie 100% sa consumati doar alimentele aprobate.
Nu sariti nici o masa.
Daca sariti o masa si vi se face foame veti fi pe atat mai tentati sa mancati acea bucatica de paine sau acea cireasa. Asa ca nu sariti nici o masa si mancati proteine incontinuu fara frica!
Beti apa de fiecare data cand mancati.
Stocati-va frigiderul cu alimentele aprobate.
Daca vi se face foame in mijlocul noptii fiti siguri ca veti avea un iaurt degresat sau o bucata de piept de pui pe aproape.
Restaurant.
Sunt greu de gasit restaurante care gatesc fara uleiuri in afara de mancarea la grill. Incercati sa gasiti aceste restaurante mai orientate spre sanatate sau, daca acest lucru nu este posibil, nu mergeti la restaurant in aceasta perioada de atac.
Care va fi reactia organismului la perioada de atac?
Prima zi a perioadei de atac este intotdeauna dificila deoarece veti dori sa consumati acea bucata de paine sau acea fructa. Pentru a combate aceste senzatii este recomandat sa mancati de fiecare data cand vi se face foame – o bucata de piept de pui, un iaurt, mezeluri, etc. Deci in prima zi mancati incontinuu si beti multa multa apa.
Partea mea preferata – a doua dimineata cantariti-va si veti observa diferenta! Puteti sa va cantariti des in aceste zile deoarece va va motiva sa continuati.
Veti deveni in mod sigur putin obositi. Asta este din cauza ca, precum am mentionat mai sus, organismul incearca sa utilizeze cat mai putine calorii din moment ce vede ca nu le mai obtine. Astfel, nu este recomandat sa faceti sporturi intense in perioada de atac. Bineinteles, doctorul Dukan cere in mod obligatoriu sa mergeti pe jos cate 20 de minute pe zi. In afara de aceste 20 de minute eu am facut yoga si ciclism (acesta din urma fiind destul de intens) si am fost OK asa ca depinde de caz. Dar in orice caz nu este nevoie sa faceti sport in afara mersului pe jos deoarece, dupa cum veti observa, kilogramele vor disparea de la sine.
Acum partea mai neplacuta a efectelor este faptul ca fara exceptii veti suferi de constipare. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele nu sunt bogate in fibre. Daca acest lucru va deranjeaza Dr. Dukan recomanda sa consumati o lingura de ulei de parafina pe zi (acesta este comestibil dar nu este digerat de corp). In cazul in care acest lucru nu este indeajuns intrebati-va doctorul sau farmacistul. Nu este recomandat sa luati laxative deoarece acestea creeaza dependenta.
Vitaminele sunt permise in aceasta perioada dar nu obligatorii.
La ce rezultate va puteti astepta?
Persoanele care cantaresc mai mult (peste 100kg) vor pierde bineinteles mai multe kilograme in primele zile decat o persoana care incearca sa piarda 2-3kg inainte de vacanta de vara. Dar acest regim va functiona pentru toata lumea.
In general, pentru o perioada de atac de 5 zile veti observa o pierdere intre 2 si 3 kg. Pentru persoanele mai grase, aceasta pierdere poate ajunge la 4 sau chiar 5 kilograme.
In general, pentru o perioada de atac de 3 zile veti observa o pierdere intre 1 si 2, 5 kg.
O singura sugestie din experienta mea: nu trisati! Daca nu gasiti unul dintre alimentele recomandate mai sus, mancati mai mult din alimentele pe care le-ati gasit. Pe scurt, concentrati-va pe telul dvs, cantariti-va de multe ori, mancati doar ceea ce este autorizat si uitati de orice altceva!
Interebari frecvente
Multa lume a pus aceste intrebari cu privire la alimentele permise in perioada de atac. Mai jos puteti vedea intrebarile si raspunsurile.
1. Am voie cremvusti? Din pacate cei din comert sunt facuti cu multe grasimi deci nu sunt recomandati. La retete puteti gasi cremvusti de facut acasa si pe acestia ii puteti manca fara probleme.
2. Am voie fructoza? Nu, absolut nu. In nici o etapa (in afara de stabilizare) fructoza nu este permisa - este acelasi lucru ca si zaharul.
3. Am voie supe? Da, sunt absolut in regula atata timp cat sunt facute fara grasimi si legume. Avem niste retete de "supe chioare" cum le spun membrele noastre pentru supe permise in atac si zilele de PP. In zilele de PL bineinteles pot fi consumate supe cu legume.
4. Am voie ciorbe cu bors? Da, absolut. Borsul la care ma refer eu are urmatoarele nutriente:
BORSUL de tarate:
Pentru 100 de grame borsul contine:
calorii: 4
proteine: 0, 4
carbohidrati: 0, 6
lipide: 0
fibre: 0
In general borsul facut acasa este cel mai sigur deoarece puteti "controla" din ce este facut dar atata timp cat si cel din magazin are aceleasi ingrediente / informatii nutritionale pe pachet nu este nici o problema.
Etapa 2:Croaziera
Aceasta faza consta in alternarea a doua regimuri: unul de proteine + legume si unul doar de proteine precum in perioada de atac, pana cand ajungeti la greutatea dorita.
Am descris deja in detaliu in ce consta regimul de proteine asa ca acum ne vom indrepta atentia spre regimul de proteine + legume.
Care este ritmul de alternare al celor doua regimuri?
Ritmul de alternare intre regimul de proteine + legume si cel doar de proteine nu este fix ci depinde de la caz la caz. La inceputul practicii sale Doctorul Dukan a recomandat alternarea din 5 in 5 zile: adica 5 zile de proteine + legume urmate de 5 zile doar de proteine. Dar, dupa multi ani de practica, Doctorul Dukan a observat ca, mai ales pentru persoanele care doresc sa piarda mai mult de 10kg, alternarea din 1 in 1 zile a functionat extrem de bine: adica o zi proteine + legume urmata de o zi de proteine, sampd. In sumar, doctorul recomanda alternarea de la 1 zi la 1 zi, dar si cea din 5 in 5 zile este OK. In functie de caz mai sunt posibile cateva alte optiuni. Haideti sa le rezumam pe toate:
Persoanele care vor ca perioada de alternare sa dureze cat mai putin: daca doriti sa pierdeti mai putin de 10kg si de asemenea sunteti dispusi sa suferiti mai mult pentru ca pierderea sa fie mai rapida, se recomanda alternarea din 5 in 5 zile;
Persoanele care vor sa piarda mai mult de 10 kg: Optiunea de mai sus functioneaza OK pentru persoanele care nu trebuie sa piarda prea multa greutate dar pentru cele care au nevoie de mai mult de 10kg este posibil ca regimul de mai sus sa fie prea greu de urmat pentru o perioada indelungata. Astfel, la fel de eficace, este si regimul de alternare de 1 zi. Deci o zi de proteine urmata de o zi de proteine + legume.
Persoanele care vor sa piarda mai putin de 5 kg: pentru aceste persoane care nu au nevoie sa piarda prea multa greutate mai este posibila si alternarea 2/7. Adica 2 zile pe saptamana de proteine pure plus 5 zile pe saptamana de proteine + legume.
Persoanele care vor sa piarda mai putin de 2kg: in aceasta categorie intra doamnele / domnisoarele care desi slabe, mai doresc sa piarda 1 kg / 2 kg de pe coapse, etc. In acest caz se poate urma alternarea 2/0: adica 2 zile de proteine pure (recomandabil lunea si joia) si restul saptamanii regim normal dar fara excese.
Ce se poate consuma in perioada de croaziera?
Doar ca sa facem clar de la inceput: toate mancarurile care au fost permise in perioada de atac continua a fi permise si in aceasta perioada si fara nici un fel de restrictie in privinta cantitatilor. Adica puteti continua sa consumati oricate dintre proteinele mentionate oricat de des doriti in toata perioada de croaziera.
Legumele autorizate si legumele interzise in perioada de croaziera:
In zilele care constau in consumul de proteine + legume aveti dreptul sa consumati legume, gatite sau crude, la fel in cantitati nelimitate ca si proteinele indiferent de ora la care le consumati. Legumele permise sunt urmatoarele: rosiile, castravetii, ridichiile, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, telina, fenicul, toate tipurile de salata inclusiv andiva, vinetele, dovleceii, ardeii. De asemenea sunt permisi si morcovii si sfecla dar cu conditia sa nu le consumati la fiecare masa.
Sunt interzise alimentele amilacee precum: cartofii, orezul, porumbul, mazarea, fasolea si lintele. Bineinteles nu este permis avocado care nu este leguma ci fructa care este extrem de grasa. Anghinarea si tragopogonul sunt de asemenea interzise in aceasta perioada.
Cum se pot prepara legumele?
Crude
Legumele mentionate mai sus pot fi consumate crude. Atentie mare! Daca mancati salata cu sos, fiti foarte atenti din ce este facut sosul. 100% cand cumparati salata la restaurant va vor adauga sos care este facut pe baza de ulei. Astfel ca desi salata va avea 20 de calorii, sosul va avea vreo 300. Deci daca doriti sa mancati salata as recomanda sa va faceti sosul acasa. In loc de ulei normal (de masline, etc) puteti folosi ulei de parafina. Uleiul de parafina nu contine nici o calorie si este de asemenea extrem de bun in cazul in care suferiti de constipatie. Puteti de asemenea sa preparati si sosuri pe baza de iaurt degresat daca nu va place sau nu gasiti ulei de parafina.
Gatite
Puteti sa consumati legumele si gatite. Acestea pot fi fierte in apa sau in sucul de la carne sau de la peste.
Cantitatea de legume consumate
In principiu cantitatea este nelimitata dar Doctorul Dukan recomanda sa nu depasiti limitele bunului simt – adica sa le mancati pana simtiti ca nu mai va este foame dar nu mai mult. Legumele nu sunt complet inofensive dupa cum am discutat deja, deci putina atentie este necesara.
Taratele de Ovaz
In decursul perioadei de croaziera va trebui sa cresteti doza de ovaz de la o lingura si jumatate la 2 linguri pe zi.
Fructele Goji
Recent Doctorul a adaugat o alta categorie de alimente permise in decursul dietei: fructele Goji. ATENTIE! Acestea nu sunt obligatorii. Daca nu le gasiti nu este nici o problema. Ele sunt recomandate deoarece au multi antioxidanti in compozitie care sunt buni pentru sanatate. Dar, trebuie retinut ca acestea au si destul de mult zahar asa ca daca le veti consuma, nu depasiti va rog cantitatile recomandate care sunt:
o lingura de supa pe zi in zilele de PP
2 linguri pe zi in zilele de Pl
De asemenea in etapa de croaziera sunt introduse cateva alimente "tolerate". Atentie! Sunt premise doar doua elemente din lista pe zi
Lista alimentelor tolerate incepand din faza de Croaziera
Trebuie mentionat ca nici unul dintre alimentele tolerate nu a fost scris de doctor in carte. Toate acestea provin de pe site-ul si forumul lui. Deci in general alimentele tolerate sunt putin "in afara" dietei propriu-zise si as recomanda sa fie consumate cu moderatie si bineinteles nu mai mult de doua din ele pe zi. pup!
2 Iaurturi de fructe degresate cu bucatele de fructe in el. Cand am inceput site-ul am avut o parere mai stricta asupra fructelor fiindca asa scrisese si doctorul in carte. Dar, pe forumul lui spune ca poti manca 2 iaurturi cu fructe pe zi. Asa ca de ce sa nu mancati bucatile de fructe fara iaurt daca va este pofta. As recomanda sa mancati foarte putine bucati de fructe, gen 2 capsuni, si daca observati ca incetineste ritmul de slabit, as renunta la ele.
1 iaurt integral de soia
30g (1 lingura) smantana 3%
1 lingurita de cacao (cu nu mai mult de 20% grasime)
3 linguri vin alb/rosu pentru gatit
50g carnati picanti de capra
100g carnati de pasari de curte
15cl lapte de soia 1 pahar
30g branza cu 7% gasime
100g rubarba pentru gatit
3 picaturi ulei (3g)
Gaspacho (not home made) one glass
1 lingura sos de soia
30g Extra light Philidelphia
30g branza topita light
1 lingura amidon porumb
Activitate fizica
Este oblogatoriu sa mergeti pe jos 30 de minute pe zi. In cazul in care greutatea dvs stagneaza timp de o saptamana, va trebui sa cresteti mersul pe jos la 60 de minute pe zi timp de 4 zile pana cand incepeti iarasi sa pierdeti greutate.
La ce pot sa ma astept in aceasta perioada?
Dupa cum ati observat, pierderea de kilograme in perioada de atac poate fi destul de uluitoare. In contrast, in perioada de croaziera este posibil ca la inceput, balanta de cantar sa nu se miste prea mult sau in unele cazuri si sa creasca. Asta nu inseamna ca va ingrasati sau ca regimul nu mai functioneaza! Este doar din cauza ca legmele aduc cu ele apa – adica nu puneti la loc kilograme de grasime, acestea continuand sa scada, dar puneti la loc cateva kilograme de apa. In cateva zile aceste kilograme de apa vor disparea si ele si veti vedea rezultatele.
Doctorul Dukan spune ca etapa de croaziera este cea mai dificila, si sunt de acord cu el. Motivul pentru aceasta este ca in perioada de croaziera greutatea stagneaza. In experienta mea, greutatea stagneaza la anumite nivele. Adica este posibil, de exemplu, sa ramaneti la 60 de kg cateva zile, chiar 4-5, si dupa aceea sa pierdeti 2/3 kg. Dupa aceea sa ramaneti la 57 kg cateva zile, etc. Aceste zile in care greutatea stagneaza sunt extrem de dificile deoarece pentru multe persoane pot deveni exasperante. Va recomand doar sa nu va pierdeti increderea in regim. Doctorul Dukan mentioneaza ca in experienta sa, 1 din 2 persoane se dau batute in aceasta perioada. Vazand ca raman la aceeasi greutate este foarte usor sa deveniti exasperati sau sa va lasati mai usor tentati si sa spuneti „voi manca o felie de chec doar de data aceasta din moment ce si asa nu am slabit nimic ieri". Din pacate, multe persoane ajung sa puna toate kilogramele pierdute la loc si chiar mai multe. Deci, sfatul meu este sa nu va pierdeti increderea in regim si continuati. In mod sigur daca asteptati inca vreo 2 – 3 zile, greutatea va scadea. Daca stangnarea cumva dureaza mai mult de 7 zile, cresteti mersul pe jos de la 30 de minute la 60 de minute pe zi timp de 4 zile.
Cat timp dureaza aceasta etapa?
Pentru persoanele care doresc sa piarda mai mult de 20kg aceasta perioada poate sa dureze in jur de 20 de saptamani – adica mai mult sau mai putin de 5 luni. Pentru persoanele care doresc sa piarda mai putin de 5kg este posibil sa dureze doar 3 saptamani. Pentru restul, durata va fi undeva la mijloc. In general, puteti sa va asteptati sa pierdeti in jur de 1kg pe saptamana.
Daca in orice moment regimul devine prea greu pentru a continua, nu il abandonati complet! Daca faceti asta in mod sigur veti redepune toate kg pierdute si mai multe chair! In loc de abandon, mergeti direct la a treia etapa, etapa de consolidare.
Eu am reusit sa ma tin de aceasta parte a regimului si pot sa va spun ca a meritat!
Care este greutatea ideala pentru care trebuie sa ne luptam?
Greutatea ideala variaza bineinteles de la persoana la persoana in functie de varsta, de sex si de conformatia corpului fiecaruia. Este important sa incepeti dieta avand o "greutate ideala" in minte care sa serveasca ca si un tel/obiectiv pentru care sa va luptati. La fel de important, sau chiar si mai important, este sa alegeti o greutate care sa va faca fericite dar si una care sa poata fi mentinuta. Doctorul spune ca este foarte important sa alegem o "greutatea ideala" realista deoarece a asistat de multe ori la esecuri cauzate in principal de faptul ca greutatea aleasa era o greutate imposibila deoarece nu putea fi mentinuta.
Doctorul spune ca pentru a determina "greutatea NOASTRA ideala la care ne putem stabiliza" trebuie sa studiem experienta noastra cu slabirea din trecut. Tuturor persoanelor le este usor sa slabeasca la anumite nivele si mai greu la altele. Pentru a determina greutatea la care ne putem stabiliza, doctorul spune sa ne uitam la experienta noastra si sa vedem la ce greutate ne-a devenit extrem, extrem de dificil sa slabim -- si aici, dansul spune ca ar trebui sa ne oprim.
Haideti sa luam un exemplu: sa spunem ca la un moment dat ati cantarit 100 kg si ati inceput o cura unde a fost usor sa slabiti primele 20 kg pana la 80kg. De la 80 kg la 70kg a fost mai greu si a durat mai mult. De la 70kg a fost foarte foarte greu sa slabiti pana la 60kg. (adica perioada de stagnare de la 80 la 70k a fost lunga, iar cea de la 70 la 60kg a fost foarte lunga). Dar cand ati atins greutatea de 60kg ati observat o perioada de stagnare atat de lunga incat a fost aproape imosibil de depasit. In aceasta situatie, Doctorul ar denumi cifra de 60kg ca si limita de jos, sub care nu puteti/nu trebuie sa slabiti. Aici Doctorul spune ca desi cu FOARTE mult efort este posibil sa slabiti sub 60kg, va fi aproape imposibil sa va mentineti sub 60kg deoarece va necesita eforturi extraordinare. Astfel, 60kg este greutatea dvs ideala si nu trebuie sa incercati sa slabiti mai mult de atat.
Inca un lucru important de retinut cand va calculati greutatea ideala este ca greutatea cea mai mare atinsa de dvs in timpul vietii ramane imprimata in memoria corpului pentru totdeauna. Dansul da exemplul unei persoane, de 1, 60 inaltime, care la un moment dat in viata sa a atins 100 kg. Dansul spune ca acestei persoane ii va fi imposibil sa se stabilizeze la o greutate de 52 kg precum unele indice teoretice ar spune ca este OK. Pentru aceasta persoana, dansul spune ca o greutate de 70kg este ceva sanatos si ce poate fi mentinut.
In rezumat, doctorul spune spune sa ne uitam la experienta noastra si sa vedem la ce greutate ne-a devenit extrem, extrem de dificil sa slabim -- si aici, dansul spune ca ar trebui sa ne oprim. Doctorul spune de asemenea ca este mult mai important sa fim sanatosi si fericiti decat sa atingem o cifra abstracta care in cele din urma poate nu ne va face atat de fericiti pe cat credem.
Doctorul a dezvoltat de-asemenea un chestionar pe site-ul sau: in Franceza: http://www.regimedukan.com/fr/211-la-communaute/votre-juste-poids.html sau in Engleza: http://www.dukandiet.com/component/trueweight/ compus din 11 intrebari. Raspundeti la aceste intrebari, in mod gratuit, si la sfarsit vi se va sugera greutatea la care va puteti stabiliza conform calculelor Doctorului.
De asemenea, puteti sa va verificati Indexul Masei Corporale (IMC) pentru a determina daca, conform inaltimii dvs, sunteti intr-o categorie de greutate normala, supraponderala sau obeza. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Indicele_masei_corporale). IMC-ul se calculeaza simplu prin impartirea greutatii la patratul intaltimii. Adica, daca dvs cantariti 70 de kilograme si aveti 1, 60cm inaltime, IMC-ul este 70/(1, 60*1, 60)= 27, 34.
Odata calculat IMC-ul arata in care din categoriile de mai jos va alfati:
≤18, 5 - subponderal
18, 5 - 24, 9 - greutate normala
25, 0 - 29, 9 - supraponderal
30, 0 - 34, 9 - obezitate (gradul I)
35, 0 - 39, 9 - obezitate (gradul II)
≥ 40, 0 - obezitate morbida
In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Croaziera decat:
Alternarea intre alimentele din perioada de atac si zile in care se consuma proteine + legume
Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
Doua linguri de tarate de ovaz pe zi
30 de minute de mers pe jos obligatoriu pe zi
Etapa 3:Consolidare
Felicitari! Daca ati ajuns aici inseamna ca ati obtinut greutatea dorita sau greutatea la care v-ati oprit in cazul in care regimul devenise prea dificil de urmat.
Dupa primele doua faze de "cucerire", misiunea celei de-a treia etape este de a redeschide poarta unei suite de mancaruri de care ne-am deprivat mult timp dar evitand efectul clasic de punere la loc a kilogramelor pierdute. Motivul pentru care este atat de usor sa redepuneti kilogramele pierdute este ca in tot decursul perioadei de dieta, corpul incearca sa reziste pierderii de calorii pe cat de mult posibil. Astfel corpul va incearca sa consume cat mai putine calorii si sa sustraga cat mai multe calorii posibile din alimentele mancate. Din acest motiv, in special in perioada de atac, este posibil sa va simititi obosit sau ca va este frig – acestea sunt eforturile organismului de a consuma cat mai putine calorii. De asemenea, o bucata de mancare din care inainte corpul sustragea doar 100 de calorii, pana la sfarsitul regimului, organismul nostru va deveni expert in sustragearea a 120, 130 de calorii din ea. Astfel, o cina copioasa care inainte de regim poate ca nu parea ca mult acum va avea niste efecte destul de negative. Din acest motiv, in aceasta etapa a regimului vor fi introduse o multime de alimente delicioase, dar in cantitati limitate.
Principiul perioadei de consolidare este bazat pe faptul ca organismul nostru, din motive genetice sau doar din cauza ca petrecem o viata sedentara, etc, si-a inscris in memorie dorinta de a se ingrasa si de a ajunge la greutatea pe care o aveati inainte de regim sau chiar mai mare. Astfel, scopul perioadei de consolidare este de a sterge aceste inscrisuri si de a obisnui corpul sa ramana la greutatea obtinuta.
Care este durata perioadei de consolidare?
Durata acestei perioade este fixa: exact 10 zile pe kilogram pierdut.
Ce putem manca in etapa aceasta?
Daca pana acum ati condus un razboi cu corpul vostru – adica i-ati refuzat unele mancaruri atunci cand incerca atat de greu sa obtina caloriile dorite – in perioada de consolidare veti face pace cu corpul dumneavoastra.
In perioada de consolidare ca si in celelalte doua, va trebui sa urmati regimul cu absoluta strictete. Acesta consta in urmatoarele:
Proteine si legume – puteti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele. Deja cunoasteti toate elementele permise in aceste categorii foarte bine.
O portie de fructe pe zi
Pentru multi dintre noi carora ne plac fructele, in sfarsit, avem voie sa le consumam. Dar, consumul acestora trebuie limitat la o singura portie pe zi. Toate fructele va sunt autorizate in cantitate de o singura portie pe zi cu exceptia urmatoarelor: banane, struguri, cirese si fructe seci (nuci, alune, arahide sau fistic) care nu sunt permise inca.
Ok si poate ca va intrebati ce inseamna o singura portie. Pentru unele fructe este destul de evident: un mar pe zi, o para pe zi, o portocala, un grepfrut, o piersica, o nectarina. Pentru fructele mai mici, asta inseamna: o ceasca de capsuni sau de zmeura, o felie de pepene galben sau de pepene verde, doua kiwi, doua caise, sau un mango mic sau o jumatate dintr-un mango mai mare.
Atentie! Puteti sa consumati o portie din fructele mentionate mai sus pe zi oricand dar nu seara!
Doctorul Dukan recomanda fructele in urmatoarea ordine (incepand cu cele mai recomandate la cele mai putin recomandate):
Cel mai bun este marul
Dupa vin capsunile si zmeura
Dupa pepenii
Grepfrutul si
In ultimul rand kiwi, para, piersica, caisa, nectarina si mango.
De asemenea, in aceasta perioada puteti creste consumul de fructe goji la 3 linguri pe zi.
Doua felii de paine integrala de grau
Daca sunteti predispusi sa va ingrasati, Doctorul Dukan recomanda sa nu consumati paine alba in general. El recomanda consumul de paine integrala de grau care ajuta la sanatatea intestinelor.
Puteti consuma painea oricand, la mic dejun, pranz sau cina. Daca va place mult untul puteti de asemenea sa puneti niste unt degresat pe paine. Se poate consuma ca si sandvis cu mezeluri, etc.
O portie de branza pe zi
Sunt permise, in cantitatea de o portie pe zi doar branzele tari de genul Bonbel, Gouda, etc. Deci evitati toate branzele fermentate de genul camembert, roquefort si cele de oaie.
O portie pe zi inseamna aproximativ 40 de grame.
Puteti sa le consumati oricand.
Alimente Amilacee
Cand va ganditi la perioada de consolidare, considerati-o a fi impartita in doua. Adica sa zicem ca ati pierdut 5kg in total, atunci perioada va fi egala cu 5*10 = 50 de zile. Impartita in doua, inseamna ca in primele 25 de zile sunteti in Perioada I si in ultimele 25 de zile in Perioada II.
In Perioada I, veti avea voie sa consumati o portie de alimente amilacee pe saptamana in timp ce in Perioada II veti avea voie sa consumati doua portii de alimente amilacee pe saptamana.
Nu toate alimentele amilacee sunt permise. Aici este o lista a celor care sunt:
Pastele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. Incercati sa le consumati cu sosuri fara unt sau ulei – adica pe baza de rosii, ceapa, etc.
Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie inseamna aproximativ 200 de grame pe zi. La fel, nu le consumati cu unt, smantana, etc.
Lentilele: o portie inseamna aproximativ 220 de grame. La fel, nu le consumati cu grasimi. Aceeasi cantitate este permisa si pentru mazare.
Orezul si cartofii: Orezul sa fie consumat de preferinta integral dar daca nu va place, si alb este permis. Sunt autorizate 150 grame de orez alb si 220 grame de orez integral. Cartofii pot fi consumati cu coaja sau fara atata timp cat nu sunt fripti. Doctorul recomanda sa uitati complet de chipsuri deoarece sunt rele pentru sanatate si pline de grasimi.
In rezumat, puteti consuma o portie din alimentele amilacee listate mai sus pe saptamana in Perioada I si doua portii pe saptamana in Perioada II.
Noile carnuri:
Carne de miel – incercati sa mancati portiunile cele mai slabe ale mielului
Carne de porc – la fel, incercati sa mancati doar portiunile cele mai slabe (nu coaste, spate, etc).
Sunca
In plus, in aceasta perioada de consolidare mai vine si partea mea preferata:
Masa de Sarbatoare
In Perioada I aveti dreptul la o Masa de Sarbatoare si in Perioada II aveti dreptul la 2 Mese de Sarbatoare pe saptamana. Si ca sa fim absolut clari, inseamna o singura masa (adica mic dejun sau pranz sau cina) nu o zi intreaga! Doctorul (si eu) va recomanda sa mancati Cina in acest fel deoarece este cea mai satisfacatoare.
O masa de sarbatoare inseamna ca puteti manca orice doriti: un aperitiv, antreu si desert – fiecare consistand din absolut orice alimente. Exista doar doua conditii:
sa nu mancati niciodata mai mult de o portie. Adica sunt permise o portie normala de aperitiv + o portie de entreu + un desert, un pahar de vin, etc. Dar nu mancati doua deserturi, sau doua entreuri, etc.
niciodata sa nu mancati doua mese de sarbatoare succesive. Adica daca luni seara ati mancat o cina de sarbatoare, marti dimineata nu mancati un mic dejun de sarbatoare. Altfel corpul se va reobisnui cu vechiul mod de a manca si va fi mult mai greu sa reveniti la rutina de consolidare.
Din experienta, eu va recomand sa mancati intotdeauna cina de sarbatoare. In Perioada I eu am luat aceasta cina Vineri seara sau Sambata seara la restaurant. Cel mai important moment este a doua zi dimineata cand va treziti. Acesta este momentul in care va trebui sa fiti curajos si sa mancati acel ou fiert in loc de bucatica de paine cu dulceata care este atat de tentanta. O data ce ati reusit sa treceti peste aceasta dimineata sunteti in maini bune!
In Perioada II, cand aveti dreptul la doua mese de sarbatoare pe saptamana, incercati sa mentineti ceva spatiu intre ele. Eu le-am luat Vineri seara si Sambata seara dar Doctorul recomanda si mai mult spatiu daca este posibil.
O zi de proteine pe saptamana: Joia
Nu in ultimul rand, va trebui, ca o zi pe saptamana sa mancati doar proteine, exact ca si in perioada de atac. Doctorul recomanda ca aceasta zi sa fie joia. Daca cumva, dintr-un motiv exceptional, intr-o saptamana nu puteti mentine joia, atunci macati proteine miercuri sau vineri dar saptamana urmatoare intoarceti-va iarasi la ziua de joi.
Taratele de Ovaz
In aceasta perioada consumati 2 linguri de tarate de ovaz pe zi.
Important! Nu sarati peste aceasta etapa de consolidare sau in mod sigur veti re-depune toate kilogramele pierdute!
Activitate fizica
25 de minute de mers pe jos pe zi.
In rezumat sunt OBLIGATORII si NU ESTE PERMIS NIMIC ALTCEVA in Perioada de Consolidare decat:
Toate alimentele din perioada de atac
Toate alimentele din perioada de croaziera
O portie de fructe pe zi cu exceptia bananelor, strugurilor si cireselor care nu pot fi consumate inca
Doua bucati de paine integrala pe zi
40 de grame de branza pe zi
2 portii de alimente amilacee pe saptamana
2 linguri de tarate de ovaz pe zi
25 de minute de mers pe jos pe zi
2 mese de sarbatoare pe saptamana
1 zi doar de proteine ca si in perioada de atac pe saptamana (recomandat joia)
Cel putin un litru si jumatate de apa pe zi
La ce pot sa ma astept in aceasta perioada?
Multa lume este destul de "speriata" de perioada de consolidare. Si pentru bun motiv. Este posibil sa adaugam mancarurile delicioase pe care le iubeam inainte si sa nu punem kg la loc? Intr-adevar pare greu de crezut dar este posibil. Zeci de persoane de pe acest site si mii de persoane din experienta dr Dukan au trecut prin consolidare si au reusit sa isi mentina greutatea. Cheia? Ca si in restul dietei, urmati indicatiile date de doctor in legatura cu alimentele permise. Ca si exemplu, pentru cei care inca au temeri cu privire la intrarea in consolidare, mai jos am copiat mesajul uneia dintre scumpele noastre membre care in momentul in care scria acest mesaj era spre sfarsitul consolidarii. Metoda ei de a intra in consolidare "incet" este extraordinara si o recomand din inima:
"...am introdus treptat alimentele permise, la diferente de 2-3 zile una de cealalta, masa de sarbatoare am luat-o prima data dupa 2 saptamani de consolidare… ca si idee am facut asa….am inceput cu un mar/zi, dupa 2 zile am reintrodus o felie de paine( 2 felii de paine /zi am mancat abia din a III-a saptamana), apoi au urmat paste cu sos de rosii……la masa de sarbatoare am avut la baza tot carne de pui…. adica totul am reintrodus f lent.
Ziua de joi….cea de proteine pure…. eu am declarat-o sfanta! E ca si cum ai tine vinerea post Eu nu folosesc joia decat dimineata iaurt cu tarate si restul zilei carne de peste si piept de pui…. fara sa-mi gatesc si ceva dulce…. raman strict la proteina pura…nu consum nici macar alimente tolerate."
Cateva mentiuni cheie din mesajul membrei noastre de mai sus sunt: 1. intrarea in consolidare in etape (adica nu toate alimentele permise dintr-odata). 2. mentinerea zilei de joi in mod strict.
Va pup si bine ati venit la minunata consolidare!
Etapa 4:Stabilizare definitiva
Felicitari! Daca ati ajuns in aceasta faza insemna ca organismul dumneavoastra nu numai ca a ajuns la greutatea dorita ci a si reusit sa o mentina si nu mai este in defensiva!
Dar, victoria asupra kilogramelor pierdute ramane fragila. Astfel, in ultima parte a planului sau global Doctorul Dukan a introdus trei masuri esentiale care trebuie urmate pentru tot restul vietii pentru a impiedica redepunerea kilogramelor pierdute atat de greu. Doctorul Dukan a determinat aceste masuri dupa ani de experienta si le descrie ca si indispensabile. Cele trei masuri sunt:
Joia doar proteine
De ce joia? Vreti un raspuns simplu? Deoarece aceasta este ziua pe care Doctorul Dukan o vrea. Deci, pentru tot restul vietii, joia veti continua sa mancati doar proteine exact ca si in perioada de atac.
Abandonarea ascensorului in favoarea mersului pe scari
Doctorul recomanda acest exercitiu deoarece foloseste categoriile de muschi cele mai puternice din corp si de aceea consuma cele mai multe calorii. De asemenea, miscarea este extrem de importanta pentru inima.
Aici vreau sa va cautionez sa nu exagerati – adica nu as merge la ora 3 dimineata pe scari ca si doamna singura.
In ultimul rand, trebuie sa continuati sa consumati 3 linguri de ovaz pe zi
Am mentionat deja in detaliu avantajele benefice pentru sanatate ale ovazului. In plus, Doctorul Dukan mentioneaza ca dintre toate sutele si miile sale de pacienti, cei care au mancat si continua sa manance ovaz in aceste cantitati au avut si au mentinut cele mai bune rezultate de-a lungul anilor. Dar, cum am mentionat intr-o sectiune anterioara, nu este recomandat sa mancati mult mai mult de 3 linguri de ovaz pe zi.
Si am ajunst in sfasit la final. Cele trei reguli de mai sus reprezinta sentinelele dvs importiva acelor kilograme care intotdeauna asteapta dupa colt. In 6 din 7 zile pe saptamana veti putea manca ce doriti in timp ce Joia va trebui sa consumati doar proteine. Ca si sfat, desi puteti consuma orice, porniti de la alimentele din perioada de consolidare si adaugati incetul cu incetul cantitati mai mari si mai dese.
In rezumat Perioada de Stabilizare Definitiva consta in urmatoarele:
Toate alimentele din perioada de consolidare plus orice alte alimente
Tineti minte toate sugestiile si lucrurile pe care le-ati invatat in perioada regimului
Joia va fi de fiecare data o zi doar de proteine
Prefaceti-va ca ascensoarele nu exista
3 linguri de tarate de ovaz pe zi
Nu stiu daca ai neparat nevoie de toate etapele pentru. ca tu vrei sa slabesti putin, dar eu ti le dau ca sa stii pe viitor;)