| andre121 a întrebat:

Sal TPU var rog sa ma ajutați(dacă îmi veți spune ca ar trebui eu sa știu sau nu stiu ce va rog sa nu răspundeți) eu chiar am încercat sa fac tema la romana dar nu știu asa ca va rog sa ma ajutați la tema trebuie analizate toate părțile de propoziție, aici sunt versurile:
,, Din văzduh cumplita iarna cerne norii de zăpada
Lungi troiene călătoare adunate în cer grămada
Fulgii zbor plutesc în aer ca un roi de fluturi albi,,
plz help. Dau funda (scuze categoria)

Răspuns Câştigător
| alynutza6820 a răspuns:

Asta e toata tema pe 3 parti... sper ca imi dai mie raspuns castigatorwinking

5 răspunsuri:

"din vazduh "= c.c.l exprimat prin sunstantiv comun simplu,nearticulat,nr singular,genul neutru,cazul Acuzativ.+prep simpla din

"cumplita"=atribut adjectival exprimat prin adjectiv variabil simplu,nr singular,genul feminin,cazul Nominativ.

"iarna"=Subiect simplu exprimat prin substantiv comun simplu, nr singular,genul feminin,cazul nominativ;

"cerne"=predicat verbal exprimat prin verb predicativ, modul indicativ,timpul prezent, persoana a III-a nr singular;

"norii"=c.d. exprimat prin substantiv comun simplu, numarul plural, genul masculin determinat cu articol hotarat enclitic -i, cazul Ac.

"de zapada"=atr. subst. prep. exprimat prin substantiv comun simplu nr singular genul feminin cazul Ac+prep simpla de

Lungi=atribut adjectival exprimat prin adjectiv variabil simplu genul feminin nr plural cazul nominativ

troiene=subiect simplu exprimat prin substantiv comun simplu nr singular genul feminin cazul nominativ

calatoare=atribut adjectival exprimat prin adjectin variabil simplu nr pl genul feminin cazul nominativ

adunate=predicat verbal exprimat prin verb predicativ modul indicativ, timpul prezent, persoana aIIIa nr pl

in cer =c.c.l exprimat prin subst comun simplu nr sg genul neutru cazul acuzativ+prep simpla in

gramada=c.c.m exprimat prin adverb de mod. [la asta nu mai stiu decat atat]

Fulgii=subiect simplu exprimat prin substantiv comun simplu nr plural genul masculin articulat cu articol hotarat enclitic -i cazul nominativ

zbor = predicat verbal exprimat prin vb pred modul indicativ timpul prezent nr pl persoana a III-a

putesc = ----||-----||------

in aer = aici e la fel ca la "in cer" din versul anterior

ca un roi=c.c.m exprimat prin substantiv comun simplu colectiv nr sg genul neutru cazul ac

de fluturi=atr.substantival prep exprimat prin substantiv comun simplu nr pl genul masculin cazul ac+prep simpla de

albi=atr adj expr prin adj variabil simplu nr pl genul masc cazul acuzativ

Cu placereee

| andre121 explică:

Multumesc mult alynutza