| Laura001_4484 a întrebat:

Sall! Am 12 ani si deja am inceput sa beau si sa fumez.Este asta o chestie rea?

Răspuns Câştigător
| CompleteAndUtter a răspuns:

Chiar nu stii raspunsul raised eyebrows? Nu este o chestie rea, e FOARTE rea. Inseamna ca vei ajunge cine stie ce om al strazii, cu alcoolul si tigara dupa tine. Nu vei avea nici un viitor. Iti vei distruge viata! Pentru ca o data ce ai inceput, nu te mai poti lasa. Vei provoca numai suferinta celor din jur. Iti pasa catusi de putin de sfaturile noastre? Mai important, iti pasa catusi de putin de viata ta? Lasa "moda" si ce e "cool" deoparte, nu mai copia anturajul. Fa ceea ce este corect, cum ar fi sa inveti, pentru ca asta fac cei de varsta ta. Oricum, e decizia ta, dar gandeste-te ca fiecare clipa este mai aproape de moarte. Fii tu insati, nu o fantoma a gastiiwinking!

13 răspunsuri:
| Rayyy a răspuns:

Bună,
Încerci cumva să ne faci invidioşi? Cu mine ai reuşit! Aşa realizare n-am mai văzut.

| Bella03 a răspuns:

-Cam da.:-s
Incearca sa renunti.

| Mihaela_3187 a răspuns:

Asta e o chestie super rea!"Fumatul dăunează grav sănătăţii", "Fumatul cauzează cancer", "Fumatul în timpul sarcinii este periculos pentru copii", sunt doar cîteva din propoziiţiile pe care le găsim inscripţionate pe pachetele de ţigări din care extragem, mai mult sau mai puţin graţios, ţigara cea din toate zilele.Fie că o asortăm la cafea, fie că suntem nervoşi, stresaţi şi atunci trebuie neapărat să ne aprindem o ţigară, zilnic golim zeci, sute, mii de pachete, depinde la ce populaţie ne raportăm.
"De mîine încerc să mă las", "Cînd o să fiu însărcinată renuţ de tot la ţigări", "Am încercat, dar n-am reuşit", "Ţigara mă ajută să mă concentrez", "Bunicul a fumat o viaţă şi a trăit 85-90 de ani", "Mulţi medici fumează", sunt afirmaţii pe care le-am auzit la cunoştinţele mele şi unele chiar îmi aparţin.Nu ştiu ce ne face să aprindem ţigările: anturajul, gestul în sine, problemele la care credem că găsim rezolvarea cînd fumăm, dar ştiu sigur că dacă ne dorim cu adevărat să renunţăm, se poate.Şi am un exemplu în familie, tatăl meu, care a renunţat de la 3 pachete pe zi.
Nu-mi propun să vă dau sfaturi, pe care cu siguranţă le primiţi de la părinţi, soţi, soţii, profesori şi alte persoane care se gîndesc la plămînii dumneavoastră şi , de ce nu, şi la ai lor.Vreau doar să vă prezint cîteva efecte, consecinţe şi date statistice privind fumatul.
În rest, ALEGEREA ESTE A DUMNEAVOASTRĂ !
De ce să NU fumăm?
Peste 4000 de substanţe au fost identificate în fumul de ţigară, incluzînd cîteva care sunt active farmacologic, antigenice, citotoxice, mutagene şi carcinogene.
Printre substanţele periculoase conţinute de ţigări se numără:


nicotina: este un alcaloid foarte toxic, stimulent şi sedativ neuroendocrin şi dă dependenţă
gudronul: este un termen general pentru mai multe particule ce rezultă din fumul de ţigară. Particulele conţin substanţe chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon, monoxid de carbon, dar şi benzpiren, o hidrocarbură puternic cancerigenă.
monoxidul de carbon: interferă cu transportul şi consumul de oxigen
oxizi de nitrogen, cianură de hidrogen, amoniac
metale (arsenic, cadmiu şi plumb) şi compuşi radioactivi, cu efecte carcinogene
La ce ne expunem dacă fumăm?
fumatul este o cauză importantă a bolilor pulmonare cronice obstructive, tusea cronică, expectoraţia şi insuficienţa respiratorie fiind frecvent întîlnite la fumători; consumul ţigărilor a fost asociat, de asemenea, cu o incidenţă crescută a infecţiilor respiratorii şi deceselor cauzate de pneumonie şi gripa
este o cauză majoră a bolii coronariene, contribuind atît la apariţia aterosclerozei coronariene, cît şi la evenimentele acute coronariene ischemice (infarct miocardic), trombotice şi aritmice; agravează ischemia periferică, poate afecta grefele de by-pass periferic şi este o cauză importantă a bolilor cerebrovasculare
fumatul este responsabil în proporţie de 85-90% de apariţia cancerului bronho-pulmonar; important factor de risc şi pentru alte tipuri de cancere: cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, pancreas, vezică urinară, rinichi, stomac, col uterin.
este un factor de risc pentru instalarea mai devreme a menopauzei la femei, apariţia prematură a ridurilor faciale, a osteoporozei la femei, a disfuncţiilor sexuale la bărbaţi, scăderea imunităţii în general
fumatul în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului, acesta cîntărind mai puţin decît un nou-născut al unei mame nefumătoare; creşte riscul de avort spontan şi de deces al fătului
alte efecte: gingivite, apariţia cariilor, voce răguşită, îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor
Fumatul pasiv – ştiţi ce consecinţe are?
Fumatul pasiv reprezintă inhalarea fumului de ţigară de către nefumători, într-un mediu în care se fumează şi este la fel de dăunător pentru sănătate ca şi fumatul propriu-zis.Efectele fumatului pasiv pot fi senzaţia de greaţă, cefaleea, tusea, iritaţia ochilor, exacerbări la pacienţii astmatici, creşterea riscului de cancer pulmonar, a riscului de boli cardiace şi accidente vasculare cerebrale.
Fumatul pe glob:
Există aproximativ 1.2 miliarde fumători în lume.
Fumatul este responsabil pentru aproximativ 4 millioane decese în fiecare an, 11.000 in fiecare zi.
Fumarea unei singure ţigări scurtează viaţa cu 7 minute.
Rata mortalităţii în rîndul fumătorilor este de 2-3 ori mai mare decît la nefumători la toate grupele de vîrstă.
Aproximativ jumătate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importantă cauză de moarte prematură în ţările civilizate.
Fumătorii trecuţi de 30 de ani suferă de 5 ori mai multe infarcte miocardice decît nefumătorii.
Fumatul cauzează cca. 30% din decesele prin cancer; aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la bărbaţi şi 70-75% la femei se datorează fumatului.
ALCOOLUL
Particularitatile alcooluluiSus
Alcoolul este utilizat in acelsi timp ca substanta psihoactiva si aliment. Alcoolul consumat in cantitati mici este savurat de cei care apreciaza gustul si aroma bauturii respective si de cei ce beau la ocazii. Intre trecerea de la un consum inofensiv, realizat in cantitati moderate la consumul excesiv de alcool este un pas foarte mic.
Exercitadu-si funcita de aliment un 1 g de alcool are o valoare calorica de 29 kJ, detinand astfel o puternica valoare nutritiva, fara sa contina substante necesare unei alimentatii sanatoase, echilibrate. Acesta este si cauza din care bautorul poate obtine mai multa energie decat are nevoie. De exemplu, un litru de bere are o valoare calorica de aproximativ 2000 kJ, acoperind astfe 20% din necesarul zilnic de energie al unui barbat ce presteaza o activitate cu eforturi fizice medii. Cam tot atata putere calorica este continuta in 0,7 l de vin sau 0,25 l de spirtoase. Ca particulariatate principala a alcoolului este faptul ca nu este privit ca fiind un drog ci ca parte integranta din viata, cultura si economia noastra astfel omitandu-se pericolele ce vin o data cu abuzul.

Efecte asupra organismuluiSus
Alcoolul incetineste functionalitatea sistemului nervos central; alcoolul blocheaza o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier alterand astfel perceptiile, emotiile, miscare, vederea si auzul persoanei.
In cantitati moderate alocoolul poate ajuta persoana sa fie mai relaxata si mai putin anxioasa. In cantitati mai mare alcoolul provoaca modificari majore la nivelul creierului astfel rezultand intoxicatia. Pesoanele care au abuzat de alcool isi vor pierde concentrarea, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-si mentine echilibrul; vor si dezorientati si confuzi. In functie de persoana, intoxicatia poate face consumatorul extrem de prietenos si vorbaret sau foarte agresiv si nervos. Viteza de reactie este diminuata dramatic, motiv pentru care este interzisa conducerea autovehiculelor dupa consumarea de bauturi alcoolice.
Cand sunt consumate cantitati foarte mari de alcool intr-o perioada de timp scurta poate rezulta intoxicatia cu alcool. Intoxicatia cu alcool este exact ceea ce spune si denumirea sa: corpul devine intoxicat cu o cantitate mult prea mare de alcool. Voma violenta este unul din primele semne ale intoxicarii cu alcool; somnolenta extrema, inconstienta, dificultati in respiratie, glicemie extrem de scazuta, palpitatii si chiar decesul sunt rezultate ale intoxicarii cu alcool.

Starea de ebrietateSus
Starea de ebrietate denumita in limbajul popular "betie" reprezinta o tulburare pasagera a consumatorului, cauzata de factori externi si avand un substrat organic.
Tipul de reactie in cazul starii de ebrietate este influentat de mai multi factori precum starea fizica si psihica a consumatorului, gradul de toleranta asupra alcoolului cat si factorii perturbatori ai mediului extern.
In stare de ebrietate apar o serie de modificari.
Dispozitia psihica trece de la buna dispozitie la deprimare, suparare si agresivitate; initiativa va trece de la stimulare la inhibare; comportamentul social este afectat si va trece de la facilitarea unor contacte la manifestari de agresivitate.
Una din principalele modificari survenite este asupra starii de constienta care va trece de la senzatia de a fi mai treaz si constient la starea patologica manifestata prin ameteli, prin pierderea temporara a constientei si coma; rationamentul va prezenta o incetinire, idei obsesive, scadere a capacitatii critice, ceea ce uneori este privit ca si gandire creativa.
O alta modificare evidenta este asupra motricitatii: vorbirea devine mai greoaie sau cu alte modificari, apar perturbari evidente in coordonarea miscarilor si o gesticulatie necontrolata cu miscari ample;
Modificarile neuro-vegetative se vor manifesta prin vasodilatatie, modificarea pulsului, greturi si varsaturi, tulburari ale termoreglarii, pierderea controlului asupra sfincterelor.
Aceaste modificari devin tot mai evidente cu accentuarea stari de ebrietate. In functie de gradul de alcoolemie, se vor diferentia: stari de ebrietate usoare (0,5 - 1,5‰), medii (1,5 - 2,5‰) si avansate/coma alcoolica (peste 2,5‰). Modificarile insa vor fi foarte diferite de la o persoana la alta aflata in aceeasi stare, tinand cont mai ales de gradul de obisnuinta in consumarea de bauturi alcoolice.

Intelegi? Incearca sa nu mai fumezi si incearca sa nu fii dependent de bautura... Bafta!

| NoNameMe13 a răspuns:

Da normal! Cel mai urat si de prost gust din partea unei fete e sa bea, iar daca mai si fumeaza...:-&
Pacat de tine :-

| Ioannaaaaaaaaaa a răspuns:

Esteeeeeeeeeeeee

| Classy a răspuns:

Nu iti pot da un raspuns direct, ca sigur te vei supara.Asa ca te las pe tine sa tragi o concluzie:E BINE SAU NU? Adica un copil de 12 ani care trebuie sa se bucure de inocenta copilariei sa ajunga mai tarziu un om al strazii fara niciun viitor? Nu trebuie sa bei sau sa fumezi doar pentru ca asa crezi ca este COOL.Nu.Totul are o limita si un om destept stie calea ce trebuie aleasa.Lasa-te de acest anturaj care strica! Si sper ca te pot ajuta.

| Kerli a răspuns:

Spune sincer ai scris asta doar ca sa te dai mare
e plin de pitzi-emo si coca-emolai pe internet

| Anutza198 a răspuns:

Daaaaa! incearca sa te lasi macar de una dintre ele! poate ca acum toata lumea din clasa din scoala te crede suuper tare dar cand vei fi mare toti o sa se uite de sus la tine daca stiu ca bei mult.si in plus te distrugi singur. dumnezeu ti.a dat o viata pe care nu o sa o iei inca o data de la inceput, nu o irosi! Sper ca te.am ajutat!

| 0ffliner a răspuns:

Da draga, e foarte rea, Tu ai dreptul sa faci chestiile astea doar daca ai 18 ani nu mai putin, tot deauna nu e buna treaba ce faci si eu faceam astea dar nu ajuta la nimic, e decizia ta daca vrei sau nu vrei. (cel mai bine lasate)

| anduza a răspuns:

La 20 de ani vei arata ca o baba de 70 de ani laughing ca si prietena mea are 14 ani si fumeaza bea si arata cam de 20 de ani laughing multa bafta!

| asdasasasas a răspuns:

Nu chiar de loc la varsta ta trebuie deja sa fumezi marijuana sa tragi cocaina pe nas, sa fumezei tigari cu ciocolata, sa iti bagi heroina in vena sa iei ecstacy si sa bei pana intri in coma alcoolica ce intrebare straight face Logic ca nu -_- Succes

| Laura001_4484 explică:

Frate nu am zis ca exagerez...

| LikeYou a răspuns:

Anturajul > : )