| XxAndreiMasterxX a întrebat:

la filmul Amurg(Twilight) 2008. Acela de a fost la TV Am inteles ca Edward era vampir din 1918 dar Tatal lui de la adoptat stie cineva decat timp era Vampir? Daca l-a trasformat pe Edward in 1918. Apropo ce boala era 'Febra Spaniola' exista in realitate sau doar in film?

6 răspunsuri:
| KatnissEverdeen a răspuns:

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut după Primul Război Mondial, fiind, se pare, aceeași boală cu gripa aviară de astăzi. A ajuns în multe țări o dată cu întoarcerea soldaților, afectând în principal tineri și având o rată de mortalitate ridicată care a omorât între 50 și 100 milioane de persoane în toată lumea, între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea slăbită.

Boala s-a observat prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite pe 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o Gripă spaniolă, pentru că a primit mai multă atenție în ziarele spaniole decît în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict iar presa nu erau cenzurată ca în restul Europei.
Rata mortalității pandemiei din 1918-1919 nu se cunoaște, dar se estimează între 2, 5-5% din populația de pe Tera din acel moment și că 20% au suferit boala. Gripa a putut ucide 25 milioane în primele 25 de săptămâni; în comparație, SIDA a ucis 25 de milioane în primii 25 de ani.

În India au murit 17 milioane de persoane, aproximativ 5% din populația din acea epoca, atingând o rată a mortalității de 20% în unele zone. În armata indiană, cel puțin 22% dintre soldații care s-au îmbolnăvit au murit. În Statele Unite, aproape 28% din populație a suferit gripa și 500-675 mii au murit. În Marea Britanie au murit 200.000; Franța peste 400.000. În Alaska și Africa de Sud, au murit comunități întregi. În Australia au murit 10.000 de persoane și în insulele Fiji au murit 14% din populatie în doar doua săptămâni, iar Samoa Occidentală 22%.

Spania a fost una dintre țările cele mai afectate, cu 8 milioane de infectați și aproximativ 300.000 morti.
În Mexic, regiunea cea mai afectată a fost statul Nuevo Leon, în care, de la 1 octombrie până la 15 decembrie au murit 5.015 persoane, populatia statului era de 336.000 locuitori.
Chiar dacă Primul razboi mondial nu a cauzat gripa, totusi mișcările masive de trupe au ajutat la extinderea lui. Cercetătorii cred că sistemele imunitare ale soldaților au fost debilitate datorită tensiunii luptelor, atacurilor chimice, mărind probabilitatea de a se contagia boala.

Cantiatea de călatori soldați și modernizarea sistemului de transport a facut posibil propagarea pandemiei într-un evantai mare de comunități. Medicamentele pe care le-au adoptat bolnavii erau casnice, ceai de mușețel, etc.

În 1977-1978 a avut loc o pandemie relativ ușoară, denumită „gripă rusească". Virusul gripei H1N1, care a produs această pandemie, produsese deja o epidemie în 1950. De aceea, au suferit în primul rând persoanele născute după 1950
Guillaume Apollinaire, Poet francez († 9 noiembrie, 1918)
Felix Arndt, Pianist american († 16 octombrie, 1918)
George Freeth, Tatal surfului moderno și salvamar († 7 aprilie, 1919)
Sophie Halberstadt-Freud, fata psihanalistului austriac Sigmund Freud, († 1920)
Harold Gilman, Pictor englez († 12 februarie, 1919)
Henry G. Ginaca, Inginer american, inventator al mașinii Ginaca († 19 octombrie, 1918)
Charles Tomlinson Griffes, Compozitor american († 8 de abril, 1920)
Joe Hall, Montreal Canadiens jucator hockey pe gheată, miembru la Hockey Hall of Fame († 6 aprilie, 1919).
Phoebe Hearst, mama lui William Randolph Hearst, († 13 aprilie, 1919)
Alan Arnett McLeod, caștigător Victoria Cross, († 6 noiembrie, 1918)
Sir Hubert Parry, compozitor britanic, († 7 octombrie, 1918)
William Leefe Robinson, caștigător Victoria Cross, († 31 decembrie, 1918)
Edmond Rostand, dramaturg francez, cunoscut prin lucrarea sa Cyrano de Bergerac, († 2 decembrie, 1918)
Egon Schiele, Pictor austriac († 31 octombrie, 1918). Soția lui Edith, care era însărcinată de 6 luni, moare trei zile mai tărziu.
Yákov Sverdlov, Lider in partidul Bolșevic († 16 martie 1919)
Mark Sykes, Politic și diplomat britanic († 16 februarie, 1919)
Max Weber, Economist politic și sociolog german († 14 iunie, 1920)
Principe Erik, Duce de Västmanland (Erik Gustav Ludvig Albert Bernadotte), Principe de Suedia și Norvegia, duce de Västmanland († 20 septembrie, 1918)
Vera Kholodnaya, Prima stea cinematografica al filmului mut rus(† 16 februarie, 1919)
Dark Cloud (actor), poreclit Elijah Tahamont, Actor indoamerican, în Los Angeles (1918).
Franz Karl Salvator (1893-1918), fiul Arhiducesa María Valeria de Austria și Arhiducele Franz Salvator și nepotul împărătesei Sisi și al împăratului Franz Joseph.
Anaseini Takipō, regina de Tonga de 1909, consoarta regelui George Tupou II de Tonga, († 26 noiembrie, 1918)
Louis Botha, primul ministru al Uniunea Sudafricii, († 27 august 1919

Deci grripa spaniolă a existat nu e doar in film...Acum dă te rog fundița!

Tătăl său Carlistre s-a nascut in anul 1640...
tot eu sunt

Hei... de ce nu-mi dai fundita?

| XxAndreiMasterxX explică:

Deoarece acest post este copiat de pe alt site nu este scris din mintea ta! nu e frumos sa dai copy/paste!

| KatnissEverdeen a răspuns (pentru XxAndreiMasterxX):

Hai cred ca nimeni nu putea scrie despre gripa spaniolă.dar anul in care s-a născut tatal sau il stiam 1640 ( aici am zis din mintea mea ). eu ti-am raspuns la intrebare... Apropo ce boala era 'Febra Spaniola' exista in realitate sau doar in film? asta ai intrebat. eu am spus ca exista dandu_ti foarte multe informati. iar a doua intrebare e cand s-a nascut Carlistre. 1640...
Data viitoare scrie si tu ceva de genul. raspunsuri doar din mintea voastra... si nu am stiu ca e o nesimtire sa dai copy? paste. apropo sunt singura care ti-a raspuns

| XxAndreiMasterxX explică:

Cam e o nesimtire doarece TPU nu s-a creat pentru a da copy/paste la raspuns nu se numeste toti pentru copy paste copy paste pentru voi