| P3troS a întrebat:

Sallz TpU! Am nevoie de o compunere la dirigentie despre pomii Terrei(dau FUNDAAAA, pls mai repede)

Răspuns Câştigător
| Scriiitoare a răspuns:

Operatiunile in verde la pomii fructiferi

În conceptia multor "pomicultori" exista ideea ca taierile la pomi se fac numai în perioada de repaus relativ, adica toamna, de la caderea frunzelor si pâna la umflarea vizibila a mugurilor. Nimic mai fals!

La pomi taierile se fac pe parcursul întregului an, ei suporta usor ranile în starea de vegetatie, întru cât acestea se vindeca mai repede datorita sevei care este în cantitate mai mare si circula mai intens. Singurul neajuns este acela ca datorita frunzelor se disting mai greu ramurile de rod, iar pe de alta parte numarul mare de lucrari ce se fac vara ne lasa mai putin timp pentru aceste lucrari.

Cele mai importante lucrari în verde sunt urmatoarele:

alegerea lastarilor pentru formarea coroanei - se face la pomii plantati toamna sau primavara. în luna mai sau iunie pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg trei lastari uniform repartizati în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în forma de vas - cea mai corespunzatoare pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la mar si cires. Daca dorim coroana în forma de palmeta se alege un lastar pentru ax si doi pe directia rândului pentru sarpante. Restul lastarilor se suprima cu foarfeca sau chiar cu mâna daca sunt ierbacei. Cu aceasta ocazie se îndeparteaza si lastarii porniti din portaltoi.

plivitul lastarilor - reprezinta lucrarea de îndepartare a lastarilor de prisos si se face atât la pomii tineri cât si la cei pe rod. Se îndeparteaza lastarii concurenti, iar pe ramurile de semischelet se raresc la 10-15 cm (asta mai ales la pomii tineri). La pomii maturi sau în declin se îndeparteaza total lastarii lacomi daca coroana este prea deasa sau se raresc la 20-30 cm când coroana este rara, acestia urmând apoi sa fie scurtati în vederea transformarii lor în ramuri de semischelet. în acest ultim caz lastarii cu pozitie oblica.

ciupitul lastarilor - este operatiunea de îndepartare a vârfului erbaceu împreuna cu 4-5 frunze tinere. Ciupitul se face atât la lastarii alesi pentru formarea coroanei atunci când ei depasesc 60-70 cm, cât si la alti lastari ai pomilor tineri, scopul principal fiind ramificarea, adica formarea lastarilor anticipati. Perioada optima este luna iunie. Ciupitul întârziat din luna iulie sau august are drept scop diferentierea mugurilor de rod pe portiunea de lastari ramasa si o mai buna maturare a lemnului.

Pentru grabirea intrarii pomilor pe rod la soiurile tardive de mar se recomanda înclinarea ramurilor de semischelet sau o usoara torsionare (rasucire) pâna aproape la plesnirea tesuturilor.

Taierile în verde se executa la speciile: cires, visin, piersic timpuriu si cais. Aceste taieri se fac aproape dupa aceleasi reguli ca si taierile în uscat dar sunt mai usor suportate de catre pomi, ranile nu se acopera cu gome (cleiuri) si se vindeca mai repede. În principal aceste taieri constau în îndepartarea ramurilor frânte, bolnave, în curs de epuizare si rarirea semischeletului. Prin aceste operatiuni se creeaza conditii mai favorabile pentru diferentierea mugurilor de rod, se aeriseste si se lumineaza coroana.

O alta operatiune în verde foarte importanta este rarirea fructelor. Aceasta se recomanda la toate speciile, dar se practica la mar, par, piersic, mai rar la prun si cais si aproape niciodata la cires si visin. Prin rarirea fructelor se creeaza conditii favorabile de crestere a fructelor ramase, acestea ating dimensiunile impuse pentru categoriile extra si I, acumuleaza mai multe zaharuri, se coloreaza mai bine având astfel calitati gustative deosebite. La mar si piersic aceasta lucrare este strict obligatorie. Astfel, merele se raresc la distante de 10-12 cm între ele la soiurile cu fruct mic si 12-15 cm la soiurile cu fruct mare. Într-o inflorescenta (grup de fructe) se lasa unul singur. Lucrarea se face în iunie, dupa caderea fiziologica.

Fructele la piersic se gasesc pe ramuri lungi de 40-60 cm denumite stiintific ramuri mixte. Pe acestea, piersicile pot fi câte una sau câte doua la un nod. Prin rarire se lasa câte un singur fruct la nod si la distante de 10-12 cm unul de altul în functie de marimea soiului.

La par rarirea se face aproximativ ca la mar, dar distanta dintre fructe poate fi ceva mai mica.

La prun si cais rarirea se practica la soiurile cu fruct mare (Stanley, Anna Spath, Record, Dâmbovita, etc.) si destinate vânzarii pe piata. în acest caz distanta dintre fructe trebuie sa fie de 3-5 cm.

Pomicultori, nu ezitati sa rariti fructele. Prin aceasta lucrare calitatea fructelor pe care le vindeti va fi deosebita, veti obtine preturi mari, pomii nu-si mutileaza coroanele, diferentiaza suficienti muguri de rod pentru anul viitor si se evita alternanta de rodire (rodesc într-un an si în altul nu).

Tot în rândul operatiunilor în verde pot fi cuprinse si lucrarile impuse de igiena culturala: taierea vârfurilor atacate de fainare, a vârfului lastarilor de cires atacati de paduchii negri, a ramurilor si a lastarilor afectati de monilioza, de arsura bacteriana, de alte boli si daunatori.

La fiecare trecere prin livada trebuie sa aveti cu d-voastra foarfeca pentru a îndeparta lastarii inoportuni sau ramurile în curs de uscare.

Atentie! Daca unii pomi sunt virozati foarfeca trebuie dezinfectata în solutie de CuSO4 la trecerea de la un pom la altul.

Efectuând operatiuni în verde, constiincios si la timp veti obtine fructe de calitate, în fiecare an, iar pomii vor fi mai vigurosi si sanatosi.

1 răspuns:
| P3troS explică:

Nimeni nu ma ajuta si pe mine?