In primul rand sa nu-ti fie rusine de asta.In al doilea rand cred ca a fost ceva in copilaria ta care te-a facut sa ai aceasta teama, cum ar fi ca cei mari spuneau ceva de genu:daca nu stai cuminte iti sting lumina si o sa vina monstrii la tine sau nu te duce acolo ca e intuneric si e baubau...ma rog chestii de-astea, si poate ca te-au marcat chiar daca nu-ti mai aduci aminte.Parerea me este ca daca tu vrei cu adevarat sa scapi de aceasta fobie atunci nu mai tu te poti ajuta dar uite cateva sfaturi:cand e intuneric inchide ochii si gandeste-te la un loc frumos,luminos cu lucruri minunate,incearca sa asculti muzica in timp ce adormi (te-ar putea linisti), nu te gandi ca ai o lupta cu intunericul si tu trebuie sa-l invingi ci mai degraba gandeste-te ca trebuie sa-l faci prietenul tau, pentru ca adevarata lupta o ai cu propia ta minte.Ai spus ca ai o imaginatie bogata.te-ai putea folosi de asta pentru a crea lucruri frumoase din intuneric pentru ca si acest lucru este posibil.
Uite daac iti este frica de intuneric spune rugaciunea Tatal Nostru si vei adormi linistit/a.Nu uita Dumnezeu este omniprezent adica este peste tot in acelasi timp inclusiv cu tine si atotputernic cand esti cu el nimic nu iti poate face rau dar sa stii ca totul este in imaginatia ta daca incetezi sa te mai gandesti al intuneric si cum sa nu-ti fie frica te ia frica automat pur si simplu gandeste-te la somn ca esti obosit/a si te culci sau te gandesti al planurile pentru a doua zi sunt mule alte chestii... uite citeste psalmul 90 il gasesti pe net.o zi placuta in continuare
Deci,aveam aceeasi problema ca si tine.
Ma gandeam la tot felul de chestii,ba ca ma urmareste cineva,etc.
Dar cu timpul cand ies in intuneric,pur si simplu nu mai ma gandesc la nimic,ci doar la faptul ca sunt in siguranta.
Adica intunericul,se datoreaza faptului ca soarele nu mai lumineaza.
Nu inseamna ca gata, odata cu intunericu se intampla nenorocirea.
Pur si simplu nu e lumina.
Totul e in regula, stai linistit/a :-J.
Bafta!
Incearca sa-ti lipesti patul de zid si in fiecare noapte sa dormi cu spatele lipit de zid si invelita cu cel putin un cearsaf. O sa te faca sa te simti mai in siguranta un spatiu stramt. Incearca sa vizionezi un film ceva, o comedie, ceva frumos inainte de culcare. Succes :*
Oricum nu cred ca ar trebui sa iti fie rusine de asta, si mie imi este frica, imi vin imagini de groaza in cap.ca sa poti dormi eu stau pana mor de somn si apoi ma cul adormi in 1 min. ti-0am zis sa nu te simti sinugura cu aceasta frica.cred ca 50% din fete au asta, poate.
Buna! Si eu am aceias problema.Dorm cu mama .Mie tare frica de intuneric si nu stiu de ce Asta e o fobiie.Din pacate nimeni nu te poate ajuta cu lucrul asta, tu trebuie sa te ajuti singur! Au fost 2 luni in care am dormit singura de fapt nu dormeam stateam cu ochii deschisi idreptati catre geam uitanduma la lumina ce se veadea de afaraTu trebuie sa iti ivingi teama asta.Depinde si de ambistia pe care o ai Imi pare rau nu cred ca te poate ajuta cineva...o sa dormi cu parinti sau cu o sursa de lumina aprinsa pana o sa locuiesti cu prietena sau sotia ta dupa aia o sa dormi cu ea
Succes:*
Pai si ma confrunt cu aceeasi problema. Pai puteai sa iesi afara putin, noaptea in fata spitalului sa te plimbi. Si te vei convinge singura. Ai inteles?
Nu trebuie sa-ti fie rusine multi oameni au asemenea frici chiar si la varste mai maei.e perfect normal sa-ti fie frica de ceva dar totusi trebuie sa incerci sa treci peste asta.
la inceput ai putea sa incerci sa nu mai dormi cu mama ta.adica ea sa stea intr-o camera alaturata.asta ar fi un prim pas
iar cel de-al doilea ar fi sa incepi sa scapi de frica de intuneric.la inceput incearca a stai pe intuneric mai mult timp cu un prieten sau o ruda. povestiti despre una sau despre altasi asa va trece timpul si tu te vei obisnui cu intunericul.iar cel de al treilea pas si ultimul este sa incerci sa stai singura intr-o camera pe intuneric.la inceput roaga pe cineva sa stea intr-o camera alaturata de a ta. tu stingi lumina SI STAI CAT POTI de mult in camera ta cu lumina stinsa cand nu mai poti aprizi lumina si gata.si tot facand asta macar o data pe zi in timp vei reusi sa stai cat mai mult singura intr-o camera cu lumina stinsa si asa vei scapa de teama de intuneric.
sper ca ti-am fost de ajutor!
succes!
Frat si eu am avut la fel frica de intuneriinsa am rezolvat-o in loc sa ma gandesc ca sunt singura in casa imi puneam castile la maxim in ureche si adormeam fara grijipoate merge si la tine:*