| Andrei2358 a întrebat:

Salut, am 17 ani și nu știu ce să fac cu viața mea.
Am un istoric familial foarte nasol cu ambii părinți alcoolici și violenți, nu am prieteni, am doar o iubita care este la o distanță considerabilă de mine și facem sacrificii din când în când să ne vedem dar sincer cred că merită mai mult decât ce pot să îi ofer eu(adică mai nimic). În momentul de față sunt elev în București la Colegiul Tehnic Energetic pe profilul electric, am intrat la acest profil din cauză că în generală nu mi-am dat interesul pentru școală prea mult dar în ultimul timp am început să îmi placă să învăț și din punctul de vedere al profesorilor mei sunt un elev silitor. Am vrut timp de un an să dau la medicină generală urmând să învăț biologie și chimie pe cont propriu pentru că nu îmi permit să merg la meditații, iar cu părinții mei nu pot discuta nimic serios fără să mă demoralizeze și să urle la mine așa că după o perioadă de timp am început să renunț la această idee. Am mai încercat în trecut și actual încerc din nou să învăț să programez în python pentru back end și html/css pentru front end, dar încă sunt la bază și îmi e greu să învăț în mediul de acasă iar în alt loc nu am unde, ambii bunici din partea mamei și al tatălui sunt bolnavi iar alte posibilități nu am. Nu pot să dorm bine noaptea din cauza stresului și a certurilor care deseori când le vine cheful mă dau afară din casă și mă amenință că la 18 ani (peste 3 luni) mă vor da definitiv pentru că sunt o cauză pierdută. Nu am cu cine să vb sau cui să mă descarc și mă simt încolțit și deprimat mai tot timpul, pe zi ce trece parcă se înrăutățește situația. Dacă mă puteți ajuta cu un sfat sau cumva practic vă rog să o faceți...

5 răspunsuri:
| Alexia999997777777777777 a răspuns:

Bună Andrei,încă am rămas puțin în stare de șoc după ce ți am citit povestea.
Legat de faza cu iubita pot spune ca ai ce sa ii oferi: - loialitate, respect, iubire, atenție etc, lucruri mult mai importante de cât cele materiale sau etc( iar dacă nu apreciază aceste lucruri, înseamnă că nu este persoana potrivita pentru tine.)

Legat de părinți, îți sugerez sa cauți ceva loc de munca, poți să încerci să te angajezi la un magazin, resturant( chelner) etc, ca să poți să îți strângi o oarecare suma de bani și să îți cauți ceva chirie,dacă alocația îți revine ție ( Asa cum ar trebui) și nu la mana părinților, atunci te poate ajuta cât de cât pentru a strânge suma pentru o chirie.
Mediul nu este deloc ok pentru un tânăr care are plăcerea de a studia și vrea sa lupte pentru visele și realizările sale.
Îți spun și din propria experienta, mereu o sa dai de persoane care nu o sa te încurajeze, în ciuda lor, tu trebuie sa le arăți sau nu neapărat lor, ci ție, ca o sa ajungi acolo unde îți dorești.
Poți să cauți și o gazda unde sa stai, sper sa îți depășești părinții și sa ajungi un om mult mai bun de cât ei, ei sunt un " caz pierdut " nu tu.
Ca un adult în toată firea nu își pierdea viata stand în relații toxice, consumând în exces alcool.

Sfaturi finale(ca am scris un roman totuși):
1) Strânge bani și găsește o chirie, gazda, unde poți sta.
Pentru strângerea banilor cum am spus poți să folosești banii primiți din alocație + sa găsești un job ok care sa nu te încurce cu programul de liceu).
Astfel ai o zona liniștita pentru învățat și o să te facă și mai responsabil.
2) Crede în tine și în visul tău în ciuda părerilor altora.
Învață cât poți ca să poți ajunge acolo unde îți dorești.

| Andrei2358 explică (pentru Alexia999997777777777777):

Mulțumesc de sfaturi și încurajare o să fac tot posibilul să mă scot din situația asta în care sunt acum!

| Sistemulxxl a răspuns:

Ia-ti un serviciu si muta-te de acolo.

| Radu767 a răspuns:

Frate, mi-am facut contul asta doar ca sa-ti raspund tie Intamplarea face ca si eu tot 17 ani am, sunt la Kretzulescu (economic) si nu am fost niciodata o persoana sociabila, am un singur prieten mai bun si suntem prieteni pentru ca omul e foarte muncitor. Nici eu nu am niste relatii foarte bune cu parintii dar sunt departe de ce ai descris tu acolo. Si mie imi este greu sa invat cateodata din cauza lor si probabil de aia am devenit o persoana foarte singuratica. In mod normal nu ti-as fi scris pentru ca nu stiu cum as putea sa te ajut eu, dar am stat si m-a gandit... daca zici ca ai 17 ani si probabil acum termini a 11 sau a 10 pot sa te ajut cu invatatul Eu si prietenul asta voiam sa ne gasim un loc de munca pentru vara si daca ne inhaitam toti trei poate putem sa te ajutam. Timpul trece mai repede cand esti cu prieteni in jur Am avut si eu o relatie de 2 ani. Am incheiat-o recent... se pare ca sunt un partener f toxic deci o sa stau departe de fete pentru o vreme(probabil sunt imatur) si daca tot treci prin ce treci cu ai tai sa stii ca ar fi bine sa iti faci niste prieteni la care sa te descarci din cand in cand.Ma gandeam ca daca esti interesat facem schimb de numere si vorbim pe whats

| Andrei2358 explică (pentru Radu767):

Salut, sigur nu văd de ce nu am vorbi în continuare, dă-mi mesaj în privat să facem schimb de numere