| AlinMihai06 a întrebat:

Am 17 ani si pot sa spun ca am niste parinti foarte sufocanti, protectivi, poate chiar exagerati uneori. Ideea de baza este ca am foarte putina intimitate, poate chiar deloc in unele aspecte. Pot sa spun ca am mai multa decat atunci cand eram mai mic, dar totusi, este insuficienta, din punctul meu de vedere, pentru un adolescent si consider ca ma priveaza de aceasta necesitate a oricarei persoane.
Problema mea este ca as vrea sa incep sa dorm dezbracat, nu doar pentru ca este foarte sanatos, ci si pentru ca ma simt mult mai bine, mai relaxat, dezinhibat( am incercat atunci ca parintii mei au fost plecati in vacante, eu ramanand singur/doar cu sora mea acasa). Spre exemplu, noaptea trecuta am dormit doar in bluza de pijama si pot sa spun ca am avut un somn foarte odihnitor si placut, chiar daca am fost putin panicat sa nu se intample ceva, in sensul in care o sa ma cert cu parintii mei pe tama asta.
Pot sa continui sa "risc", in ideea in care la noi in casa usile raman mereu deschise. Nu stiu nici cum as putea sa fac fata unei situatii in care, de exemplu, eu dorm mai mult, dar parintii mei se trezesc si poate vor sa ia ceva din camera mea, eu putand in somn sa ma dezvelesc astfel ramanand expus in fata lor( nu ca asta ar fi problema, ci discutia de dupa care nu stiu cum o sa decurga).
Nu cred ca am puterea sa ii "confrunt" fata in fata pe amandoi si sa le spun ca vreau sa dorm gol, plus ca la cum ii cunosc eu, nu stiu la ce s-ar putea gandi( am avut un accident in trecut in care am facut schimb poze, mai explicite, cu cineva si au aflat, pentru ca da, uneori imi controleaza si telefonul).
Ce pot sa fac, sau cum sa actionez? Ar trebui doar sa dorm cum vreau, sperand ca vor intelege daca vor afla?

9 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Parintii tai ar trebui sa inteleaga ca ai crescut si mai simti nevoia sa fii lasat si in pace. Iar eu la usa de la camera montam incuietoare si dormeam cum imi placea mie. Iar la intamplarea cu telefonul, seteaza-ti parola la telefon.

| AlinMihai06 explică (pentru anonim_4396):

Pai si eu zic ca ar trebui sa inteleaga... dar nu cred ca o fac. Eu nici sa inchid usa, dar sa o mai si incui. Iar cu parola o sa mi-o ceara, ce pot sa le zic, nu?

| Henrypericolpublic a răspuns:

Pai dacă e așa ar trebui sa-i confrunți. Nu prea dur ca se supără dar sa le spui ce ai pe inima.

| Șurubelniță a răspuns:

Greu de crezut că ai ce să le faci. Poți încerca să le expui problema asta, să le spui că simți nevoia de intimitate.
Nu e nevoie să le dai detalii, pur și simplu să nu te mai considere un copil mic ci un adolescent ce are anumite nevoi.
Dacă nu te ascultă și se răstesc la tine, îndură până când ajungi la facultate

| Andreeush a răspuns:

Parintii tai iti vor binele, de asta sunt stricti cu unele reguli.
Ar trebui sa vorbesti cu ei si sa le explici ce te deranjeaza.

| AlinMihai06 explică (pentru Șurubelniță):

Probabil o sa ma resemnez cu facultatea.

| AlinMihai06 explică (pentru Andreeush):

Stiu ca imi vor binele, dar ce este gresit in ceea ce vreau sa fac?

| Andreeush a răspuns (pentru AlinMihai06):

Nu este gresit dar trebuie sa le explici asta parintilor tai.

| Șurubelniță a răspuns (pentru AlinMihai06):

Încearcă să vorbești cu ei, nu ai nimic de pierdut. Decât să te resemnezi de acum că vei scăpa de sub aripa lor doar în 1-2 ani încearcă și cealaltă opțiune