Teorema înălţimii:
Lunginemea înălţimii corespunzătoare ipotenuzei este media geometrică a lungimilor proiecţiilor catetelor pe ipotenuză.
Teorema catetei.
Lungimea fiecărei catete este media geometrică a lungimii ipotenuzei şi a lungimii proiecţiei ei pe ipotenuză.
Teorema lui Pitagora
Într-un triunghi dreptunghic, suma pătratelor lungimilor catetelor este egală cu pătratul lungimii ipotenuzei.
Pitagora:
ipotenuza la pătrat este egală cu suma pătratelor catetelor.
înălţimea sunt 2:
1. înălţimea corespunzătoare ipotenuzei este egală cu raportul dintre produsul catetelor şi ipotenuză
2. dacă într-un triunghi ABC dreptunghic în A ducem o perpendiculară AM pe ipotenuză, cu M aparţine lui BC atunci AM la pătrat = produsul dintre BM şi CM
cateta:
Într-un triunghi ABC dreptunghic în A ducem perpendiculara AM pe BC (acelaşi lucru ca mai sus) atunci AB la patrat = produsul dintre BM şi BC, iar AC la pătrat = produsul dintre CM şi BC.
Teorema înălţimii:
Lunginemea înălţimii corespunzătoare ipotenuzei este media geometrică a lungimilor proiecţiilor catetelor pe ipotenuză.
AD la patrat=BD patrat+DC patrat
AD(fara patrat)=radical din BD+DC
Teorema catetei.
Lungimea fiecărei catete este media geometrică a lungimii ipotenuzei şi a lungimii proiecţiei ei pe ipotenuză.
Teorema lui Pitagora
Într-un triunghi dreptunghic, suma pătratelor lungimilor catetelor este egală cu pătratul lungimii ipotenuzei.
Ipotenuza la patrat=cateta la patrat+cateta la patrat
Ipotenuza=radical din cateta patrat + cateta patrat
cateta la patrat=ipotenuza la patrat-cateta la patrat
cateta=radical din ipotenuza patrat-cateta patrat