Nu conteza cd-ul cu acel windows, cat conteaza codul de activare ( licenta).
Scuza-ma dar instalatorii de windows cum instaleaza windows cu licenta la 100 lei 200 lei asta nu inteleg.
Sunt mai multe tipuri de licenta. Instalatorii folosesc tipul de licenta OEM (Original Equipment Manufacturer, adică acele licențe care însoțesc echipamente originale) ->sunt cele mai ieftine. Hai sa-ti dau cateva detalii despre aceste tipuri de licente.
Licențierea retail.
Varianta cea mai frecvent întîlnită este Retail FPP (Full Packaged Product), pe românește versiunea cu amănuntul pachet complet. Se poate vinde oricărui utilizator, fie că se cumpără doar licența în sine, fie că se cumpără împreună cu un calculator. Acest tip de licență permite mutarea Windows-ului de pe un calculator pe altul, sau modificări nelimitate de hardware și implicit activări nelimitate. Evident este varianta cea mai scumpă, poate fi activată pe orice calculator cu aceeași cheie de produs, dar numai pe un singur calculator odată, nu pe mai multe simultan. În acest pachet primești atît kit de instalare pe 32 de biți, cît și pe 64 de biți, așa că ai posibilitatea să instalezi ce versiune vrei în funcție de sistemul pe care îl ai. Tot în acest pachet se găsește un manual de utilizare, Acordul de Licență și cheia produsului.Cost 300 euro.
Licenţierea OEM
În comparație cu licenţele Retail, cele OEM (Original Equipment Manufacturer, adică acele licențe care însoțesc echipamente originale) se pot cumpăra numai împreună cu un sistem PC pe aceeaşi factură şi pot fi instalate doar pe acel calculator. Microsoft permite modificarea configuraţiei iniţiale a sistemului între anumite limite. Fiecare componentă capătă o anumită pondere, iar placa de bază este cea mai importantă. Modificări serioase de hardware duc la pierderea activării și la imposibilitatea re-obținerii acesteia. Se pot face modificări la componente cu importanță mai mică (hard disc, RAM, DVD sau CD), dar și la cele mai importante, cum ar fi procesorul, dar numărul acestor modificări este limitat, fiind posibilă chiar și înlocuirea plăcii de bază dacă aceasta s-a defectat. Microsoft oferă aceste licențe OEM la un preț mic față de versiunile retail, pentru că este interesat de creșterea numărului de licențe originale vîndute împreună cu sisteme de calcul. Pachetul unei asemenea licențe OEM cuprinde suportul de instalare (DVD) pe 32 sau pe 64 de biți, NU ambele variante.Cost 70-75 euro.
Licenţierea VUP.
Licenţele Windows 7 VUP (Version Upgrade License) sunt special concepute pentru Upgrade, adică pentru trecerea de la sistemul de operare anterior (Windows Vista) la Windows 7. Dacă ai un calculator cu licență Windows Vista original poți cumpăra o licență VUP pentru a face upgrade la Windows 7, după următoarea schemă :
De la Microsoft Windows Vista Home Premium la Microsoft Windows 7 Home Premium;
De la Microsoft Windows Vista Business la Microsoft Windows 7 Professional;
De la Microsoft Windows Vista Ultimate la Microsoft Windows 7 Ultimate.
Acest tip de pachet de licență se poate cumpăra și fără calculator și face upgrade și pentru licențe Vista OEM și pentru licențe Vista Retail. Și aici avem aceeași regulă obligatorie : nu poți folosi aceeași licență simultan pe mai multe calculatoare. Sistemul de licențiere Microsoft mai cuprinde și alte tipuri mai puțin interesante pentru utilizatorul casnic obișnuit, cum ar fi licenţele pentru Business, cum ar fi SA (Software Assurance), OLP (Open License Product), AE (Academic Edition) sau CAL (Client Access License). Cost 50 euro.
Si in final iti spun ca VISTA este cel mai slab sistem de operare scos de Microsoft.
eren întreabă: