| ElectronicPieces a întrebat:

As vrea sa adresez următoarele întrebări celor care se pricep la engleza! As vrea sa stiu când se folosesc (in ce situatii) verbele iregulate. Ma refer la cele din coloana 2 si 3.
Si daca puteți si câteva informații despre prezentul perfect.
Mersi

3 răspunsuri:
| kRedhead a răspuns:

In primul rand, se numesc verbe neregulate, nu iregulate. laughing
Verbele din coloana 2 se folosesc la trecut simplu (past simple). Spre exemplu: Am cumparat o gogoasa. - I bought a donnut.
Verbele din coloana a treia sunt verbele participiului trecut. Se folosesc in componenta unor anumite timpuri: Past Perfect (trecut perfect), Past perfect continuous (trecut perfect continuu, cele terminate in -ing), Past Continuous (trecut continuu), Future Perfect (viitor perfect), Future perfect continuous (viitor perfect continuu).

Prezentul perfect este prezentul perfect nedefinit in limba romana. Acesta prezinta actiuni si stari care au avut loc si s-au realizat inainte de momentul vorbirii, dar au legatura cu prezentul sau actiuni repetate regulat, care se precizeaza cu anumite adverbe de timp (always, often, sometimes, just, yet etc.)
Se formeaza cu auxiliarul TO HAVE in formele has sau have, urmat de participiul trecut al verbelor (coloana a treia).

Sper ca te-am ajutat.

| Lothar a răspuns:

Prezentul perfect > present perfect tense
has/have + participiul verbului
1: il folosim pentru o actiune care s-a intamplat intr-un moment nespecificat din trecut
I have read that book ten times. (adica am citit-o da nu zic si cand s-a intamplat asta)
Poti folosi urmatoarele expresii : ever, never, once, many times, several times, before, so far, already, yet, etc. si NU yesterday, last day, etc.
2. actiuni care au inceput in trecut si au continuat pana acum
ElectronicPieces has loved chocolate since she was a little girl.
folosesti : for two minutes, for two weeks, since Monday etc.
I have only seen that movie one time.
3.schimbari care s-au intamplat intr-o perioada de timp
You have grown since the last time I saw you.
4.pentru reusitele umanitatii sau a unor oameni
Man has walked on the Moon.
5.actiune pe care o asteptam sa se intample, inca asteptam
The rain hasn't stopped yet.
6. diferite actiuni care au avut loc in trecut in timpuri diferite
The army has attacked that city five times
Mai sunt cateva.
verbele neregulate le folosesti cand iti cere timpul
to bite - bit -bitten
I want to bite you.
I bit you yesterday. (past simple - vb (2nd form)
You have been bitten by a vampire. (present perfect continuous - has/have + been + vb (3rd form)

| TWLover11 a răspuns:

Verbele iregulate din coloana 2 sunt doar verbe la trecut si se folosesc cand exprimi o actiune din trecut, exemplu :Yesterday I met a girl in the parc. Ieri am intalnit o fata in parc. Cele din coloana 3 se folosesc la prezentul perfect(present perfect ) si la trecutul perfect(past perfect ) Prezentul perfect se formeaza cu verbul have + been (verbul be din coloana 3) + un verb din coloana 3 (participiu trecut) sau un verb regulat pus la trecut. Exemplu cu verb iregulat : I have been washing the car all the morning. Am spalat masina toata dimineata. Prezentul perfect se foloseste de obiceii sa exprimi o actiune care a inceput in trecut si continua pana in prezent si poate continua si in viitor.