Când am făcut eu liceul prin 60=64, făceam practică în producție, la ora de atelier sau vara după terminarea școlii, 2 săptămăni. Astfel la Fabrica de Zahăr Arad, care a acum nu mai există că a dărâmat-o societatea post comunistă, ajutam la repararea fabricii, care era oprită pe timp de vară. Am învățat astfel să lucrez la strung și la mașina de rectificat, am învățat să mânuiesc o pilă de mână de debitat și rectificat o piesă, sâ mânuiesc un șubler și o cheie franceză. un ciocan și un clește.
Azi strungul poate fi cu program de calculator deci cu comandă numerică,, iar mașina de rectificat în coordonate să aibă un PC atașat și să îi dau programul de executat și va funcționa fără inteevenția mea manuală. O nouă fabrică de automobile sau de produs alte utilaje poate fi complec automatizată, robotizată.
Astfel un mecanic nu mai manevrează cu manete manual un strung ci lucrează cu un utilaj complex în care partea mecanică se cuplează cu electronică și IT. Aceasta este mecatronica.
Astfel dacă liceul este bun, te va învăța să lucrezi pe masini clasice de atelier mecanic, dar mai ales pe cele noi, pe roboți, să înveți să le aplici programe, etc.
Iar la terminarea liceului nu vei fi ca cei de la un liceu clasic, calificați în nimic, te poți angaja imediat la o fabrică de profil sau la un atelier auto. De asemenea vei ști destulă matematică și fizică ca să dai mai departe la o facultate tehnică.
Din cate stiu, mecatronica e un fel de robotizare. Deci practic, te vei ocupa de constructia si proiectarea unor masinarii
anonim_4396 întreabă: