In primul rand, daca vei lua o nota proasta nu se va intampla nimic. Absolut nimic. Pamantul se va invarti in continuare in jurul soarelui, vei avea tot doua maini, tot doua picioare etc. Deci nu se va modifica nimic substantial. Daca iei numai note proaste nu e prea bine pentru viitorul tau, desi, nici atunci, la nivel glabal nu se va intampla nimic. Propozitia predicativa in fraza se comporta precum predicatul in propozitie. Exprima actiunea intreprinsa de subiectiva. Atata tot.
Propoziţia predicativă îndeplineşte, într/o frază, funcţia de NUME PREDICATiV pe lîngă o propoziţie regentă. Deci joacă rolul de nume predicativ al unui verb copulativ ( a fi, a deveni, a se face, a ieşi, a ajunge, a însemna)
Exemple:
Înţelegerea a fost să vii la două nu la patru.
Bine, flăcău, să te faci ce-i vrea, dar să fii om cu adevărat.
Deci, asta înseamnă că ne-au păcălit, nu?
Verbul copulativ din regentă poate fi şi la un mod nepredicativ( infinitiv, gerunziu, participiu, supin).
Exemplu: Flăcăul ăsta, fiind el un terchea-berchea, sau cum vrei să-i zici...
Subiectul regentei poate fi o propoziţie subiectivă, în acest caz propoziţia regentă e constituită numai din vebul copulativ.
Am zis eu că să mergem să mîncăm ceva, dar ce e mai intersant e că nu prea maiavem bani.
Propoziţiile predicative se introduc prin : a) pronume sau adjectiv pronominalrelativ -interogativ, sau nehotărît. (ceae ce, ce, oricui, pentru cine)
b)adverb comparativ ( relativ - interogativ)sau o locuţiune conjuncţională comparativă (ori-cum, ori-cît, cît de, parcă, după cum, ca şi cum.
c) conjuncţiile : că. să, ca...să, dacă, de ce ( cu sensul de să sau că)