Salve!
Ș și J sunt cam același lucru. Doar că pe j îl spui sonor, ca și la t și d, ca și s și z, ca și ce și ge. Dacă știi una, o știi și pe a doua. Poți să îți pui limba pe dinți și să o miști înapoi, până când sună corect ș-ul. Trebuie poziționată limba în același loc în care o poziționezi ca să spui "c"-ul din "ce". Poți să spui "c"-ul acela și să remarci că "c"-ul implică o mică parte de ș în rostire. Încearcă să spui "c", apoi să nu îți miști limba de unde ai pus-o, și așa o să îți iasă ș.
Sper că te-am ajutat!
Buna! Sora mea era raraita(nu putea pronunta litera R cum trebuie) si vecina(fiind profa de romana, si avand o varsta inaintata)a ajutat o cu un cantecnu mai tin minte cum era, dar incepea ceva de genul)Rau, ratusca ramurica...r...(era o poezie cred, nu mai stiu)
Iti recomand si tie sa repeti un cantec care are literele acelea(literele fiind repetitive in poezie)
Succes!
Atât "ș" cât și "j" sunt fricative postalveolare, adică sunt similare și se pot confunda în vorbire. Pentru a le emite trebuie:
- Să îți aproprii dinți, să rămână doar un spațiu mic între ei pentru a emite sunetul.
- Limba să se aproprie de cerul gurii, cu vârful (pentru ș) sau cu partea anterioară vârfului (pentru j).