| sweet97 a întrebat:

Cum se face analiza plastica a unui desen? Am vazut un model intr-o carte dar nu prea am inteles.As vrea sa-mi dati mai multe analize plastice. VA ROG! DAU FUNDA!

1 răspuns:
| DariaAlina a răspuns:

Un exemplu este Analiza tabloului Cina cea de Taină (Leonardo da Vinci).

Analiza unei opere de artă:
Folosește toate informațiile pe care le găsești despre opera de artă pe care o ai de analizat: articole pe net ori ziar, despre artist, dacă se află la muzeu, în ce perioadă a apărut- dar fii atentă mai întâi la obiect în sine, uită-te cu atenție și dă-ți șansa de a răspunde personal, cu privire la ceea ce semnifică pentru tine. Fii critică dar nu și negativă. Analizează-ți reacțiile și gândește-te la persoanele diferite, din multe puncte de vedere, care l-au perceput.
Procesul în sine este mai lung:
Are 2 părți :
1 Aprecierea și Evaluarea
2. Organizarea notițelor și redactarea eseului sau compunerii, cum vrei tu să o numești.
Aprecierea și evaluarea la rândul lor se organizează în 3 pași. Descrierea, Analiza și Interpretarea.
Să iei mereu notițe să nu pierzi vreun gând important. Le vei organiza mai târziu.
În Descriere îți pui 5 întrebări importante : 1. Ce este? În cazul tău, este un desen.
2.Ce materiale și tehnici s-au folosit? S-a făcut repede sau într-o perioadă mai lungă de timp? Cum materialele folosite ajuta la ințelegerea mesajului operei.
3.În ce condiție se află? Este deteriorată, îi lipsesc părți? A fost reparat până acum? I s-a schimbat aspectul?
4. Mărimea?
5.Despre ce este? Poți recunoaște oamenii, locurile lucrurile?

Analiza. În analiză te concentrezi pe conținut și pe calități. Este un mesaj evident sau o poveste evidentă? Ce se întâmplă în operă? Este subiectul accidental sau este creat cu privire la subiecte religioase, sociale, politice? Se referă la relația artist-client? Este subiectul imaginat, reamintit sau observat direct? Din ce cultură face parte? Există elemente simbolice pe care nu le poți descoperi imediat?
În analiza formală spui cum sunt lucrurile așezate. La ce distanțe față de margini? S-a încadrat în tot spațiul? Există spațiu liber? Te gândești că artistul a făcut asta pentru a își exprima mai bine sentimentele.
Formatul: Oval, pătrat, romb….
Cât este de mare?
Apoi poți discuta despre culorile folositre, textura, luminile, umbrele, spațiul, contrastul…
Închide ochii. Când îi deschizi care este primul lucru pe care îl observi la operă. De ce?
Și ultimul pas este interpretarea. În urma analizei tale, de mai sus, poți acum, cu cea mai mare ușurință să spui:ce comunică, ce înseamnă pentru tine personal, pentru ce fel de public este, care a fost intenția artistului. Ce sentimente îți tresar atunci cât te uiți la opera respectivă. Cuprinde sentimente pe care le-ai mai experimentat până acum?
Te-am învățat aprox. tot ce știu. Sper să te ajute! :*