| EmonicaLaura a întrebat:

happy
Daca vreti as vrea sa ma ajutati cu o problema la matematica big grin (am intalnit-o atunci cand faceam exercitii, am intrebat profesoara, dar nici dansa nu a reusit).
Problema este urmatoarea:
-se noteaza un drum cu "x"
-in prima zi o persoana parcurge 1/4 din x + 6 km
-in a doua zi 2/7 din rest + 8 km
-in a treia 5/13 din noul rest+2 km
-ii mai raman de parcurs 30 km
Trebuie sa aflam "x".
Deci...Cine ma poate ajuta si pe mine? Urgent! fundita!
(Scuze pentru categorie!big grin)

Răspuns Câştigător
| loana25 a răspuns:

Mi-a luat ceva timp sa o rezolv (nu mai stiam cu se fac operatiile de genul 1/4 din x) dar intr-un final am reusit si chiar mi-a dat 120 ca rezultat. Iti scriu pe scurt, algebric, cum am facut. Nu bag toate calculele.
In prima zi: x - 1/4 * x-6=(3x-24)/4=a
In a doua zi: a-2/7 * a-8=(5a-56)/5=b
In a treia zi: b-5/13 * b-2=(8b-26)/13=30. De la ultimul calcul aflam b care este 52. apoi trecem la urmatoarea de jos in sus si anume (5a-56)/7=b, adica (5a-56)/7=52, rezulta a = 84. Apoi trecem la prima ecuatie (3x-24)/4=a, (3x-24)/4=84, x = 120. Daca intelegi cum am facut, bine. Daca nu intelegi trimite-mi un mesaj privat si iti explic pe indelete (fac si "meditatii" online fara plata daca stiu sa ajut).

3 răspunsuri:
| EmonicaLaura explică:

Ca sa va ajut...Am gasit la raspunsuri faptul ca "x" este 120 km.tongue

| EmonicaLaura explică:

Ms moollttt :*

| loana25 a răspuns:

Cu placere. Sa-i arati si profesoarei rezolvarea (curios si rusinos ca un profesor de matematica sa nu stie sa rezolve un exercitiu relativ simplu). Este clar ca Romania noastra. e de rasul curcii cu tot ceea ce include ea (chiar si profesorii).