Când înveți faci un efort intelectual.
O să îți explic cu o anecdotă amuzantă sper că nu o să te superi pe analogia care o fac, cu întâmplarea ta, este doar pentru ca să înțelegi.
Prin anii 53- 63 ai secolului trecut, am locuit în Arad. Pe atunci, negrii din Africa erau rari de tot în România. Totuși cu diverse activități sau ca turiști se mai întâmpla să vezi prin oraș rar, unul sau doi. Și fiind ființe exotice, atrăgeau atenția unor anumite categorii de fete și femei, cu moravuri mai ușoare. Comunitatea locală încerca să îi țină la distanță cu zvonuri, de exemplu că dacă aveau o iubită ar fi fost în stare să o mănânce pe bune, căci ei în Africa ar fi fost canibali. Alt zvon se referea la capacitățile lor intelectuale, care ar fi fost foarte reduse.
Astfel se spunea atunci când un negru numără până la trei nu reușește să ajungă la 4 că adoarme. Desigur o exagerare exagerată, căci veniseră la noi în țară ca studenți.
Dar în măsura în care ar fi fost această anecdotă cu o doză de real în ea, ce s-ar fi întâmplat după ce ar fi adormit? Ar fi început să viseze! Exact ce ți se întâmplă dtale acum în timp ce te strădui să înveți.
De ce ți se întâmplă asta?
Noi în timpul zilei nu suntem 100% treji, există perioade scurte în care trecem de la regim de funcționare cerebrală a stării de veghe la cea de somn, dar acestea sunt de multe ori de scurtă durată și trec neobservate. Atunci visăm cu ochii deschiși.
Dta când te strădui să înveți un material care nu te interesează în mod deosebit, faci efort dublu decât în cazul unei activități plăcute și dorite. Acest efort de care nu îți dai seama epuizează funcția atenție și focusare, care sunt cele mai importante. De ce? Ceea ce este cunoscut se realizează pe automat, pe autonom, fără efort.
Așa că dta înveți, faci efort de înțelegere, atenție, focusare. Când acestea se epuizează, resursele alocate de creier acolo fiind epuizate, creierul intră în alertă, de ce? Ele se ocupă în același timp de securitatea personală. Dacă ar sesiza primejdii reale, ar fi alertă și nu ai putea să adormi. Dar sistemul de securitate analizează cu radarul și procesorul de informație ( S.R.I.-ul intern) dacă sunt pericole sau nu. Constată că nu sunt. Un animal obosit doarme atunci și acolo unde nu sunt pericole. Atunci creierul tău decide, hai să tragem un pui de somn, și trece brusc de la veghe la somn care este însoțit de vise. Pentru că ești semi treaz, semi adormit, sesizezi, da visez, și nici nu pot să mă abțin.
Este soluție pentru aceasta. Sesiuni de învățare de 30 de minute însoțite de o mică pauză de 5 minute.
Idkrjek întreabă: