Cum sa inveti daca ai un stil cognitiv vizual
Persoanele care au acest stil de invatare inteleg cel mai bine informatiile atunci cand le vad. Ele isi amintesc ceea ce scriu si citesc si isi pot aminti foarte bine diagrame, titluri de capitole si harti. De asemenea le plac prezentarile si proiectele vizuale.
Sfaturi pentru a invata mai bine:
Locul in care inveti este bine sa fie departe de factori care iti pot distrage atentia (ferestra, usa). De asemenea in sala de clasa este bine sa stai in locurile din fata.
Este de preferat ca atunci cand inveti sa faci acest lucru singur.
In timp ce vorbesti cu cineva, uita-te la el/ea si incearca sa observi daca te aproba sau nu in ceea ce spui.
Inainte sa incepi sa memorezi ceva, rasfoieste materialul pe care urmeaza sa-l inveti, uitandu-va mai ales la poze, diagrame, figuri.
Notati pe o foaie ce anume trebuie sa invatati, ce sarcina de lucru aveti, si asezati-o undeva la vedere.
Va ajuta foarte mult sa utilizati notite, si de asemenea sa notati lucrurile spuse. Cu cat aveti mai multe notite cu atat retineti mai bine.
Ideile pe care trebuie sa le retineti le puteti sublinia cu culori, markere, sau le puteti scrie pe cartonase colorate.
Construiti-va planuri de lectie sau folositi pe cat posibil diagrame, filme, programe computere, postere, etc. Pe acestea cu siguranta le veti retine in primul rand.
Cum sa inveti daca esti predominant auditiv
Persoanele cu stilul de invatare auditiv isi amintesc mai bine ceea ce aud si ceea ce se spune, spre exemplu sarcinile verbale, instructiunile spuse. Ele inteleg cel mai bine informatiile cand le aud, si prefera discutiile din clasa (scolari) si cele in grupuri mici.
Sfaturi pentru a invata mai bine:
Este bine sa inveti in locuri linistite, fara multe zgomote si preferabil fara muzica.
Este recomandat sa studiezi cu un prieten/o prietena, cu care sa poti discuta materialul.
Reciteste/spune cu voce tare informatiile pe care doresti sa ti le amintesti mai mult timp.
Urmareste sa iti prezinti materialul de invatat oral, si fa repetitii cu voce tare pentru prezentarea ta.
Ideal este sa poti inregistra materialul de invatat astfel incat sa il poti auzi de cate ori este nevoie.
Inainte sa parcurgi o sarcina de invatare clarifica-ti cu glas tare ce anume va trebui sa stii.
Apoi parcurge rapid de la un capat la altul textul, verbalizand titlurile capitolelor sau ideile principale acolo unde apar.
Citeste cu voce tare textul care urmeaza a fi memorat. Ai nevoie sa auzi cuvintele pe care le citesti pentru a le intelege mai bine sensul.
De asemenea poti face calculele matematice cu voce tare atunci cand este posibil.
Cum sa inveti daca esti tactil-kinestezic
Persoanele cu stilul de invatare tactil-kinestezic isi amintesc ceea ce fac si experientele personale la care au participat miscandu-se sau atingand lucruri. Au o buna memorie a lucrurilor puse in practica, exersate sau aplicate. De asemenea prefera folosirea instrumentelor si le plac lectiile in care sunt implicati activ.
Sfaturi pentru a invata mai bine:
Biroul sau banca de scoala nu sunt mereu cele mai bune locuri de invatat. Mai degraba poti folosi spatii confortabile, care sa iti permita o postura relaxata. Se poate folosi muzica pe fundal atata timp cat nu te agita prea tare.
In prezenta altora poti fi un factor de distragere a atentiei daca te misti. De aceea este bine ca in pauza sa faci miscari sau exercitii fizice.
Pauzele scurte si frecvente te pot ajuta cand trebuie sa inveti materiale lungi.
Inainte sa incepi o sarcina de invatare plimba-te si repeta cu voce tare ceea ce ai de invatat.
O tehnica de memorare este de a "scrie" ideea principala in minte, tinand ochii inchisi, sau sa scrii cuvintele cu degetul pe banca.
Incearca sa identifici emotiile starnite de materialul pe care urmeaza sa il retii. Poti identifica emotiile de ansamblu, sau cele starnite de fiecare paragraf. Poti folosi si cartonase pe care notezi ideile principale pe care sa le plasezi in diferite locuri din camera.
Dupa ce vei exersa mai multe metode, de la toate cele 3 stiluri cognitive, iti va fi usor sa iti dai seama care dintre ele se potrivesc cel mai bine stilului tau.
Bs du-te-n de aicea tu inrti pe un site adica scrii intrebare mea, sucrtata de tine, o scrii pe google dai clic pe un site si dai copi dupa dal la TPU la intrebarea mea si tai paste si gata raspunsul, nu este asa, si metodele pe care mi le ai zis nu sunt bune pentru. mine si puteai sa stii asta daca citeai toata intrebare, deci rezultatul tau este nul, deoare ce nu iti dau funda ca e plagiat.
stref întreabă: