anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In primul rand vreau sa ma prezint am 12 ani si ma cheama Alex. Am o intrebare: de ce generatia asta vrea sa fie cea mai tare sa aiba tot sa fie populari, etc? Atata rautate oriunde te-ai duce de exemplu azi aveam un nod la adidas (nu stiu ce i-am facut) si am rugat pe vreo 20 de copiii colegi care ii stiam sa ma ajute si majoritatea eu zis: crede-ma ca nu pot! Nici nu au incercat! Dar in fine... Eu sunt nascut tot in 2000 si nu sunt nici un baiat de nota 10 ( nimeni nu e perfect sa nu uitam asta) dar nici un baiat de nota 3 cum sunt unii sunt de 9, 50 eu stiu ca invat pentru mine si nu pentru un iphone, un ipad cum fac alti copii... Deci de ce toata lumea e asa? Putem sa oprim fenomenul asta doar inchizand tot netu asta nea aduc asa pe toti. Eu asta as face. Voi ati face ca mine?

2 răspunsuri:
| DDCC a răspuns:

Sa poti inchide netul nu ar fi o soultie. Daca, de exemplu, maicata nu te mai lasa la pc atunci tu parca lucrul asta il vrei dupa aceea cu orice pret. Acum, este logic, dupa mintea umana, ca daca o sa ai tot ce-ti trebuie o s-o iei tot in jos. In anii 80-90 sau si mai devreme, tinerii nu erau asa dependenti de tehnologie pentru ca atunci viata era mai grea, erau pusi la munca sau mai bine zis munceau pentru bani si pentru un trai cat de cat. Acum poti zice ca lumea e rea pentru ca multi copii/tineri sunt de bani gata si in momentul ala ei nu mai apreciaza, ceea ce in anii precedenti numeam noi ''un lux''. Depinde mult si de felul in care sunt crescuti. Omul incercat prin suferinte si lovituri crunte ale vietii stie sa se fereasca de droguri, tutun, bauturi alcoolice in exces. Astea nu se vor schimba pana cand istoria se va repeta. Si aici ma refer la foamete, la cutremure, la inundatii. In plus si sedentarismul face mult. In momentul in care petreci mult timp in fata pc-ului, tu incerci sa fii cel mai tare, uiti de realitatea in care traiesti, nu mai asculti de nimeni, si parca, pentru ca sa scapi de toti cei care te bat la cap alergi prin cluburi, discoteci. Numai viata te poate invata, lovindu-te cum stie ea mai bine pentru ca altfel, oricat ai vrea, tehnologia iti ia mintile si duce pana la dezumanizarea omului in societate. Daca vei cauta si pe youtube la comentarii sau pe diferite site-uri, exista oamenii care regreta unde a ajuns generatia noastra, care a uitat parca tot ce tine de educatie. Putini mai sunt astfel, si in curand nu va mai fii nici unul, parerea mea. Mie sincer chiar in pare rau de ce se intampla in zilele noastre dar numai soarta poate schimba pe om.

| valentino52 a răspuns (pentru DDCC):

Era un citat undeva tehnologia facuta sa ne apropie mai mult unii de altii (internetul) mai mult ne face sa fim mai distanti. Daca ai tot ce-ti trebuie nu stiu daca o iei in jos intotdeauna iti vei dori ceea ce nu ai. Daca nu ai bani visezi sa fii bogat, daca ai prea multi visezi sa fi liber o viata la tara simpla, daca esti copil vrei sa fii adult, daca esti adult vrei sa fii copil etc. Eu imi amintesc cand eram mai mic visand la niste luxuri care daca le-as fi avut imi imaginam ca as fi fost complet implinit si ca nu mi-ar mai fi trebuit altceva. Dupa cativa ani le am pe toate chiar mai mult si acum visez la alte lucruri mai mari. Prin 80 - 90 nu cred ca e vorba de ce ai zis tu. Pur si simplu oamenii nu aveau ocazia de a visa la tot felul de lucruri. Ca exemplu as putea sa spun ca 95% din populatie traia cam la fel un apartament, mancare la fel, vacante la fel indiferent ca erau doctori, avocati, muncitori pe santier. Astfel la scoala era practic o singura clasa sociala toti aveau cam aceleasi lucruri si nu prea se lauda nimeni cu nimic pentru ca in magazine nu aveai ce sa cumperi, de importuri nu putea fi vorba. Putini erau copii de securisti si sefi de partid cu blugi diesel din strainatate care erau mai "smecheri". Dar erau foarte foarte putini si lumea de rand se uita la aceste persoane cum noi ne-am uita acum la de-alde Becali sau cineva cu o avere extrem de mare. Ti-ai dori dar esti constient ca doar o mana de oameni ajung sa aiba atatia bani e ceva ce nu poti obtine doar prin munca grea si ambitie asa ca nu te chinui prea tare. In schimb situatia azi s-a schimbat, nivelul de trai a crescut, multi s-au privatizat, si-au deschis mici afaceri, magazine etc. acum se vede diferenta intre bugetari sau cei angajati la diferite firme si cei care s-au descurcat si au si un venit suplimentar. Cei cu venituri suplimentare iti permit cu usurinta un smartphone, un audi, bmw la 18, 19 000 euro second hand, o casa cu etaj sau un apartament modern renovat, cumparaturi din mall si cate o excursie in vacanta. Cheltuielile au crescut cum nivelul de trai mediu cere lucruri inexistente acum 20 de ani cum ar fi abonamente la telefon, la internet, la Tv cu canale in HD si hbo etc, aer conditionat, masina de spalat vase toate care cresc si factura la energie electrica si sunt lucruri nelipsite din nici o gospodarie.
Ce am vrut sa spun este ca un coleg si-a cumparat ceva, si-au mai luat inca vreo 2 cu situatie financiara buna, apoi inca vreo 3, 4 si-au batut parintii la cap pana le-au luat, altii au facut eforturi financiare inutile si extraordinar de mari si tot si-au luat doar ca sa fie in rand cu lumea. Si practic sunt niste lucruri care la nivelul de trai in Romania nu ar trebui sa existe dar cumva am devenit cu toti parveniti si cei care nu au sunt judecati de cei care au si sincer sa fiu cei care judeca in general sunt cei care de fapt nu aveau bani de produsul respectiv, au facut foamea pana si l-au cumparat si acum din pura frustrare rad de ceilalti care nu au desi teoretic vorbind daca ar fi avut minte nici ei nu ar fi trebuit sa aiba. Cei care chiar au bani in general nu isi bat joc de cei care nu au, mai mult cei care nu au si vor sa para ca au dintr-un anumit complex de inferioritate isi bat joc de cei ce nu au pentru a se simti ei superiori si a-si confirma de intr-adevar ei acum sunt intr-o alta clasa sociala.