| Animeforlifee9921 a întrebat:

Salut la toti tovarasii de pe TPU!
Am o mica problema,sper sa nu fiu luata in ras pentru asa ceva,insa cred ca sufar de ADHD. Am probleme cu concentrarea si memoria,simt ca nu pot "intra" in materie ca sa zic asa,adica cand invat ma simt total pe dinafara. Nu pot retine bine ceva si imi ia foarte mult sa invat, pe o pagina A4 stau cate 2 ore.
Plus inca ceva,inainte invatam in gand si parca imi lua mai putin,insa apoi am vrut sa incerc sa invat cu voce tare si la inceput parea ca merge,dar apoi nu a mai mers si nu mai pot sa mai invat in gand,nu imi mai aud cuvintele in cap ca sa zic asa (sper ca se intelege ce vreau sa zic).
Faza e ca ma complexeaza chestia asta cu invatatul, pentru ca peste 2 ani dau bacul si nu stiu ce ma voi face atunci cu invatatul.
Am incercat sa invat si schematic,insa la unele materii trebuie sa invatam cuvant cu cuvant si nu prea pot sa aplic metoda asta la multe materii si iau si Mentat,insa nu pare sa imi faca ceva.
Alte simptome de ADHD nu am,gen hiperactivitate si asa,decat ca sunt cam aeriana uneori,dar asa am fost din totdeauna.
Am vazut ca exista si altfel de pastile pentru ADHD si as incerca,insa fara reteta nu merg luate,iar ai mei rad cand le spun ca cred ca am ADHD. Ce as putea face? Daca cativa dintre voi aveti asa ceva,sau cunoastesti persoane,cum faceti/fac fata la invatat si care sunt metodele lor?
Va rog,fara chestii de genul "incearca tehnica Pomodoro" sau "citeste de mai multe ori" ca la cata materie am de invatat pentru liceu, din pacate nu functioneaza.

6 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Nu ai ADHD si nu te mai autodiagnostica, nu te automedica.

Pana la anii astia, ar fi trebuit sa ai o metoda de invatat, sa stii ce functioneaza la tine.
Dar nu-i nimic, poti "invata" cum sa inveti si acum.
Ia scurte pauze de la invatat. Fa cativa pasi, fa niste intinderi, deschide fereastra etc. Apoi reia invatatul.
Citeste o data si incearca sa intelegi ce ai citit, reia si aprofundeaza.
Repeta de inca 3 ori, apoi incearca sa reproduci din memorie.
Poti lua notitie, doar ideile principale si sa te mai uiti pe ele cand incerci sa reproduci.
Insa cheia e sa intelegi.
Invatatul pe de rost e doar un exercitiu de memorie.
Tu trebuie sa intelegi logic ce inveti.
Bine, la anumite materii unele chestii trebuie invatate pe de rost, nu ai ce face. Formule chimice, formule matematice, vocabular si declinari la limbi straine, pe alea le inveti si gata.

| JohnnydeFeer a răspuns:

Nimeni nu te va lua in ras, Aici sunt multi oamenii care au...

| Animeforlifee9921 explică:

A si tin sa mentionez ca si cu atentia am ceva probleme, ca mereu imi scapa ceva la cate un test si nu inteleg cate o lectie uneori

| recedaniel1 a răspuns:

Du-te la un medic, fi tare

| dkserv a răspuns:

Problemele cand incerci sa asimilezi materie in termen scurt nu sunt de ADHD ci sunt de metoda ta de concentrare.

| patrizia696 a răspuns:

Hmm cred ca ar trebui sa vorbesti cu consilierul scolar despre treaba asta si eventual un psiholog ei sunt cei in mai masura sa te ajute crede-ma si nu lua pastile pentru ADHD de nebuna o sa-ti faca mai mult rau decat bine